Anton.

November 2014

Familiedorpen in Les 4 Vallées

Nendaz en Veysonnaz

Les 4 Vallées is een van de grootste skigebieden van Zwitserland. Met meer dan 400 kilometer aan pistes en zeer veel off-piste routes is het een  geliefde bestemming bij veel fanatieke skiërs en snowboarders. Maar niet alleen voor de echte kilometervreters en cracks is Les 4 Vallées een mooi skigebied om je vakantie door te brengen. Twee dorpen in Les 4 Vallées zijn uitermate geschikt om vakantie te vieren met je familie. Nendaz en Veysonnaz zijn om deze reden geliefde bestemmingen bij gezinnen.

Skigebied gered
De complete 4 Vallées hing even aan een zijden draadje, maar gelukkig is de verbinding weer voor vele jaren weer gegarandeerd. Er was deze zomer even sprake van een breuk, maar gelukkig hebben ze in dit grote Zwitserse gebied op tijd ingezien dat samenwerken loont en dus bestaat Les 4 Vallées gewoon weer uit Verbier, Veysonnaz en Nendaz met maar liefst 400 kilometer aan pistes. 

Genieten in Nendaz en Veysonnaz

Rustige familiedorpen
De dorpen Veysonnaz en Nendaz dorpen liggen op minder dan een half uur rijden van de stad Sion (hier verlaat je de snelweg), maar wel ongeveer een kilometer hoger. Het uitzicht vanuit de twee dorpen op het Rhônedal is is schitterend te noemen. Vanuit het gezellige Nendaz neem je de gondel richting de Tracouet. Op deze 2200 meter hoge huisberg van Nendaz vind je heerlijke pistes die door de bossen naar beneden slingeren. Het is in dit deel van het gebied ook altijd wat rustiger dan bij de buren in het drukkere en mondainere Verbier. 

De Mont Fort

Van Nendaz naar Siviez
Via de Plan du Fou kun je afdalen richting hoteldorp Siviez. Deze satelliet van Nendaz bestaat voornamelijk uit hotels en wat appartementen. Het ontbreekt hier aan de gezelligheid die je in Nendaz en Veysonnaz wel vindt, maar de centrale ligging in het skigebied maakt het wel tot een goede bestemming voor wintersporters die echt puur en alleen voor het skiën komen. Overigens rijd je met de auto in nog geen kwartier tijd van Nendaz naar Siviez. Vanuit Siviez kun je de lift nemen richting de 2050 meter hoge Tortin. Hiervandaan kun je met twee cabines naar de machtige Mont Fort (3330 meter), maar wij kiezen ervoor om af te dalen naar Siviez, aangezien we geen zin hebben om fysiek gesloopt te worden door de vele skiroutes die vanaf deze top naar beneden komen. De afdaling terug naar Siviez is duidelijk een van de favorieten van de skischool. Vlak, breed en sneeuwzeker. Ideaal voor kinderen en voor de absolute beginners.

De Piste de l'Ours in Veysonnaz

Heerlijke wedstrijdpiste
Vanuit Veysonnaz gaan er twee gondelbanen omhoog. Eén vanuit het dorp en de andere ligt net buiten het dorp. Dit is het eindpunt van de beroemde Piste de l'Ours. Op deze lange en brede piste vinden ieder jaar diverse FIS wedstrijden plaats. Het is een schitterende piste die ook voor mindere goden prima te skiën is. Je zal niet de toptijden van de echte pro's halen, maar je kunt hier wel lekker knallen. Voor de kinderen is er boven bij de twee gondelbanen een gemoedelijk kinderland. Nieuw dit seizoen is een de zogenaamde 'Ski Mystery', waarbij de kids op zoek kunnen naar acht schatkisten die verstopt liggen op de blauwe pistes in het gebied, waarbij je leuke prijzen kunt winnen. 

Win leuke prijzen met Ski Mystery

Net zoals de Piste de l'Ours is de afdaling terug naar Veysonnaz zelf lang en behoorlijk gevarieerd. 'Lang' slaat in dit geval zowel op de afstand die je aflegt, maar waarschijnlijk ook op de tijd die je er aan kwijt bent. Dat heeft vooral te maken met alle restaurantjes die je tijdens de afdaling tegen komt. Probeer zeker eens de lokale specialiteit 'vlees op een steen'. Het zal je niet verrassen hoe het gerecht er uiteindelijk uitziet, maar lekker is het wel!

Nieuwe gondel
Wanneer je bijna in Veysonnaz bent is het de moeite waard om nog even een drankje te doen bij een van de après-ski tentjes. Nederlanders zijn hier een graag geziene gast en velen verblijven in een van de vele appartementen die Veysonnaz rijk is. Met behulp van een aantal sleep- en stoeltjesliften staan we snel weer in Siviez. Dankzij de nieuwe gondel tussen Siviez en Plan du Fou ben je snel weer terug in Nendaz. Een lange skidag zit erop!