Anton.

Oktober 2014

Alles wat je altijd al wilde weten over skischoenen

Welke skischoenen heb je precies?
Een goede skischoen is misschien nog wel belangrijker dan het paar ski’s dat je onder je voeten hebt. Je skischoen voel je constant en moet dus goed zitten. Pijn in je voeten is zo ongeveer het vervelendste dat er is en kan je skidag behoorlijk verpesten. Zoveel verschillende skiërs, zoveel verschillende skischoenen. Althans, zo lijkt het. Er is veel verschil tussen skischoenen, maar grofweg zijn deze in te delen in vier categorieën:
-Comfortschoen
-Performance schoen
-Raceschoen
-Freerideschoen

Waarom zijn er verschillende skischoenen?
Ieder skiër heeft andere wensen. Een gevorderde skiër wil graag een schoen die z’n bewegingen heel direct overbrengt op de ski. Hierbij is het van belang dat de schaal van de schoen goed stijf is. Des te stijver de buitenschaal, des te directer de beweging van de voet wordt overgebracht op de ski.

Dat is voor beginnende skiërs weer nadelig, want die zijn juist gebaat bij een iets zachtere buitenschaal die niet ieder foutje meteen afstraft. De stijfheid van de buitenschaal is dus belangrijk. De stijfheid wordt aangegeven door een getal, de flex index, waarbij een schoen met een flex van 60 extreem zacht is en een schoen van 140 extreem hard. Overigens heeft ieder merk z’n eigen index. Je kan de stijfheid van een schoen onderling dus niet vergelijken.

Comfortschoenen hebben dus een vrij zachte buitenschaal, raceschoenen een keiharde. Performance schoenen en freeride schoenen zitten hier tussenin. Vaak zitten raceschoenen minder comfortabel omdat ze een dunnere binnenschoen hebben. Dat wil echter niet zeggen dat een raceschoen per definitie niet lekker zit!

Waar moet je verder op letten?
Naast de stijfheid van de schoen is uiteraard het comfort van de schoen belangrijk. Comfort heeft alles met de pasvorm te maken. Een schoen moet goed bij je voet passen en dus goed zitten. Stel je het zo voor dat een schoen om je voet moet zitten, zoals je van iemand een stevige handdruk krijgt. Je voelt de hand overal strak aansluiten, maar het gaat nergens knellen. De ene schoen is ook wat breder dan de andere. Over het algemeen zijn raceschoenen wat smaller. Kwalitatief zijn er tussen de A-merken, zoals Nordica, Tecnica, Salomon, Atomic en vele anderen niet zo heel veel verschillen. Het gaat hierbij echt om de eerder genoemde pasvorm. En die is weer bij ieder merk anders.

Maar hoe zit het met skischoenen die je kan aanpassen aan je voet?
Vrijwel ieder merk heeft tegenwoordig skischoenen waarvan je de binnenschoen kan aanpassen aan je voet. De CustomFit binnenschoen wordt dan verwarmd en wordt op die manier aangepast aan je voet. Verwacht hier geen wonderen van, maar het kan net de puntjes op de i zetten. Bij sommige merken kan je ook de buitenschaal aanpassen aan de voet. Hier zijn meer verstelmogelijkheden mogelijk. Puntje bij paaltje komt het erop neer dat je goed de tijd moet nemen bij het passen.

Wat zit er verder nog op een skischoen?
Op comfort- en performance schoenen zie je vaak een loopstand zitten. Hierdoor kan de schacht van de schoen (die normaal gesproken alleen maar naar voren kan bewegen) ook naar achter bewegen en dat maakt het lopen net even comfortabeler. Verder zie je vaak aan de zijkant van de schoen een schroef zitten met het woord ‘canting’. Met deze schroef kan je de schacht lateraal (naar de zijkant dus) verstellen, zodat je de schoen wat kan corrigeren voor mensen met x of o-benen.

Tips
Ben je wat zwaarder? Ga dan voor een wat stijvere schoen, ook als je nog niet zo gevorderd bent! Je zet immers ook meer gewicht op de schoen. Je weet wanneer je de goede maat skischoen hebt wanneer je piano kan spelen met je tenen als je voorover hangt. Als je rechtop staat, dan mag je de voorkant voelen.
Zo’n lekkere dikke strap (dat is de band aan de bovenkant van je schoen) zorgt voor meer comfort en een strak zittende schoen. Freeride modellen hebben vaak een dikkere strap. Het lijkt erop dat de strap kleiner wordt naarmate de schoen goedkoper wordt.