Anton.

Oktober 2014

Hoe een kleine reisorganisatie groot werd in Les Sybelles

Wintersport behoort over het algemeen niet tot de meest voordelige vakanties. Maar we willen natuurlijk wel ieder jaar naar de Alpen, want bezuinigen op de wintersport, dat doen we liever niet. Dan is het fijn dat je terecht kunt bij een aanbieder die wintersport vooral betaalbaar wil houden. Bij Sportiek Reizen staan service en beleving hoog in het vaandel. Want iedereen zou toch eigenlijk moeten kunnen genieten van de bergen in de winter!

Op pad in Les Sybelles

De passie achterna!
'Naar beneden knallen op strak geprepareerde pistes, met vrienden in een gezellig chalet verblijven, een lekker drankje erbij...dat is voor mij wintersport. Rayta van Rijswijk-Narain weet waar ze over praat. Ze is kind aan huis op de bestemmingen van Sportiek, de reisorganisatie die ze in 1999 samen met man Maikel van Rijswijk overnam. 'De overname kwam eigenlijk uit de lucht vallen. Maikel gaf al jaren skiles bij Sportiek en had gekscherend wel eens gezegd dat wanneer de eigenaar over een verkoop dacht, ze bij hem terecht konden'. Toen Maikel en Rayta net hun studies afgerond hadden, was dat moment er ineens. Het was nu of nooit. De twee besloten hun passie achterna te gaan en hebben er geen moment spijt van gehad.

Persoonlijke service
Sportiek Reizen heeft een bescheiden reisaanbod. Voornamelijk bestemmingen in de Franse Alpen en enkele bestemmingen in Italië worden aangeboden. Dit is niet zonder reden. Sportiek wil graag een betaalbare wintersport kunnen bieden, maar dan met de service waar iedere klant blij van wordt. En dat is simpelweg niet mogelijk wanneer je een heel breed aanbod hebt. Er is dan ook gekozen voor wat minder bekende bestemmingen als La Norma, Val Cenis en Les Sybelles. Het voordeel is dat Sportiek in deze dorpen iedere straatsteen en sneeuwvlok kent. Ze kunnen je vertellen hoever het lopen is naar de bakker en of de accommodatie waar je naar op zoek bent geschikt is voor kleine kinderen. 'Ik vind het belangrijk om onze klanten exact te kunnen vertellen welk appartement het dichtst bij de lift ligt en of je gemakkelijk bij het restaurant kunt komen met een kinderwagen'. Maikel en Rayta werken met een klein team op kantoor in Amstelveen. 'Men is wel eens verrast als ze ons zelf aan de telefoon krijgen wanneer ze bellen voor informatie. Maar juist dat vinden we geweldig om te doen! Die persoonlijke service, dat vinden wij belangrijk.'

Heerlijke appartementen

Nederlandse begeleiding
​Sportiek gaat daarin nog een stapje verder, want op alle bestemmingen werken over het algemeen alleen Franse skileraren. Nederlandse begeleiders van Sportiek werken samen met de skischool en helpen met de taalbarrière en organiseren activiteiten. Let wel: we hebben het hier niet over de 'normale' reisleiding, want die is ook nog aanwezig en naast het beantwoorden van alle 'standaard' vragen ook nog bezig met het organiseren van rodelavonden of sneeuw barbecues.

Chalet Val d'Arvan in Saint-Jean d'Arves

Betaalbare accommodaties
De langdurige aanwezigheid in bijvoorbeeld Les Sybelles heeft geleid tot een mooi aanbod van accommodaties (zo verblijf je in Les Sybelles in de kerstvakantie al voor 290 euro per persoon, inclusief liftpas voor zeven dagen), maar ook zeker tot mooie verhalen en contact. Zo is Lucien Michel, eigenaar van chalet Val d'Arvan naast eigenaar van het chalet ook nog eens part-time entertainer en vraagbaak. Én is een van de lokale medewerkers van Sportiek onlangs getrouwd met de dochter van de burgemeester. Service en een persoonlijke touch. Die gaat héél ver bij Sportiek!