Anton.

September 2014

Achensee: perfect voor families

Helemaal hip en happening is de zogenaamde 'meergeneratievakantie'. In goed Nederlands betekent het gewoon op vakantie met de familie en opa en oma sluiten ook nog aan. Vaak heeft iedere generatie andere wensen, want de één moet op skiles, de andere wil wandelen, terwijl de derde wil rodelen. Nadeel kan dan zijn dat je elkaar eigenlijk de hele vakantie niet ziet. De oplossing: de regio Achensee, een compacte, maar veelzijdige bestemming.

Onbekend maakt onbemind?
De Wintersportregion Achensee is een bij Nederlandse wintersporters wat minder bekende regio. Toch is het maar anderhalf uur rijden van München naar de dorpen die rondom het zo kenmerkende meer liggen. In Achenkirch, Pertisau, Maurach en Steinberg am Rofan is het lang niet zo druk als in omliggende regio’s die bij Nederlanders veel bekender zijn.

Het skigebied Christlum bij Achenkirch

Drie skigebieden
Rondom de Achensee liggen drie skigebieden. De gebieden van de Zwölferkopf, de Rofan of de Christlumalm zijn niet de grootste skigebieden van de Alpen, maar divers zijn ze wel. Met name op de Christlumalm, het grootste skigebied van de drie, vind je wat meer uitdagende pistes. Op de pistes van de Rofan is het allemaal nog wat gemoedelijker. Hier skiën vaders rustig met hun kinderen en vertrekken tourskiërs om een mooie top in de buurt te bereiken. Doordat de skigebieden niet zo groot zijn is de drempel erg laag om ‘s middags in het dal gezellig te gaan lunchen met de rest van de familie. Op de in totaal 58 kilometer piste die de drie skigebieden rijk zijn zal je dan ook geen lange dagtochten kunnen maken. Maar goed, daarvoor kom je hier ook niet naartoe. ‘s Ochtends lekker een afdaling (of twee) maken op de rustige pistes en ‘s middags gezellig een wandeling langs het meer maken is een meer realistische optie.

Geweldig uitzicht vanaf de Zwölferkopf

Heerlijk langlaufen en wandelen
De oudere generatie van de familie kan rondom de Achensee genieten van een netwerk van mooie winterwandelwegen. De combinatie van meer, sneeuw en bergen zorgt voor schitterende uitzichten. Rondom het meer ligt ook vele langlaufloipes. Vind je wandelen of langlaufen echter wat te saai (of simpelweg te vermoeiend, dat kan natuurlijk ook, want er liggen maar liefst 200 kilometer aan loipen rondom de Achensee), dan zijn er genoeg activiteiten te doen waar je niet direct moe van wordt, maar waar je wel een behoorlijke dosis adrenaline van krijgt!

Rust op de Rofan

Voer voor adrenaline junks
Een van de grote trekkers is de AirRofan. Dit is een zogenaamde Skyglider, waarmee je met 80 kilometer per uur als een soort adelaar door de lucht knalt. Vliegen aan een hele lange stalen kabel zogezegd. Wil je vliegen zonder kabel, dan is het ook mogelijk om een te parasailen. Met een instructeur, recht boven het skigebied van Christlum. Spectaculaire uitzichten gegarandeerd. Is de zucht naar adrenaline nog steeds niet gestild, dan is het mogelijk om te gaan snowkiten. Deze winterse variant van kitesurfen wint behoorlijk aan populariteit. Door middel van een vlieger laat je je op je snowboard voort trekken door de sneeuw.

Rodelen en dineren 
De Achensee is niet bepaald een gebied waar ‘s avonds iedereen de polonaise loopt. Verwacht hier geen drukte bij de après-ski zoals in bijvoorbeeld Westendorf of Gerlos. Nee, hier gaat het allemaal wat gemoedelijker en tuurlijk kan je een gezellig biertje drinken, maar je kan er ook geweldig dineren. Een tip om ‘s avonds gezellig te eten is Jausenstation Waldhäusl in Rofan. Het eten is goed, de sfeer is geweldig, maar de kans is aanwezig dat de kinderen hier niets van mee zullen krijgen, aangezien er een mooie rodelbaan achter het huis ligt. ‘s Avonds gaan de lichten aan en kan je rodelen totdat je niet meer kan. Of in ieder geval totdat het hoofdgerecht op tafel staat.   

De Kögalm in het Rofan gebergte

Op wintersport naar Achensee?
Wil je nou zelf een keertje met de hele familie naar Achenkirch, dan kan je gebruik maken van het Super-Ski-Aktive-Paket. Je verblijft dan voor 210 euro per persoon in Steinberg am Rofan en die prijs is inclusief liftpas voor zes dagen (geldig voor de Rofanliften en het skigebied Christlum). Ook het gebruik van de skibus en sneeuwschoenen is bij de prijs inbegrepen. Wil je meer pistes tot je beschikking dan boek je al vanaf 463 euro per persoon een pension met ontbijt voor zeven nachten en een liftpas voor vijf dagen voor de hele regio (Achenkirch, Maurach, Pertisau en Steinberg am Rofan).

Meer informatie op achensee.info.