Anton.

Oktober 2014

Maakt Skiwelt Wilder Kaiser de verwachting waar?

Het lijkt wel of de skiregio Wilder Kaiser - Brixental tijdens de wintermaanden in zijn geheel toebehoort aan Nederlandse wintersportliefhebbers, zo veel landgenoten zijn we hier tegengekomen. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat dit skigebied een van de grootste aaneengesloten skigebieden van Oostenrijk is. De namen Ellmau, Westendorf, Going, Scheffau en Söll zullen de meeste liefhebbers dan ook bekend in de oren klinken.

Ook het beste skigebied?
De skiregio wordt regelmatig betiteld als een van de beste gebieden ter wereld. Snelle liften, gezellige hutten, een goede prijs-kwaliteit verhouding, optimaal geprepareerde pistes en extra’s zoals gratis ligstoelen en dekens, zorgen samen voor de goede beoordelingen die dit gebied krijgt. Maar wat merk je hier nou eigenlijk van als je in dit gebied aan het skiën bent? Steekt dit gebied echt boven de andere Oostenrijkse gebieden uit?

Lage ligging
Wij beginnen onze reis in Westendorf en daar blijkt direct hoeveel après-ski mogelijkheden hier zijn. Wij laten het feestgewoel echter links liggen en concentreren ons op datgene waar het volgens ons echt om draait: wintersporten! Het valt gelijk al op dat het skigebied niet erg hoog ligt. De hoogste liften gaan niet hoger dan 2000 meter en daardoor kunnen de pistes op warme dagen nogal snel ‘slushy’ worden. Gelukkig zijn er meer dan 1000 sneeuwkanonnen die het overgrote deel van de pistes kunnen besneeuwen in tijden van schaarste.

Tochten maken
Een groot aantal pistekilometers staat synoniem voor het maken van flinke tochten en dat is hier niet anders. De langgerekte ligging maakt dit mogelijk. Ook voor minder ervaren wintersporters zijn deze tochten trouwens goed te doen. De pistes die bovenin het gebied liggen zijn over het algemeen gemoedelijke blauwe pistes, dus als beginner kom je hier niet voor onaangename verassingen te staan. De afdalingen zijn in de Skiwelt wel aan de korte kant, waardoor je het gevoel hebt dat je veel in de lift zit.

Moderne liften
Er zijn mindere plekken om veel in de lift te zitten. De liften zijn berekend op flinke mensenmassa’s en hoewel het hier flink druk kan zijn valt het met de wachttijden meestal wel mee. In totaal zijn er in dit gebied maar liefst 91 liften om te pakken. Knappe jongen als je dit voor elkaar krijgt dus.

Skiën onder een sterrenhemel
Wanneer het donker wordt, zit de skidag in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental er nog lang niet op. Uiteraard kan je de après-ski in duiken, maar van woensdag tot zaterdag kan er ook geskied worden wanneer de zon al een tijdje onder is. In dit gebied is dat meer dan die enkele verplichte verlichte kinderpiste. Hier kun je echt nachtskiën. Veel locals doen dat ook trouwens. Dit is trouwens niet het enige wat je kan doen onder een sterrenhemel. De rodelbaan in Söll is ook open.

Kindvriendelijk
Met de kindvriendelijkheid zit het in dit gebied ook wel goed. Onder andere door de aanwezigheid van het Hexenkinderland, kinderopvang voor kinderen vanaf zes maanden in Söll en de aanwezigheid van een oefenpiste voor kinderen inclusief loopband. Ook zijn er voordelige tarieven voor de skipassen van de kleinsten.

Voor ieder wat wils?
Nee, dat zeker niet. Als fanatieke wintersporter die van keiharde en rustige pistes houdt zal je het hier waarschijnlijk snel gezien hebben. Ben je een wintersporter die voor de eenvoudige korte pistes en de gezelligheid komt, dan is dit gebied een schot in de roos!