Anton.

September 2014

De Dolomieten, om je vingers bij af te likken…

De Dolomieten staan in Italië niet alleen bekend vanwege om de skigebieden. Ook op het gastronomische vlak kunnen de Süd-Tiroler er wat van. Met 20 sterrenrestaurants in de regio is het niet meer dan logisch dat je deze ook aan de skipistes vindt. Maar zelfs in de berghutten zonder een ster kun je heerlijk – en tegen een zacht Italiaans prijsje – lunchen of dineren.

Een aantal weken geleden kreeg ik wat tips van een local, hoe je een dag skiën op een Italiaanse manier kunt indelen; skiën van ontbijt, naar lunch, naar de après-ski. En als je dan nog zin hebt, een diner al dan niet op de piste... En die tips wil ik jullie natuurlijk niet onthouden, dus bij deze! Verblijf je in Corvara of San Cassiano in Alta Badia, dan zit je goed voor het ontbijt! Het is namelijk mogelijk om te ontbijten op de berg. Je wordt met een snowcat opgehaald en naar een berghut, Las Vegas  of Colt Alt op 2000 meter hoogte gebracht. Met het uitzicht over de prachtige bergen staat daar een heerlijk ontbijt met verse streekproducten voor je klaar. Na het ontbijt bind je de ski’s onder en kun je, met een goed gevulde maag, de nog maagdelijke pistes afdalen op weg naar een lekkere lunch..

Bijzondere lunch
Vanuit Alta Badia begin je aan het eerste gedeelte van de Sella Ronda, linksom richting Val Gardena. Via een paar liften en fijne pistes kom je in het centrum van Selva. De grote groepen die de Sella Ronda aan het skiën zijn vervolgen hun route richting de Passo Sella, maar jij maakt een klein uitstapje. Maak je niet druk, in de middag zul je ook nog even die kant op gaan voor een lekkere cocktail...

Vanuit Selva ga je – via de superfijne World Cup afdaling ‘Saslong’ en het hypermoderne treintje – richting Seceda. Hier kun je een paar pistes nemen, bijvoorbeeld de 10,5 km lange dalafdaling naar het dorp Ortisei, totdat je maag begint te knorren. Je mag weer aanschuiven... Deze keer bij Baite Sofie, boven op de berg Seceda. Op het menu vind je verschillende plaatselijke gerechten, waarvan de gemsfilet een echte aanrader is. Daarnaast heeft de hut een heel uitgebreide wijnkelder, met meer dan 300 verschillende wijnen. Je bent hier dus aan het goede adres voor een lekker wijntje bij je gems!

Na de lunch is het weer tijd om wat ski-meters te gaan maken. De zojuist aangegeten kilootjes kunnen er weer afgeskied worden, want we gaan terug richting de Sella Ronda. Weer met het treintje naar de voet van de Saslong-afdaling, waar je met de gondel en de stoeltjeslift naar boven gaat richting Ciampinoi. Vanuit daar kun je op verschillende manieren op de Sella Ronda komen, maar vaak zijn die pistes erg druk. Mijn advies is dan ook om zoveel mogelijk pistes te kiezen die niet bij de Ronda horen en zo rustig richting de Passo Sella te skiën. Want daar staat bij Fienile Monte  een overheerlijke cocktail op je te wachten; de hugo. Op het zonovergoten terras is het echt genieten en als je geen zin hebt om te mixen : de wijnkaart mag er ook zijn!

Uitbundige après-ski (voor Italiaanse begrippen....)
Na deze cocktail ski je met soepele benen weer langzaam terug richting Val Gardena. Kom je op je terugtocht toevallig langs de Piz Seteur, dan kun je ervoor kiezen om nog een kleine stop te maken. Moet je door naar Alta Badia dan is dit misschien niet de meest verstandige stop, maar verblijf je in Val Gardena dan is het – alleen al om je ogen uit te kijken – een aanrader. De après ski kan beginnen! Bij Piz Seteur verzamelen de jongeren zich om tijdens het laatste uur dat de pistes open zijn te genieten van de steeds lager staande zon, drank, dj’s en (op dinsdag- en donderdagmiddag) dansende meisjes met weinig kleren aan...

De laatste afdaling van de dag naar Val Gardena gaat vanuit Piz Seteur na wat biertjes verrassend makkelijk. Aangekomen in Selva in Val Gardena kun je verder gaan met de cocktails in Yello’s bar of bier en grappa in Luislkeller. Met de subtiele boodschap "Top après-ski" op de gevel kan het niet missen!

Het welverdiende diner
Heb je genoeg van de après-ski en behoefte aan een heerlijke maaltijd, dan volgen hier nog drie tips. Helaas moet je hiervoor wel nog even in de auto stappen, dus niet te hard après-skiën... In Ortisei vind je het restaurant Tubladel, hoog aangeschreven, met heerlijke gerechten op de kaart.

Ook zeer de moeite waard, maar aan de andere kant van Selva, is Chalet Gerard. Op de weg richting de Passo Gardena vind je dit chalet waar je overigens ook kunt overnachten. Met een prachtig uitzicht over de bergen, kun je hier genieten van gerechten uit de streek, zoals de heerlijke pasta met een wildsaus.

Heb je na een dag sneeuw nog niet genoeg van de piste, of heb je gewoon zin in nog een hugo, dan kun je ook dineren bij Fienile Monte. Op vrijdag wordt er in deze berghut namelijk een diner georganiseerd. Heerlijk dineren met lokale gerechten en lekkere wijnen onder een prachtige sterrenhemel... Maar het allertofste is natuurlijk de snowcat rit van en naar de auto!

Natuurlijk zijn er naast de bovengenoemde berghutten en restaurants nog heel veel andere pareltjes te vinden in de Dolomieten. Je kunt daar dan ook bijna geen foute keuze in maken, overal vind je overheerlijke gerechten op de piste. Rest mij nog te zeggen: “Ga op avontuur en geniet!”