Anton.

November 2014

Innovatie in Graubünden

In Zwitserland wordt dit jaar '150 jaar wintertoerisme' gevierd. Waarschijnlijk zullen ze in het kanton Graubünden nog wel net even wat langer stilstaan bij dit feit, want uiteindelijk is hier het wintertoerisme echt ontstaan. Het was in Sankt Moritz waar de hotelier Johannes Badrutt zijn Britse gasten ervan overtuigde om ook een keer in de winter naar Zwitserland te komen om te genieten van de schoonheid van de bergen. Wanneer het tegen zou vallen zou hij de reiskosten van de Britten betalen. Ze bleven tot Pasen. Wintertoerisme in Zwitserland was geboren. 

In die 150 jaar is er veel geïnnoveerd in Graubünden. In dit kanton gaan geschiedenis en innovatie hand in hand en dat heeft geleid tot een indrukwekkende lijst met vernieuwingen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Berghotel Muottas Muragl (c) swiss-image.ch/Beat Muelle

Groen hotel
Om nog even terug te gaan naar St. Moritz. In hetzelfde hotel waar Johannes Badrutt de Britten liet kennis maken met de Zwitserse winter ligt berghotel Muottas Muragl. Dit hotel bereik je door het kabelspoor te nemen (in 1907 als eerste bergbaan van Graubünden gebouwd) en heb je een geweldig uitzicht. Het hotel is onlangs verbouwd en heeft het energieverbruik met meer dan 60% verminderd, hoewel het zijn oppervlakte met 50% heeft vermeerderd. Het is daarmee het eerste plus-energiehotel van de Alpen geworden. Het hotel wekt door al z'n zonnepanelen dus meer energie op dan dat het gebruikt!   

Schaatsen door het bos

Schaatsen door een bos
Dwars door een winterbos schaatsen of de beste ijshockeyploeg ter wereld aanmoedigen? Het kan in Graubünden. Schaatsen en Davos zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo is Davos de thuisbasis van de Hockey Club Davos (HCD) en waar de beste teams van de wereld elkaar als sinds 1923 ontmoeten tijdens de Spengler-Cup. Maar goed, je hoeft dus geen pro te zijn om te kunnen genieten van het ijs. Tussen Surava en Alvaneu Bad ligt de Albula skateline. Deze drie kilometer lange ijsbaan gaat dwars door het bos en is geopend van medio december tot eind februari. Dat is weer eens wat anders dan je rondjes draaien op de 400-meter baan van Thialf!

De Urdenbahn in Arosa-Lenzerheide

Arosa verbonden met Lenzerheide
In 1928 werd de eerste kabelbaan voor skiërs gebouwd in (waar kan het ook anders) St. Moritz. In slechts vijf maanden tijd werd de kabelbaan gebouwd, waarmee wintersporters vanuit het dorp midden in het skigebied werden afgezet. Sinds afgelopen seizoen zijn de skigebieden van Arosa en Lenzerheide met elkaar verbonden. Je vindt in het grootste skigebied van Graubünden maar liefst 225 kilometer aan pistes. Dit is mogelijk gemaakt door de Urdenbahn die in negen maanden tijd gebouwd is en skiërs en snowboarders van de Urdenfürggli naar de Hörnli (en vice versa) brengt. 1700 meter lang zonder liftpalen. Het is een staaltje innovatie dat Arosa en Lenzerheide nog interessanter maakt voor wintersporters. 

Innovatie maakt deel uit van de geschiedenis van de wintersport in Graubünden en het zal ongetwijfeld ook deel gaan uitmaken van de toekomst. Innovatie met respect voor de natuur, want ze begrijpen in Graubünden heel goed dat ze daarmee iets unieks in handen hebben. Meer innovaties in Graubünden kun je vinden op deze pagina.