Anton.

November 2011

Wat is een goed wintersportseizoen?

Nu we aan het begin staan van een nieuw wintersport seizoen is het goed om eens stil te staan bij de vraag: “Wat is een goed skiseizoen?”. Want als ik rondvraag heb ik hele andere ideeën over wat ik een goed seizoen vond dan vrienden van mij. Waar ligt dat aan?

Ten eerste
Er moet een minimum aan sneeuw liggen. Om lekker te kunnen glijden en skiën moet er genoeg sneeuw liggen om niet over gras of stenen te schrapen. Ook moet de sneeuw skibaar zijn. Veel sneeuw, maar van zeer slechte kwaliteit heeft ook geen zin. In extreem natte papsneeuw breng je je knieën in gevaar en skiën over ijs vindt niemand leuk...

Maar
Echter voor veel mensen houdt het niet op bij goede sneeuw. Dat zorgt ook voor die  verschillende seizoensinterpretaties. Want veel mensen willen zon, niet te koud, niet te warm, en goede sneeuw. Dat is soms een lastige combinatie. Een seizoen kan nooit continu mooi weer bieden. De sneeuwkwaliteit schommelt daardoor ook nog wel eens...

Geluk
Het betekent dus ook dat je een beetje geluk moet hebben bij een wintersporttrip, en ook dat je nooit moet wanhopen. Ik heb sommige van mijn beste skidagen in zogenaamde slechte seizoenen gehad. Terwijl ik hele vervelende dagen heb gezien in ‘goede’ seizoenen.

Voorbeeld
In de Zuid-Alpen was het twee jaar geleden een heel erg goed seizoen. Wij hadden recordhoeveelheden sneeuw. Maar iedereen die hier met kerst was had zeker geen goede tijd. De eerste week van de kerstvakantie was het hier ijzig koud. Temperaturen van -25° op de piste waren niet raar. De tweede week was het omgekeerde wereld en dooide en regende het op diezelfde pistes. De wintersporters die toen hier waren kijken zeker niet met plezier terug op deze week.

Goed seizoen?
Dus een goed seizoen is leuk, en geeft wat zekerheid (je weet zeker dat er sneeuw ligt). Maar voor een vakantie maakt geheel van een seizoen niet heel veel uit. Als je in een slecht seizoen net na een flinke dump skiet is alles heerlijk en in een goed seizoen net op een paar ijzige pistes komt is het weer een heel ander verhaal. Maar iets wat wel interessant is om te zien, zijn seizoensgemiddeldes van skigebieden. Want het slechte seizoen van het ene wintersportgebied is de droom voor een ander gebied.