Anton.

November 2014

Wintersport in Noorwegen

(c) Erik Østlie

Wil je eens een keer een compleet andere wintersport beleven? Zonder lange rijen bij de pistes? Met uitstekende sneeuwcondities? Zonder drukte op de pistes? En ook nog eens met geweldige uitzichten? Dan is een wintersport in Noorwegen wat voor jou! De ultieme Noorse skibeleving vind je in de gebieden van Fjord-Noorwegen. In deze regio ligt een aantal schitterende gebieden met uitzichten over de beroemde Noorse fjorden. In Sognefjord, Voss en Røldal vind je de echte wintersport!

Freeride in Sognefjord (c) Mattias Fredriksson, Fjord Norway

Sognefjord - Klein maar fijn
De Sognefjord is de langste en diepste fjord van Noorwegen. Dat is al indrukwekkend, maar de drie nationale parken, de hoogste bergen van Noorwegen en de grootste gletsjer van Noord-Europa zorgen voor de kers op de taart. In dit indrukwekkende gebied liggen twee kleine skigebieden: Sogndal Hodlekve en Sogn Skisenter. Beide gebieden vallen in de categorie 'klein maar fijn' en tellen respectievelijk twee en drie liften. Da's niet heel spectaculair, maar de omgeving maakt veel goed. Kinderen en families kunnen hier heerlijk rustig skiën en het is het startpunt van veel prachtige skitouren. Dankzij de nabijheid van de gletsjer is de sneeuw hier vaak van uitstekende kwaliteit. 

Op pad in Voss (c) Erik Østlie

Voss - Één bestemming, twee skicentra Traditioneel en gezellig
Voss - bestaande uit twee skicentra Voss Resort en Voss Fjellandsby Myrkdalen – is één van de meest bekende skibestemmingen in Noorwegen. Voss Resort en Voss Fjellandsby Myrkdalen liggen op zo'n 100 kilometer van het vliegveld van Bergen. Voss is een leuk traditioneel stadje, waar veel te doen is. Wil je een keertje wat anders doen in Voss dan kan je met de hondenslee op pad of de fjorden per boot gaan verkennen.

Het skigebied Voss Resort is beduidend groter dan dat van Sognefjord. Een gondel brengt je in vijf minuten vanuit het centrum van de stad naar het centrum van. Je vindt hier 11 liften en 20 pistes (in totaal zo'n 40 kilometer aan pistes). Net buiten het dorp ligt het gezellige Bavallen, waar veel accommodatie liggen en waar de stoeltjesliften je het gebied in brengen. Voss Resort is vergeleken met gebieden in de Alpen niet al te groot, maar wel heel gevarieerd, met meerdere kinderlanden, uitdagende zwarte pistes en uiteraard prachtige mogelijkheden om te gaan touren.

Met de familie in Myrkdalen (c) Sverre Hjornevik

Voss Fjellandsby Myrkdalen ligt in Myrkdalen, een ritje van 25 kilometer vanuit het centrum van Voss. Dit resort is met name geschikt voor gezinnen met kinderen. De skibus rijdt elk weekend en tijdens vakanties. Myrkdalen heeft acht liften. Het dorpje zelf is wat kleiner, maar ook hier verblijf je in gezellige hutten of in het nieuwe Myrkdalen hotel.  Opvallend is dat er met bijna zes meter sneeuw per seizoen nog meer sneeuw valt dan in het nabijgelegen Voss Resort, dat toch ook al goed bedeeld is. De sneeuwcondities aan het einde van het seizoen zijn vaak nog geweldig, ook al schijnt de hele dag de zon erop. Fijn voor de pistes, maar ook zeker voor de off-piste die in Myrkdalen ook voldoende te vinden is. 

Røldal - Freeride paradise
Het sneeuwgat van Noorwegen is Røldal. Hier valt meer sneeuw dan in welk skigebied in de Alpen dan ook: een kleine zeven meter per jaar. Het gebiedje telt zeven liften en twaalf afdalingen. Dat is niet bijzonder veel natuurlijk, maar de pistes zijn wel heerlijk rustig. Maar goed, de echte kracht van Røldal ligt buiten de piste. Voor freeriders is dit een walhalla. Je vindt hier een onuitputtelijk arsenaal aan off-piste routes boven de boomgrens. Ook 's avonds wordt een deel van het gebied verlicht en de sneeuw is hier vaak zo goed, dat je in Røldal kan skiën van november tot en met mei. 

De boot op met Fjord Line (c) Espen Gees

Hoe kom je in Fjord-Noorwegen?
Anders dan je reis naar de Alpen over de snelweg met de bijbehorende files begint je vakantie naar Fjord-Noorwegen al echt tijdens de reis. Fjord Line heeft vanaf het Deense Hirtshals verbindingen naar Langesund en Kristiansand in Zuid-Noorwegen en direct naar de Noorse fjorden. Of je reist verder via de schitterende Noorse kustlijn naar Stavanger of Bergen midden in het wereldberoemde fjordengebied. Je kan voor reizen naar Fjord-Noorwegen terecht bij Buro Scanbrit. Lees meer over Fjord-Noorwegen in het magazine van de regio.