Anton.

Oktober 2014

Heel veel sneeuw in Livigno

Midden in de alpenhoofdkam, aan drie kanten ingeklemd door Zwitserland, ligt Livigno. Het ligt op een bijzonder sneeuwzekere hoogte van 1816 meter. Een van de meest interessante aspecten is dat het een belastingvrij dorp is, maar niet alleen de regelingen met de Italiaanse belastingdienst zijn voortreffelijk, want je kunt er namelijk ook nog eens heerlijk wintersporten!

Belastingvrije status
Laten we maar met het onderscheidende aspect van Livigno starten. Eigenlijk is het verbazingwekkend dat er niet meer Nederlandse skiërs en snowboarders naar Livigno op wintersport gaan, want het dorp kent dus geen BTW en geniet een belastingvrije status. De meest plausibele en aannemelijke reden voor deze bijzondere status is dat Livigno aan drie kanten omgeven wordt door Zwitserland, waardoor het goedkoper was om één in plaats van drie grensovergangen te bouwen. Daarnaast ligt Livigno simpelweg behoorlijk geïsoleerd. In de praktijk houdt de belastingvrije status in dat er geen BTW over de zaken die je in Livigno afneemt wordt geheven. En ja, dat maakt het tot een interessante bestemming.

Langgerekt dorp
Livigno is, gelegen op 1816 meter hoogte een van de oudste oorspronkelijke dorpen op die hoogte, een zeer langgerekt dorp. Dat is niet altijd zo geweest, want doordat Livigno vroeger echt in de 'middle of nowhere' lag is de wintersport hier pas laat op gang gekomen en was het dorp lang vrij klein. Tegenwoordig niet meer. Livigno is zo'n vijf kilometer lang en is een gezellig dorp. Italiaanse flair, sfeer en culinaire specialiteiten worden gecombineerd met gezonde koopmanszin, want, zoals het een goed belastingvrij dorp betaamt zijn er hier ontelbare slijters, kan je hier ieder luchtje aanschaffen en zijn er heel veel andere winkels. En de prijzen zijn hier ook écht lager. Los van al het belastingvrije geweld is Livigno behoorlijk authentiek, ondanks dat het behoorlijk groot is.

Het skigebied
Livigno beschikt eigenlijk over twee skigebieden. De Carosello en de Mottolino, die allebei aan een kant van het dorp liggen. Je kan Livigno in die zin eigenlijk wel een beetje vergelijken met Saalbach-Hinterglemm waarbij je ook aan twee kanten van de dorpen de berg op kan. De Carosello en de Mottolino zijn alleen niet met elkaar verbonden. Maar aangezien Livigno best wel een groot dorp is rijden er diverse (ski)buslijnen die je snel van de ene naar de andere kant van zowel berg als dorp brengen. Bijzonder: de Italiaanse bussen rijden met een Zwitserse precisie!

Terug naar het skigebied. In totaal vind je in Livigno 115 kilometer aan pistes die worden ontsloten door 32 liften, ongeveer gelijk verdeeld over de twee skigebieden. Skiërs en snowboarders van ieder niveau kunnen meer dan genoeg pistes naar hun gading vinden in beide skigebieden. Mottolino wordt gebracht als de 'Fun Mountain', met een groot funpark en diverse aangegeven skiroutes en off-piste runs. De beginners zullen zich meer thuis voelen aan de andere kant van het dorp, op de Carosello, waar ook veel kinderen hun eerste meters in de sneeuw maken op één van de vele blauwe pistes.

Sneeuwzeker
Livigno is bijzonder sneeuwzeker. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst natuurlijk de hoge ligging op 1816 meter. Het skigebied van Livigno reikt tot een hoogte van 2797 meter. Daarnaast speelt de geïsoleerde ligging van Livigno ook een rol. Aangezien het midden in de Alpenhoofdkam ligt is Livigno veel minder vatbaar voor temperatuurschommelingen in de winter. Zeker in de maand januari kan het in Livigno ijzig koud zijn. Ook is het dorp veel minder vatbaar voor de warme föhnwinden. Wintersport in Livigno is dus absoluut een zekerheid wat betreft de sneeuwzekerheid.

Bereikbaarheid
Om te kunnen genieten van al het moois dat Livigno te bieden heeft moet je wel even je best doen. Laten we het zo stellen: het dorp ligt niet direct naast de snelweg. Nee, het is even een klus om hier te komen. Vanuit Nederland of België rijd je het beste via het Zwitserse Engadin en daarna de tunnel om in Livigno terecht te komen. En neem van ons aan: het is de moeite waard. De mensen zijn vriendelijk, de sneeuw is goed en het is er niet te druk. Opvallend is wel dat er meer Belgische dan Nederlandse wintersporters in Livigno te vinden zijn. En wij maar denken dat de belastingvrije status juist op Nederlanders een zuigende werking zou hebben…