Anton.

Oktober 2014

Solda (Sulden)

Verborgen in de Alpen

Midden in de Alpen ligt Solda (Sulden). Bij Nederlandse wintersporters is dit Italiaanse skigebied nog niet zo bekend, maar zit je regelmatig op de racefiets dan gaat er misschien een belletje rinkelen. Solda ligt namelijk in een zijdal van de beroemde Stelvio. Ook in de winter is het hier goed toeven en hoef je de 48 bochten van de Stelvio niet te nemen, maar kun je veel meer bochten maken op de sneeuwzekere pistes van Solda. 

Solda ligt aan het einde van het dal op een hoogte van 1900 meter. Het is een van de meeste sneeuwzekere skigebieden van de Alpen. Het kreeg al eens de derde plaats toegekend in de verkiezing van 'meest sneeuwzekere gebieden van de Alpen'. En dat komt niet alleen door de mogelijkheden tot kunstsneeuw die ze in Solda op de lagere pistes hebben. Nee, de belangrijkste reden is de ligging van het skigebied. Midden in Alpen, waardoor het minder vatbaar is voor temperatuurschommelingen en ook nog eens bijzonder hoog, want het hoogste punt van het skigebied ligt op 3250 meter. Solda is dan ook een geliefde trainingslocatie voor diverse nationale skiteams in een periode dat veel andere skigebieden er nog groen uitzien. 

Geweldige uitzichten vanaf het terras

Ook bij veel 'normale' wintersporters is Solda een geliefde bestemming. Het dorp is klein, maar gezellig, met veel authentieke huizen en goede hotels. Veel van de gasten komen dan ook al vele jaren naar Solda en peinzen er niet over om op zoek te gaan naar een andere bestemming. 'Het skigebied is sneeuwzeker en gevarieerd', 'het dorp is klein, maar gezellig met prachtige uitzichten' en 'de mensen zijn gastvrij' zijn de meest gehoorde motivaties. Daar kan zeker de gastronomie bij opgeteld worden. Want hoewel er naast Italiaans ook Duits wordt gesproken in Solda heeft het eten dat je geserveerd krijgt bij de restaurants duidelijk een Italiaanse inslag. 

Het idyllische Sulden in de avond

Het skigebied van Solda beschikt over 43 kilometer aan geprepareerde pistes. Het merendeel van deze pistes ligt hoog boven de boomgrens. Hierdoor zijn de pistes zeer sneeuwzeker, maar hierdoor mis je wel wat zicht bij slechter weer. Gelukkig lopen er richting het dal een aantal mooie pistes door de bomen, bijvoorbeeld vanaf de Langenstein of de Kanzel. Het maakt het dorp bijzonder geschikt voor families, of wintersporters die lekker willen skiën, maar niets geven om het aantal kilometer piste van een skigebied. Vlakbij ligt ook nog Trafoi, een authentiek dorp, dat over een eigen, klein skigebied beschikt dat ook ideaal is voor families.

Heerlijke sneeuwzekere pistes

Vanuit het dorp kun je op drie plekken de lift omhoog nemen. De stoeltjeslift richting Langenstein ontsluit het kleinste deel van het gebied. Hier vind je een aantal mooie blauwe en rode pistes, maar ook enkele lastige zwarte afdalingen en goede off-piste mogelijkheden. Die off-piste mogelijkheden zijn in Solda sowieso heel goed. Je kunt hier mooie touren maken en de afdalingen zijn lang. De andere optie is om de skigebieden van de Kanzel en de Madritsch te verkennen. Hierbij biedt de Madritsch de meeste mogelijkheden. Zekere de brede blauwe piste (nummer 1 op de pistekaart) is ideaal voor beginners. Op ieder punt in het skigebied heb je een geweldig uitzicht, met als hoogtepunt de 3905 meter hoge Ortles, met z'n indrukwekkende gletsjer. Nee, Solda is geen gebied voor de massa of voor kilometervreter, maar de fijnproever gaat zich hier zeker thuis voelen. 

Een heerlijke bestemming voor families

Dit seizoen is de verbinding tussen de Kanzel en de Madritsch verbeterd met de opening van een nieuwe tienpersoonsgondel die je start naast het dalstation van de Madritschgondel en je direct middenin het skigebied van de Kanzel afzet. Om de verbinding compleet te maken is er ook een nieuwe piste geopend. Deze 'Rosim' piste slingert door de bomen terug naar het dalstation. Uiteindelijk is het doel om de drie delen van Solda helemaal met elkaar te verbinden, zodat het dorp helemaal autovrij kun worden gemaakt. Het zou het idyllische dorp nog net even een stapje dichter bij de natuur en de machtige bergen waardoor het omringd wordt brengen.