Anton.

Oktober 2014

Do’s and dont’s in Puy Saint Vincent

Het is geen geheim dat ik gek ben op mijn thuisgebied, Puy Saint Vincent. Maar zoals elk gebied, en zeker hier in Frankrijk, zijn er plus- en minpunten op te noemen. Mijn liefde voor dit gebied heeft meer te maken met de sneeuwkwaliteit, de pistes en de off-piste afdalingen, dan bijvoorbeeld met de klantvriendelijkheid. Vandaar een beschrijving om zo veel mogelijk plezier te kunnen hebben van dit leuke skigebied.

Do: De mooiste pistes  
De eerste do zijn de pistes die je gewoon gedaan moet hebben. Om te beginnen met de Crêtes. Dan wel van helemaal boven. Neem hiervoor de Rocher Noir lift en sla linksaf. Deze blauwe piste glooit eerst over een mooie graat om daarna door glooiende lariksbossen verder te slingeren. Een van de mooiste blauwe pistes die ik ooit geskied heb. Hier vlak naast ligt de Draille, een zeer speelse rode piste. Verschillende muren volgen elkaar, in hoog tempo, op. Deze piste ligt een beetje verstopt zodoende is het hier vaak rustig. Aan de andere kant van Puy heb je nog zo’n aanrader. De Bois des Coqs, een pittige rode piste die je een mooie tocht door een geweldig lariksbos biedt. Rest de Grand Combe, de rode piste van de Pendine. Pak deze ’s ochtends vroeg, als deze net is geprepareerd. Supersonische snelheden zijn mogelijk. Geweldig. Zijn deze rode pistes te pittig voor je, dan biedt Les Landes een erg leuke afdaling, en dat voor een groene piste!

Don’t: Je skipas ’s ochtends vroeg kopen
Lange rijen voor de kassa’s en de caissières spreken nauwelijks Engels. Skipassen kopen in Puy Saint Vincent is een ramp. Vrienden hebben wel eens twee uur moeten wachten. Niet echt klantvriendelijk. Maar als je dit weet, een gewaarschuwd skiër telt immers voor twee, dan kun je zorgen dat je nooit in de rij hoeft te staan. Koop je pas via internet. Heb je al een Puy-pas, dan kun je deze het jaar erop opnieuw opladen, ook via internet. Heb je nog geen pas, dan kan het de moeite zijn de middag voor de afdaling, even bij de kassa’s langs te gaan. Nogmaals, om 9:00 uur ’s ochtends wil je er echt niet staan.

Do: Off-piste
Op zoek naar geweldige treeruns? Naar ongespoorde poeder? Kom naar de poedergeheimtip Puy Saint Vincent. Geweldige pillow-lines en mooie open vlaktes. En vind je dit allemaal te eenvoudig qua bereikbaarheid? Nou, pak je toerskispullen, daarna heb je genoeg mogelijkheden voor de rest van je leven. Let wel: de bossen zijn groot, her en der liggen grote rotsen en er zijn flinke spleten. Houd rekening met lawinegevaar. Ga dus alleen off-piste als je genoeg kennis in huis hebt. Heb je deze niet, dat zijn lokale gidsen altijd bereid je mee te nemen in off-piste terrein. Ook de ESF, meer dan de ESI, is een aanrader. Zij hebben jonge, zeer goede skileraren.

Don’t: Parkeren bij 1400 of 1600
Parkeren is ook een probleem in Puy Saint Vincent. Als je geen goede parkeerplaats hebt bij je accommodatie dan kan het soms een ramp zijn om een goede parkeerplaats te vinden. Vergeet Puy 1400 en 1600 in vakantieperiodes. Grote kans dat je hier lang vast staat en geen parkeerplaats vindt. Veel slimmer is het om richting 1800 te rijden. Daar vind je grote en ruime parkeerplaatsen, waarvan je zo op de pistes komt. Ideaal.

Do: Ochtendje Pelvoux
Op papier is Pelvoux niet zoveel. Een one-lift-wonder zou je het kunnen noemen. Maar genoeg skiërs en boarders met een seizoenpas voor Serre Chevalier kopen ook een seizoenpas in Pelvoux, want de pistes in dit kleine gebied zijn geweldig. De rode Crête is een interessante  afdaling, de Combe du Loup een mooie zwarte piste.  De blauwe pistes boven Puy Aillaud zijn altijd een succes bij kinderen.Ben je gek op off-piste? Ga dan na een dump naar Pelvoux. Geweldige afdalingen en diepe poeder gegarandeerd. Als het in Serre Chevalier keihard waait en er 20 cm vers is gevallen, is het vaak windstil in Pelvoux met 40 tot 50 cm vers. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Dus zit je in Puy of Serre Chevalier: reis een ochtendje af naar Pelvoux

Do: Galaxy skipas
Als je een week komt skiën neem dan zeker de Galaxy skipas. Met deze pas heb je recht op een dag skiën in Serre Chevalier, Alpe d’Huez, Les Deux Alpes, Montgenèvre, Via Lattea en zelfs La Grave. Als je een keer in al deze skigebieden langs wilt voor een dagje, is dit de goedkoopste manier.