Anton.

November 2014

Parel van het zuiden

Val Gardena/Gröden

Val Gardena/Gröden is bij veel wintersporters bekend vanwege de ligging aan de Sellaronda, de wereldberoemde tocht waarbij je rondom het gelijknamige bergmassief skiet. Maar Val Gardena is veel meer dan dat. Hoog tijd om dit schitterende dal met de dorpen Ortisei/St. Ulrich, S. Cristina/St. Christina en Selva/Wolkenstein eens verder te verkennen!

Gruppo del Sella

Historie en erfgoed
Het Val Gardena is geen 'standaard' dal. In heel Zuid-Tirol worden twee talen gesproken. Duits en Italiaans zijn de voertalen. In Val Gardena kunnen we daar nog een taal aan toevoegen. In het 25 kilometer lange dal wordt ook de oude taal Ladinisch gesproken. Het is een van de historische kenmerken van het Val Gardena. Rondom Val Gardena liggen UNESCO-werelderfgoed de Dolomieten en natuurpark Puez-Odle/Puez-Geisler. In het dal, dat bekend staat om het houtsnijwerk, zijn cultuur, tradities en de Ladinische taal tot op de dag van vandaag diep geworteld. Het maakt Val Gardena tot een bijzonder authentieke vakantiebestemming.

Historie in Val Gardena

Groots skigebied
Vanuit het Val Gardena kun je geweldig skiën. Er liggen maar liefst 83 liften en 175 kilometer aan pistes voor je klaar. De regio is al behoorlijk sneeuwzeker, maar mocht Moeder Natuur er een jaar wat minder zin in hebben dan kunnen maar liefst 95%van de pistes kunstmatig worden voorzien van sneeuw. Daarnaast maakt het Val Gardena deel uit van de Dolomiti Superski, een samenwerking van skigebieden die meer dan 1200 kilometer aan pistes aanbieden op één liftpas. Vanuit alledrie de dorpen van het Val Gardena vertrekken de liften de berg op. Het kleine Selva ligt aan het einde van dal en hiervandaan zit je snel op de 'Pièce de résistance' van Val Gardena, namelijk de beroemde Sellaronda. Deze tocht van 26 kilometer voert je rondom de indrukwekkende Gruppo del Sella. Het leuke is dat je de tocht zowel links- als rechtsom kunt skiën en dat je zeker geen expert hoeft te zijn om de tocht te voltooien. 

Het schitterende Selva (Wolkenstein)

Veel variatie
Ook de andere delen van het skigebied zijn bijzonder gevarieerd. Een van de meest uitdagende afdalingen is de zwarte Saslong afdaling, waar ieder seizoen een World Cup wedstrijd plaatsvindt. Deze afdaling komt uit in het charmante S. Cristina. Ook in het van Seceda vind je mooie rode en blauwe pistes waar je langs spectaculaire rotsformaties skiet. Dit is zonder twijfel landschappelijk gezien een van de mooiste skigebieden van de Alpen. Overal in het gebied vind je gezellige berghutten en restaurants, waar je kan genieten van heerlijke Italiaanse specialiteiten.

Val Gardena onder een heldere sterrenhemel

Weinig Nederlanders
Nog altijd komen er relatief weinig Nederlandse wintersporters in Val Gardena. En eigenlijk is dat best vreemd. Je vindt hier drie gezellige en authentieke dorpen, een groot skigebied met 175 kilometer aan pistes en uitzichten die je nergens anders in de Alpen vindt. Tel hier de heerlijke Italiaanse keuken bij op en je moet wel tot de conclusie komen dat je dit seizoen op wintersport gaat naar Val Gardena!

Win een skivakantie naar Zuid-Tirol
Wil jij kans maken op een skivakantie van zeven nachten voor twee personen in een speciaal geselecteerd hotel, inclusief twee Superskipassen voor de Dolomieten? Doe dan mee met de wedstrijd op de website van Zuid-Tirol. Vul je gegevens in en je ontvangt tevens het volgende gratis magazine Beleef Zuid-Tirol.