Anton.

September 2014

Gevarieerd glijden in Lermoos

De berg waar deze skiregio zijn naam aan te danken heeft is met zijn 2962 meter de hoogste van Duitsland. Hij ligt overigens voor het grootste deel in Oostenrijk, net als de rest van de skigebieden van de Zugspitz Arena. In totaal biedt deze Arena meer dan 100 kilometers aan pistes, verdeeld over zes deelgebieden, waarvan Lermoos een van de meest interessante dorpen is, met een leuk skigebied.

Dicht bij huis
Het rijden naar deze bestemming is een makkie. Tot en met de Duitse grens is het genieten geblazen op het strakke asfalt van de Autobahn. Pas bij het inrijden van Oostenrijk moet de cruise control er soms af, maar dan is het nog maar een half uurtje rijden tot het knusse Lermoos. Het 1000 meter hoog liggende dorp is een van de oudste van de Tiroolse regio Außerfern, want al in het jaar 1020 werd het officieel vermeld. Door de ligging langs de weg over de Fernpas had het dorpje een belangrijke positie in de omgeving, maar door de bouw van wegen over de Arlberg verloor Lermoos deze positie. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het dorpje uit door zijn interessante skigebied tot de grootste toeristengemeente van Außerfern.

Genieten op de Grubigstein
De top van de Grubigstein vormt met zijn 2223 meter het hoogste punt van het skigebied van Lermoos. Het is met iets meer dan 30 pistekilometers een van de grotere gebieden van de Zugspitz Arena. Vanuit het dorp vertrekken een snelle gondel en een vierzitter. De liften komen allebei uit op een middelstation waar je kan kiezen om een gloednieuwe gondel naar de 2100 meter hoge top van dit gebied te pakken, een relaxte vierzitter te nemen of terug af te dalen richting het dal. Bovenaan het skigebied bevinden zich de uitdagende pistes, terwijl het vanaf het middelstation een combinatie is van glooiende blauwe en rode afdalingen. Het gebied doet een stuk groter aan dan het aantal pistekilometers doet vermoeden. De vele moderne liften zorgen voor een goede verdeling van de wintersporters in het gebied en door de heerlijk lange dalafdalingen maak je flink wat kilometers voordat je weer in de lift zit. Dat neemt niet weg dat het gebied nog altijd behoorlijk compact is. Iedereen kan hier zijn eigen weg gaan, want je komt elkaar vanzelf weer tegen. Ideaal voor gezinnen met kinderen dus.

Zugspitze Arena
Zoals gezegd heeft de Zugspitz Arena meer te bieden dan de pistes op de Grubigstein alleen. Je kan natuurlijk niet weggaan zonder op de Zugspitze zelf te hebben geskied. Dit gletsjerskigebied is tevens het hoogst gelegen en meest sneeuwzeker skigebied binnen de Arena. Andere bekende dorpen zoals Ehrwald en Berwang hebben ook hun eigen skigebieden. Het skigebied van Bieberwier is met minder dan 20 kilometer aan pistes het kleinste van de regio. De skigebieden zijn allemaal met dezelfde skipas te bezoeken en lenen zich dus uitstekend voor een gevarieerde wintersportvakantie. Mocht je niet over een auto beschikken om de verschillende gebieden te bezoeken, dan kun je gebruik maken van de vele gratis skibussen in de regio.

Pistekilometers
​Dat pistekilometers niet alles zeggen, blijkt wel als je gaat skiën op de Grubigstein. Door het grote hoogteverschil is het gebied erg afwisselend en de vele liften zorgen ervoor dat de mensenmassa’s zich gemakkelijk verspreiden. Geen ellenlange wachtrijen dus, maar gewoon lekker van die pistes af knallen! Het skigebied biedt een mooie balans tussen rood, blauw en zwarte pistes. Mocht je het wel gezien hebben op de pistes dan kan je bij de Grubigalm heerlijk in de zon zitten, sportief genieten op een van de gratis langlaufloipen of een wandeltocht maken.