Anton.

Oktober 2014

Adelboden-Lenk: één van de beste skigebieden van Zwitserland

maar nog onbekend bij Nederlanders

Al sinds het begin van de twintigste eeuw weten wintersporters de weg naar Adelboden en Lenk te vinden. Maar toch, ondanks die rijke historie is het gebied nog relatief onbekend bij de Nederlandse wintersporters. En dat is vreemd, want het voldoet aan alle aspecten die een skigebied populair maken. Het is dus de hoogste tijd om eens iets aan die onbekendheid te doen! 

Authentieke hutten en huizen (alle foto's: Adelboden Tourismus, Lenk Tourismus)

Gevarieerd skigebied
De eerste voorwaarde is natuurlijk een groot en gevarieerd skigebied. Met dik 210 kilometer pistes die ontsloten worden door 72 liften zit dat wel goed. Het leuke van het skigebied van Adelboden en Lenk is toch wel de variatie. Eigenlijk bestaat het skigebied uit zes verschillende delen. Elsigen-Metsch, Tschentenalp, Chuenisbärgli en Engstligenalp bij Adelboden, Betelberg bij Lenk en Silleren-Hahnenmoos: het gebied dat de twee dorpen met elkaar verbindt. Dat laatste deel is verreweg het grootste deel van het skigebied (en voor gevorderden ook het meest interessante), waarbij de bergen Luegli (2138 meter), Lavey (2200 meter) en Metschstand (2100 meter) de hoogste punten zijn. In dit gebied vind je veel heerlijk brede pistes die vaak boven de boomgrens starten en onder de boomgrens eindigen. Moderne liften en gondels ontsluiten de pistes die lekker breed zijn en nooit heel moeilijk. Je vindt hier voornamelijk blauwe en rode pistes met af en toe een zwarte piste. Op de piste zijn er voor Zwitserse begrippen behoorlijk veel restaurants en barretjes te vinden. 

Schreeuw de Zwitsers naar de overwinning

40.000 man
Een voorbeeld van zo'n lekkere zwarte piste is de Weltcupstrecke die vanaf de Chuenisbärgli naar beneden komt. De piste is nog wel prima te doen, maar aan de andere kant hoeven wij deze piste niet met 100 kilometer per uur af te dalen om een goede tijd neer te zetten. Overigens is het wel waanzinnig om de FIS wedstrijd op deze piste live te aanschouwen. Op 10 en 11 januari 2015 verandert Adelboden weer in een soort heksenketel wanneer er meer dan 40.000 uitzinnige toeschouwers langs de piste staan om hun Zwitserse landgenoten naar de overwinning te schreeuwen.

Familieberg
Hoeft het wat jou betreft allemaal niet zo sportief en druk, dan kun je in Lenk de berg aan de andere kant van het dal eens gaan verkennen. De Betelberg is een echte familieberg. Ouders kunnen genieten van de mooie afdalingen tussen de bomen, waaronder de zeven kilometer lange Tschuggenpiste. Kinderen kunnen terecht in de Kinderwelt Stoss, waar ze hun eerste pasjes op de ski kunnen zetten. Voor de wat oudere kids (en eigenlijk natuurlijk ook voor de wat oudere jongeren) ligt er een dikke boardercross. Opa en oma kunnen in de tussentijd wandelen en langlaufen. Het leuke is dat die laatste twee ook op hoogte gebeuren, zodat het heel makkelijk is met de lunch met elkaar af te spreken. 

Winterwandelen in Lenk

De fondue iglo
Wil je een keertje bijzonder eten dan kun je terecht in de Fondue-Iglu op de Engstligenalp. En ja hoor, de naam zegt het al, in deze iglo kun je fonduen. Maar vergis je niet, want hij is werkelijk geweldig aangekleed met allerlei ijssculpturen. In dit netwerk van meerdere iglo's die verbonden zijn door een soort gangenstelsel kunnen maar liefst 200 personen dineren. En als je uitgegeten bent, dan kun je daarna direct de kaas eraf schaatsen op de ijsbaan, die in drie met elkaar verbonden met elkaar verbonden iglo's te vinden is. Een beleving op zich! Op 14 en 15 maart 2015 vindt ook alweer het vierde Iglu-Festival plaats, waarbij er een schitterende wereld van ijs en sneeuw wordt gemaakt. 

Fondue-Iglu op de Engstligenalp bij Adelboden

Deze Engstligenalp is een wat rustiger deel van het skigebied, dat je bereikt door een gondel te nemen vanaf Unter dem Birg. Onder de top van de 2362 meter hoge Dossen liggen een paar lekkere rode knalpistes. Het is er ook zeker rustiger doordat dit deel van het gebied alleen maar sleepliften heeft. Op deze hooggelegen alp kun je ook diverse andere wintersporten beoefenen.

Met het oog op het verleden én de toekomst
Adelboden en Lenk zijn twee authentieke dorpen, waar je een heerlijke wintersport in Zwitserse stijl kan beleven. Dat betekent dus zonder al te veel dampende après-ski, maar wel met een hoop traditie en authenticiteit. Het betekent overigens niet dat er niet naar de toekomst gekeken wordt. Zo wordt dit seizoen een nieuwe 10-persoons gondelbaan, de Stand-Xpress geopend, die je vanuit Lenk in één keer op de Metschstand zet. Innovatie genoeg dus in Adelboden en Lenk, maar altijd met het oog op het verleden. Want wintertoerisme in Adelboden-Lenk is al heel oud en daar plakken ze graag nog eens honderd jaar aan vast.

Wil je meer informatie over Adelboden of Lenk? Ga dan naar www.adelboden-lenk.ch.