Anton.

September 2014

De Zuidalpen, het zwarte schaap?

5 Argumenten onderuit gehaald

Jaar in jaar uit valt er veel sneeuw. Elk seizoen is het er mooi weer. Ook zijn er heel wat fantastische skigebieden. En, die alles verwoestende zuidföhn die zorgt hier niet voor blubber en slushsneeuw, maar juist voor voor diepe poeder. Je zou denken dat de Zuidalpen de favoriete bestemming van veel wintersporters zouden zijn. Maar niets is minder waar. Veel skiërs en snowboarders denken dat het te warm is en er geen (of zelden) sneeuw ligt. Hoe komen de Zuidalpen aan die slechte naam?

Vorig seizoen
Laten we vorig seizoen eens nemen. De sneeuwval viel aan de noordkant van de Alpen tegen. Er kon geskied worden, maar het hield niet over. Zodoende werd er aan de ene kant van de Alpen op witte lijnen in een bruin landschap geskied, terwijl wintersporters in de Zuidalpen regelmatig hun auto moesten uitgraven. Natuurlijk zou je dan verwachten dat de bezoekcijfers aan de noordzijde dalen en aan de zuidkant enorm stijgen. Maar dat gebeurde dus niet.

Normale sneeuwval, chalets nabij Serre Chevalier

In de Franse Alpen, daar hadden de Haute Savoie en de Savoie een omzetdaling van 3 procent in vergelijking met het zeer goede seizoen 2012-2013. Maar deze daling betekende nog steeds een stijging ten opzichte van het langjarige gemiddelde van 6 procent! In de Zuidalpen, waar aanmerkelijk meer sneeuw lag, zakte de omzet met 8 procent. Een daling van 3 procent over het langjarige gemiddelde.

“Vorig jaar wisten ze in Livigno niet waar ze de sneeuw moesten laten, ook in Alta Badia kwamen de sneeuwschuivers vaak ten pas.”

Sterke lobby
Alhoewel veel zuidelijke gebieden (Montgenèvre is een van de oudste skigebieden ter wereld) langer bestaan dan de grote namen in de Noordalpen, lijken uitbaters van de gebieden in het noorden het allemaal veel beter te begrijpen. Nieuws vanuit de Alpen lijkt altijd vanuit het noorden te komen. Dit geldt voor de gehele Alpen. Wintersporters lijken te denken dat als er geen sneeuw ligt in Flaine dan zal er ook geen sneeuw liggen in Serre Chevalier. Al ligt er geen sneeuw in Sankt Anton, dan ook geen sneeuw in Italië. Niets is natuurlijk minder waar. Met een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld Zuid-Tirol, lijkt het de gebieden en regio’s aan de zuidkant niet te lukken om wintersporters te trekken. De ogen zijn gericht op de Noordalpen. Dat is zonde. Want in de Zuidalpen ligt er zulke goede sneeuw en zijn er zoveel mogelijkheden voor wintersporters.

Blauwe lucht, dikke sneeuw: Een normale 'Zuidalpendag'

De nadelen
Maar het is natuurlijk niet alleen maar vanwege een sterke lobby van de noordkant dat het zuiden in het niet valt. De zuidelijke gebieden hebben een aantal problemen die  veel wintersporters doen besluiten om niet verder te rijden dan de Noordalpen. Maar lang niet elk argument klopt. Hieronder een lijstje met de veel gebruikte argumenten, met de uitleg erbij of deze hout snijden.

Argument 1: Ver weg
De Zuidalpen zijn verder weg van Nederland en België dan de Noordalpen.  Zeker voor de hemelsbrede afstand geldt dit. Dus je zit zeker langer in de auto om in Risoul te komen dan in de SkiWelt. Maar heel eerlijk gezegd zijn er ook genoeg gebieden in de Noordalpen die een langere zit in de auto vereisen dan gebieden in het zuiden. Zo is de Aosta vallei via de Mont Blanc tunnel gewoon ‘dichtbij’. En ook zit je razendsnel in Via Lattea. Echter dat zijn uitzonderingen. Heb je een hekel aan lange ritten dan zijn de Zuidalpen inderdaad verder.

Niet iedereen is opzoek naar diepe poeder, maar dit beeld spreekt boekdelen...

