Anton.

November 2011

Tsjechië

Een aanrader of niet?

‘Wintersport net een beetje anders” zou een mooi motto zijn voor skiën in Tsjechië. Wat zijn de verschillen met de vertrouwde Alpenlanden? En voor wie is Tsjechië een aanrader?

Toen onze kinderen klein waren hebben we een paar jaar geskied in Tsjechië. We werden de eerst keer “meegenomen” door vrienden en daarna zijn we nog enkele keren geweest. Als je overweegt om dat ook eens te doen (of er juist nog nooit aan gedacht hebt) hier wat meer info.

Er naar toe
In Tsjechië wordt in twee gebieden gewintersport: In het Boheemse Woud (enkele gebieden langs de grens met het Duitse Beieren) en in het Reuzengebergte (meerdere gebieden de grens met Polen). Het is dichterbij dan menigeen denkt; de wintersportdorpen in het Reuzengebergte liggen op zo’n 930 kilometer  van Utrecht en naar het Boheemse Woud is het maar zo’n 840 km! Bovendien rijd je er vaak filevrij naar toe door midden- of noord Duitsland. Als je naar het Reuzengebergte rijdt moet je wel rekening houden met de laatste 80 kilometer binnendoor weggetjes; door dalen en dorpen schiet het niet zo hard op. Dit kun je overigens vermijden door via Polen te rijden. Hoe het ook zij; als je ’s morgens om zes uur weg rijdt uit Nederland sta je om een uur of twee voor je accommodatie.

Het klimaat en landschap
Vergeleken met de skigebieden in de Alpen liggen de gebieden in Tsjechië laag. Omdat het land een echt landklimaat heeft zijn de gebieden ondanks de lage ligging toch vrij sneeuwzeker. Het Reuzengebergte (Krkonoše in het Tsjechisch ) is ten zuiden van de Duitse en Poolse laagvlaktes de eerste keten van betekenis en het vangt dus veel sneeuw. In de bergen ligt vijf tot zes maanden sneeuw. En dat terwijl de toppen de 1600 meter niet overstijgen. Wij hebben een jaar meegemaakt dat we ’s morgens de gordijnen open deden en constateerden dat de sneeuw tot driekwart van de ramen lag.

Eerlijk is eerlijk, we hebben ook een keer een matig sneeuwjaar gehad, maar ook toen viel er op 700 meter nog sneeuw terwijl het in diezelfde periode in de Alpen tot 1800 meter regende. Door de lage ligging ski je overal tussen de bomen. Het landschap is sowieso vaak schilderachtig. Mede hierdoor is Tsjechië een echt langlaufland; je vindt er overal mooielanglaufloipes.

“Het “decor” waarin je skiet is net even anders in Tsjechië; het is een mix van het Sauerland en de Alpen en tegelijkertijd onmiskenbaar Oost- Europees.”

De skigebieden
​Vergeleken met de skigebieden in de Alpen zijn de Tsjechische gebieden heel klein, zo tussen de 10 en 25 kilometer. Over het algemeen zijn ze dus overzichtelijk, wat fijn is met kinderen; je komt elkaar steeds tegen. Verreweg de meeste pistes zijn blauw en rood, geschikt voor beginners en gemiddelde skiërs. Er zijn overigens wel enkele pistes voor meer gevorderde skiërs. Aan de andere kant; ook als betere skiër kun je natuurlijk met het gezin een heerlijke week hebben door met je kinderen te skiën en dan maar even niet te “knallen”. Tenslotte zijn er ook heel wat mensen die in de Alpenlanden kiezen voor kleinere familiaire gebieden. Uiteraard zijn de pistes niet zo lang (de langste is 3 km) Het onderhoud van de pistes is over het algemeen ok en ook in Tsjechië heeft de kunstsneeuw zijn intrede gedaan. Er wordt flink geïnvesteerd in nieuwe liften. De bekendste gebieden zijn: Splindleruv Mlyn, Rokytnice, Janske Lazne, Pec pod Snezkou, Harrachov en Zelezna Ruda.

De prijzen
Vergelijking van de skipasprijzen per kilometer piste mogen dan laten zien dat Tsjechië niet per se goedkoop is, feit is dat de prijzen absoluut gezien laag zijn. Voor 6 dagen betaal je zo tussen de 115 en de 125 euro. Ook de lessen zijn beduidend goedkoper. Ik vond de organisatie van de lessen wat minder professioneel overkomen dan in de Alpenlanden. Een beetje chaotisch allemaal, maar dat heeft ook z’n charmes. Aan de andere kant; dat kun je omzeilen door privéles te nemen. Onze kinderen hebben samen met de kinderen van vrienden met z’n vieren een week lang goed snowboardles gehad van een enthousiaste, goed Engels sprekende lerares. Het kostte een habbekrats.

Verder zijn de prijzen van materiaalhuur, de boodschappen en de horeca ook allemaal beduidend lager. Waar zeg je nou tegen je kids “Neem nog maar een extra warme chocomelk!” (kostte nog geen euro)? En wij gingen ieder avond uitgebreid uit eten met twee gezinnen voor tussen de 100 en 130 euro. Het is inmiddels wel al weer 4 jaar geleden; de prijzen zijn inmiddels wel wat gestegen.

Sfeer en cultuur
Het “decor” waarin je skiet is net even anders in Tsjechië; het is een mix van het Sauerland en de Alpen en tegelijkertijd onmiskenbaar Oost- Europees. Chaletachtige bebouwing gemixt met van die kleurig bepleisterde huizen. Dat geldt ook voor het eten in de restaurants; degelijk Midden-Europees voedsel, beetje Oostenrijks wel. Met schnitzels, knödel in allerlei soorten en maten en koolsalades. Lekker bier ook, in van die grote pullen opgediend!

Wat de taal betreft; Tsjechisch is een Slavische taal, dus weinig aanknopingspunten; je snapt er niks van. De wat oudere Tsjechen spreken vaak niks anders, soms wel wat Duits. Jongeren spreken meestal Engels. Veel Tsjechen zijn wat afwachtend in het contact, soms zelfs ronduit stug.Het servicegerichte van de Alpenbewoners moet in Tsjechië nog doordringen. Vanuit de communistische tijd is de klantgerichtheid nog niet zo ontwikkeld. Het werd wel ieder jaar een beetje “westerser”.

Dat geldt ook voor de faciliteiten (liften en andere voorzieningen) en vooral ook voor de wegen!Het eerste jaar wisten we niet wat we zagen;‘hobbel de bobbel’ zigzaggend tussen de gaten door. Twee jaar later waren al heel veel wegen opgeknapt. Langs de wegen stonden glimmende borden “Met dank aan de Europese Unie”.

Accommodaties
Je kunt in Tsjechië overal terecht; veel huizen worden verhuurd door Touroperators. Die zijn dan niet per se heel goedkoop. Als je direct bijde locals huurt wordt het ineens een heel stuk goedkoper. En als je iets verder van de skidorpen huurt, kun je vaak voor echt heel weinig geld terecht. Veel accommodaties zijn erg eenvoudig.Uiteraard zijn er ook pensions en hotels.  Over het algemeen kom je er heel wat Nederlanders tegen, maar ja wat wil je ook met die prijzen...

Samenvattend
Als je houdt van kleine familiegebieden ineen mooi landschap en je bent met een paar gezinnen met kinderen die nog leren skiën, dan zou je Tsjechië zeker kunnen overwegen.