Anton.

Oktober 2014

De meest geschonden pisteregels

We zijn niet altijd modelskiërs en –boarders op de piste. We doen soms maar wat. Net zoals we ons op de weg niet altijd aan de verkeersregels houden doen we dat op de piste ook niet altijd. Natuurlijk is iedereen wel op de hoogte van het feit dat er pisteregels bestaan, maar je er naar gedragen is weer heel wat anders. Daarbij zit een ongeluk in een klein hoekje. Elk jaar weer te veel ongelukken en ontelbare bijna-ongelukken.

De praktijk versus de theorie
Want eerlijk is eerlijk, kijk om je heen en je ziet dat er tegen alle pisteregels gezondigd wordt. Ik legde, toen ik laatst in Sankt Moritz op een terrasje zat en uitkeek over een kruispunt van pistes, in gedachten mijn ervaring eens naast de tien regels. Ik bedacht me dat ik eigenlijk helemaal niet meer weet of ik indertijd op les die regels ook heb aangeleerd gekregen. Natuurlijk zullen de skileraren die ik heb gehad weleens gewezen hebben op het belang van goed pistegedrag en ik kan me ook herinneren dat ik eens een leraar had die wel eens passerende skiërs terechtwees.

De meest geschonden regels Ik vroeg me af welke regels nou het slechtst worden nageleefd. Zonder twijfel zijn dat pisteregels twee, vijf en zes:

2. Zorg voor beheersing van je snelheid en skistijl
Ik zie zoveel mensen die hun snelheid niet onder controle hebben. Wiens snelheid veel hoger is dan hun techniek aan kan. Of dan de piste of de omstandigheden toestaan.

5. Na een stop de piste weer op
Sommigen schijnen te denken: “Ze zien me wel” Wat in zekere zin ook klopt natuurlijk, want als van boven komende wintersporter moet je anticiperen op degenen onder je. Maar voor sommigen lijkt dit wel een alibi om zonder te kijken de piste op te stuiven.

6. Smalle of onoverzichtelijke plaatsen vrijhouden
Hier hebben heel veel mensen echt geen kaas van gegeten. Ze gaan vlak na een hobbel stilstaan, zodat je ze echt niet kunt zien of, erger nog, ze gaan midden op een pad pauzeren.

Ook niet altijd gevolgd
Regel één, drie en vier liggen allemaal in elkaars verlengde en ook hier wil wel eens wat misgaan. Net als bij regel acht.

1. Houd rekening met andere skiërs en snowboarders
3. Kies een veilige lijn en het juiste spoor
4. Inhalen mag van alle kanten, maar belemmer de ingehaalde skiër niet

De meeste mensen zijn niet van kwade wil, maar ze maken verkeerde inschattingen. Het is ook vaak best lastig, dat inschatten wat de “voorliggers” doen. Als die een onverwacht bochtje maken moet je wel in staat zijn daarop goed te reageren.

8. Letten op tekens en “verkeersborden”
Nou die borden “Langsam fahren/Ralentir” kan niet iedereen lezen, hoor. En ze zijn toch meestal niet te missen, die oranje netten en knalgele borden. Maar toch zie ik veel skiërs hier langs scheuren. Vooral meestal goede skiërs hebben hier een handje van. Hoe goed je ook bent, deze borden staan hier niet voor niets.

Gaat meestal wel goed
Er zijn ook regels die over het algemeen wel nageleefd worden, voor zover ik kan zien.
7. Klimmen, lopen en dalen altijd langs de kant van de piste
Heeft iemand weleens een “stijger” gezien die midden op de piste aan het omhoog lopen is? Nee, toch?

9. Verlenen van hulp bij een ongeluk
Het valt me op dat skiërs en boarders best snel stoppen bij een gecrashte medewintersporters. Of iedereen dan ook precies weet wat hij moet doen of laten is overigens weer een tweede.

Onbekend
10. Legitimatie is verplicht
Geen idee, maar volgens mij hebben de meeste wintersporters wel een legitimatie bij zich. Officieel hoort dat trouwens een paspoort te zijn, een rijbewijs is eigenlijk niet goed. Legitimatie bij alleen skiënde kinderen schijnt nog wel een ding te zijn. Een skileraar vertelde me eens dat hij had meegemaakt dat een jongetje van een jaar of 12, 13 na een ontmoeting met een boom bewusteloos was en geen legitimatie bij zich had. Hij moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis zonder dat iemand wist wie hij was.

Pisteregels zijn er dus niet voor niets. En hoewel we, net als in het verkeer, wel eens zondigen, moeten we toch proberen de regels zoveel mogelijk na te leven. Op die manier bezorg je jezelf en je mede-wintersporters een veilige vakantie!