Anton.

November 2011

Wat is sneeuw mooi!

Volgens veel mensen hebben de Inuit, de Eskimo’s, wel 300 woorden voor sneeuw. Of dat echt waar is laat ik maar in het midden. Maar sneeuw is mooi en met geen woorden te beschrijven. Dat vind ik tenminste. Elk jaar geniet ik met volle teugen van glimmende sneeuwkristallen in alle mogelijke vormen.

Constante verandering
Het begin al tijdens het vallen van een sneeuwvlok, niet elke sneeuwbui is gelijk. De ene keer valt sneeuw als minuscule korreltjes, de andere keer als enorme vlokken of als de perfecte sneeuwkristal. Liefhebbers van sneeuw kunnen vaak in een sneeuwbui meerdere varianten ontdekken. Het gebeurt mij regelmatig als het ‘s avonds sneeuwt, dat ik van achter mijn houtkachel uren lang door het raam naar de vallende sneeuwvlokken kan kijken: Heerlijk!  

Eenmaal op de grond
Maar eenmaal op de grond veranderen sneeuwvlokken ook continu, door warmte of de kou veranderen de kristallen van vorm. Kenners van het sneeuwdek (iedere off-piste skiër zou het moeten weten) weet dat deze veranderingen heel veel kunnen betekenen voor de stabiliteit van de sneeuw. Maar deze veranderingen leveren de wederom weer de meest bijzondere kristallen op. Ondanks dat je vaak hoort: “Snow is only frozen water”, zijn sneeuw kristallen voor mij meer dan dat!

Sneeuw naar damp naar ijs 
​Maar het zijn niet alleen de sneeuwkristallen zelf die veranderen. Water heeft de eigenschap om zonder tussenkomst van vloeibare staat in een keer over te gaan van vast (ijs/sneeuw) naar gas en weer terug. Hierdoor ontstaat bij koude temperaturen rijp. De rijp-veren op en nabij sneeuw zijn vaak fantastisch mooi!