Anton.

November 2014

Wat te verwachten van seizoensopeningen?

Het wintersportseizoen staat voor de deur. Steeds meer skigebieden gaan open. Bij de eerste sneeuw openen de besneeuwde gebieden. Dit jaar is het de beurt aan de Zuidalpen om als eerste open te gaan. In de Noordalpen moeten ze het hebben van sneeuwkanonnen om de pistes in goede staat te krijgen. Toch zullen er komende weken veel gebieden hun eerste liften en pistes laten draaien. Blijdschap alom, maar wat kun je verwachten van die eerste geopende dagen?

Voor-openingen
Elk gebied droomt ervan, een paar weken voor de geplande datum openen. Media-aandacht te over, en je kunt pronken met een enorme sneeuwzekerheid, want immers het gebied opent super vroeg! Dus alles lijkt geweldig. Ook op internetfora is iedereen helemaal blij. Het seizoen is begonnen.

Maar al die wintersporters die speciaal zijn afgereisd naar dat gebied die staan soms beteuterd te kijken. Een dure skipas, drie geopende liften en rijen die je in februari niet eens ziet. Met maar weinig skigebieden open, gaan alle wintersportjunkies natuurlijk op zoek naar elke mogelijkheid om te skiën, en dat levert vaak drukke gebieden op. Tel daarbij op dat vaak maar weinig pistes open zijn en je begrijpt het plaatje.

Drukte en weinig skiën
Het is gewoon nog vroeg in het seizoen, er ligt zelden echt veel sneeuw, en voor een druk weekend willen skigebieden geen contracten met werknemers eerder laten starten. Dus men zit vast aan de vaste krachten en een paar hulpjes om een gebied draaiend te krijgen. Ook is het niet raar dat de gebieden sneeuw willen conserveren voor de echt drukke weken met kerst. De weken dat er geld verdiend wordt zeg maar. Dus lang niet alle pistes zijn open. Balen als je had gehoopt flinke skidagen te maken.

Waarom het wel gaaf is
Maar als we die drukte even vergeten, dan zijn seizoenopeningen gaaf omdat je eindelijk weer kunt skiën op sneeuw zonder dat je daarvoor naar een gletsjer moet. In het begin van het seizoen is elke bocht gewoon heerlijk. Maar omdat dit niet genoeg is om al die wintersporters elk jaar tevreden te houden bedenken steeds meer skigebieden animaties en feesten. Zo kennen we allemaal de seizoensopening in Ischgl, daar hoef je geen meter te skiën om het naar je zin te hebben. Met geweldige concerten en feesten. Dit gebied doet er ondanks dat wel alles aan dat er prima geskied kan worden. Veel gebieden proberen dit gefeest na te doen met concerten en skitests. Met meer of minder succes.

Afreizen?
Is het dus slim om af te reizen naar zo’n seizoensopening? Tsja, het is maar wat je ervan verwacht. De eerste dagen is het vaak te druk en heeft het allemaal weinig met veel skiën te maken. Maar als je een dag na die seizoensopening op dezelfde pistes staat is het vaak uitgestorven en dan kun je opeens voluit skiën en boarden. Heb je zin om de opening van het seizoen te vieren? En met een groep mede-wintersporters uit je dak te gaan dan ben je ook op het goede adres tijdens deze openingen. Bedenk dan wel dat Oostenrijkers beter zijn met feestelijke openingen dan de Fransen.