Anton.

November 2011

Welke skischoen voor wie?

De moderne skischoenen worden gesloten met schnallen. Met deze sluiting kan je heel nauwkeurig bepalen hoe strak de schoen zit. De schnallen haken vast achter een rij ‘tandjes’ en beschikken door aan de schnallen te draaien ook over een fijnafstelling.

Bovenaan de schacht van de schoen zit een klittenband strap. Met deze strap kun je je scheen nog eens extra fixeren. Tegenwoordig zijn deze straps vaak elastisch.

Daar waar de schacht is vastgemaakt aan het voetgedeelte, kan de canting aangepast worden, de zijwaartse stand van de schacht. Hiermee kun je de stand van de schacht aanpassen aan de stand van de onderbenen (x- of o-benen). Het beste kun je dit door een bootfitter met verstand van zaken laten doen.

Skischoenen kunnen erg van elkaar verschillen. Dit verschil kan zitten in het merk, maar ook in de verschillende modellen binnen een merk. Belangrijke verschillen zijn de pasvorm en flex van de schoen.

Tips bij het kopen
​Waar dien je nu op te letten als je een skischoen koopt? Er zijn immers zoveel verschillende merken en modellen. Ieder met andere nieuwe technische snufjes erop. Daarom hieronder de belangrijkste tips voor het kopen van skischoenen

Knip je teennagels voor je naar de winkel gaat. Met lange teennagels kun je niet goed passen. Neem dunne en naadloze skisokken mee voor het passen.

Laat beide voeten opmeten en neem je kleinste voet als uitgangspunt. Neem de tijd voor het passen, en laat je goed adviseren. Ga daarom bij voorkeur op een rustig moment. Pas verschillende modellen, en van ieder model dat bevalt ook verschillende maten. En pas de schoenen aan beide voeten! Iedereen heeft verschil in voetlengte tussen links en rechts.

Koop je schoenen niet te groot! Dit is namelijk de meest gemaakte fout. Een schoen die goed past, zit krap en strak. De binnenschoen zal zich na een paar dagen skiën gaan zetten naar de voet en comfortabeler worden. Te grote schoenen zullen zorgen voor ongemakken. Doordat je voet dan te veel ruimte heeft, zul je de voeten en andere beenspieren krampachtig gaan aanspannen om controle te houden. Dat kan leiden tot vermoeidheid en kramp. Ook kunnen er blaren ontstaan en zal de schoen pijnlijk zitten. Veel mensen denken daardoor echter dat de schoen te klein is! Te grote skischoenen kunnen zelfs leiden tot blessures. Daarnaast zal het overbrengen van de bewegingen op de ski’s veel minder direct zijn.

Houd er rekening mee dat de maatvoering per merk kan verschillen. Ga daarom op je gevoel af, en niet op de maten die op de schoen staan. Een passende schacht is belangrijk. De schacht moet mooi aansluiten op je onderbeen, zodat je een goede stabiliteit hebt in de schoen. De schnallen moeten tijdens het passen tussen het begin en de helft van de tandjesladder gesloten worden. De binnenschoen zal zich door het dragen namelijk nog naar je been zetten. Moet je vanaf het begin de schallen al bijna op het strakst vastmaken, dan kan de schaal vervormen en daardoor de eigenschappen van de schoen beïnvloeden.

Schoenen extra aanpassen aan je voet
​Zelfs als je bovenstaande tips volgt, kan het soms nodig of handig zijn om de schoen nog extra aan te passen aan de voet. Dit is bijvoorbeeld het geval als je hoge eisen stelt aan de schoen, bijvoorbeeld als wedstrijdskiër. Maar ook als je moeilijke voeten hebt, met bijvoorbeeld extreem brede voorvoeten, gekke knobbels of een hele hoge wreef. Het is niet nodig om met pijn te skiën, en een goed passende schoen verhoogt het skiplezier! De volgende aanpassingen kunnen gemaakt worden aan de schoen:

Het is bij de tips al genoemd: de schacht van de schoen kan aangepast worden aan de stand van je benen, zodat je recht op de ski’s staat. Laat de canting aanpassen aan jouw bouw.

Laat een aangepast zooltje maken. Heb je bijvoorbeeld platvoeten, dan corrigeert een zooltje de stand van je voet en de manier waarop deze in de schoen zit. Een zooltje dat aangepast is aan de vorm en stand van je voet, zorgt daarnaast ook voor een directere overbrengen van de bewegingen op de ski’s.

De buitenschaal kan uitgedeukt/uitgedrukt worden. Heb je, zoals ik hierboven al noemde, een voorvoet die erg breed is in verhouding met de lengte, dan kan het nodig zijn dat de buitenschaal ter hoogte van de voorvoet breder wordt gemaakt. De buitenschaal wordt dan eerst flink verwarmd. Vervolgens wordt de buitenschaal van vorm veranderd op de benodigde plek(ken), door deze vanaf de binnenkant naar buiten te drukken. Uitdeuken wordt toegepast als de buitenschaal veel moet worden aangepast.

De buitenschaal kan daarnaast uitgefreesd worden. Dit wordt gedaan als de vorm van de buitenschaal slechts een beetje aangepast moet worden. Bijvoorbeeld als fine-tuning na het uitdrukken, of bij kleine knobbeltjes waar je niet veel last van hebt. Bij het frezen wordt er een klein laagje plastic aan de binnenkant van de schaal weggeschraapt.