Anton.

November 2014

Val Venosta

Geheim over de grens

Net over de Oostenrijkse grens ligt het Italiaanse Val Venosta in de regio Zuid-Tirol. Dit is geen regio zoals het Zillertal of de SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, met bruisende dorpen en dampende après-ski. Nee, dit is het bergleven met een Italiaanse touch. Je vindt in het Val Venosta een aantal kleinere skigebieden, rustige dorpen en vooral schitterende natuur. 

Val Venosta: ideaal voor families

Zes gevarieerde skigebieden
Wanneer je de Reschenpas oversteekt rijd je direct het Val Venosta binnen. Hier zie je direct een van de meest in het oog springende gebouwen van het dal, namelijk de alleenstaande kerktoren in het Lago di Resia. Hier vind je ook drie van de zes skigebieden die deel uitmaken van het Val Venosta. Belpiano (Schöneben), Malga San Valentino (Haider Alm) en Vallelunga (Maseben) zijn skigebieden die niet al te groot zijn, maar wel heerlijk divers. Dankzij de hoogte en de ligging zijn ze behoorlijk sneeuwzeker. De pistes zijn gevarieerd, zodat de gebieden ideaal zijn voor gezinnen. 

Culinair genieten

Puur genieten
Naar het Val Venosta kom je dus niet om kilometers te vreten. Nee, hier kom je naar toe als je gewoon lekker wilt skiën en wilt genieten van de rust. Wachttijden bij de liften komen in deze regio eigenlijk niet voor en bij de bergrestaurants kun je genieten van de lokale specialiteiten. Maar vergis je niet, ook als ervaren skiër is er genoeg te doen in dit dal. Het is geliefd bij freeriders en tourskiërs. Aan de ene kant vanwege de relatieve rust en de sneeuwval, aan de andere kant ook zeker vanwege de schitterende natuur, vanwege het Nationale Park van de Stelvio. Skigebieden als Trafoi en Solda liggen aan de voet van de Ortles, de hoogste berg van Zuid-Tirol. 

Sneeuwzeker
​Solda is een van de meeste sneeuwzekere skigebieden van Italië. De pistes liggen grotendeels boven de boomgrens en het is dan ook niet voor niets dat het gebied minimaal zes maanden per jaar geopend is. Trafoi is een wat kleiner skigebied, waarbij de lift in het dorpscentrum vertrekt. Niet voor niets is dit skigebiedje zeer populair bij gezinnen.

Schaatsen op het Lago di Resia

Meer dan skiën alleen
Hoewel het Val Venosta in totaal over meer dan 140 kilometer pistes aan pistes beschikt, verdeeld over zes skigebieden, zou het zonde zijn wanneer je alleen maar de latten onderbindt wanneer je een week in dit dal verblijft. Op het Lago di Resia kun je schitterend schaatsen en je vindt in de regio prachtige opties om te gaan touren. Wanneer je een dagje niet op de latten wilt staan, maar wel actief wilt blijven, dan vind je er schitterende wandelwegen (o.a. door het nationale park). Dit deel van de Alpen is nog echt een stukje onherbergzame natuur!

Sneeuwschoenwandelen

Venosta Valley Card
Als je wél alleen maar voor het skiën gaat dan word je op je wenken bediend met de Venosta Valley SkiCard. Met deze liftpas heb je toegang tot de zes skigebieden die het Val Venosta rijk is (Belpiano, Malga San Valentino, Solda, Trafoi, Watles en Vallelunga), maar je kunt ook nog eens gebruik maken van de liften van Minschuns in Zwitserland. Het maakt het Val Venosta tot een mooie bestemming voor gezinnen die in alle rust willen skiën en niet zozeer geven om grote skigebieden en bruisende dorpen. Hier vind je kleine skigebieden in schitterende natuur, waar het niet zozeer draait om het skiën en snowboarden alleen.