Argument 2: Minder sneeuw
‘Voor veel sneeuw moet je in Ski Arlberg zijn.’ ‘De meeste sneeuw valt in het noorden’. Tsja, de laatste jaren waren de gebieden rond de Pelvoux in Frankrijk steevast de gebieden met de meeste sneeuw van de gehele Alpen. Vorig jaar wisten ze in Livigno niet waar ze de sneeuw moesten laten, ook in Alta Badia kwamen de sneeuwschuivers vaak ten pas. In de Queyras en Piemonte (Via Lattea) heb ik het al meerdere keren 2 meter zien sneeuwen in een etmaal! Minder sneeuw dan in de Noordalpen? Soms wel en soms niet. Te weinig sneeuw om te skiën of boarden? Bijna nooit.
Ondertussen woon ik al 13 jaar in de Franse Zuidalpen, en ik kom er al 16 jaar. Elk jaar heb ik geweldig kunnen skiën. Vele dagen met diepe poeder. Ik heb hier nog nooit in witte lijnen in een bruin landschap geskied…. nog nooit. Van die 13 jaar was er maar één jaar dat ik echt jaloers was op de Noordalpen qua sneeuw. En in die dertien jaar heb ik al aardig wat vrienden uit de Noordalpen over de vloer gehad om van die fantastische sneeuw bij ons te komen genieten.

“Veel argumenten tegen de Zuidalpen snijden geen hout. Als je gek bent op goede sneeuw dan is het zonde als je de Zuidalpen links laat liggen.”

Argument 3: Slechte sneeuw
Dit is een kolderargument en ik begrijp dan ook niet waar dit argument vandaan komt. De Zuidalpen zijn (zeker de laatste jaren) altijd goed bedeeld geweest met sneeuw. Ook is de sneeuw door de drogere lucht van betere kwaliteit. Hier vind je langer knisperende sneeuw en lichte poeder. Ook heeft het sneeuwdek minder te lijden onder grote temperatuurswisselingen. De gevreesde Föhn die in enkele dagen dramatisch kan zijn voor de Noordalpen zorgt vaak voor bakken met sneeuw in het zuiden. (Ja dit lees je goed!)
Maar het is toch warmer in de Zuid-Alpen hoor ik jullie denken? Dat klopt zeker wel een beetje, maar de gemiddelde hoogte van de skigebieden is ook veel hoger,  zelfs de bomen groeien ook hoger. Dus dat het ietsjes warmer is, dat maakt niets uit. De skidorpen zijn evengoed gewoon wit. Ook zorgt de drogere lucht ervoor dat de sneeuw veel minder snel wegsmelt. En nogmaals een Föhnige 20° die zal je in de Zuid-Alpen nergens tegenkomen.

Lariksen vol sneeuw en een helblauwe lucht... de Zuidalpen in één foto

Argument 4: Minder gezellig
Het argument van ‘minder gezellig’ is bijna saai. Elke keer als er over andere gebieden wordt gesproken dan de beroemde Oostenrijkse gebieden komt dit argument boven drijven. De echte hossende après-ski, daarvoor moet je niet in Frankrijk, Zwitserland of Italië zijn. In de Zuidalpen vind je dan ook geen enorme après-ski. Maar wie meer klassieke berggezelligheid zoekt, dus mooie houten chalets met een open haard en een lekker glas wijn, die zit heel goed in de Zuidalpen. Denk eens aan Alta Badia of andere gebieden in Zuid Tirol, waar het heerlijk natafelen en drinken is. Maar ook in het Val d’Aosta is het gezellig en heerlijk een wijntje drinken. Dit is dus meer een verschil van smaak. Wil je wel naar het zuiden en van de après-ski genieten, dan doet een gebied als Risoul zijn best met een ‘studenten-après-ski’. Ook in Serre Chevalier kun je ’s avonds prima uitgaan. En in Alta Badia is het elke avond echt wel gezellig met een soms bijna Oostenrijkse après-ski sfeer. Zelfs als je met je voetjes van de vloer wilt kun je dus naar het zuiden afreizen.

Argument 5: Slechte skigebieden
Oude liften, slecht onderhouden pistes en krakkemikkige huisvesting. Wat mensen allemaal niet denken van de Zuidalpen. Argumenten van wintersporters die nog nooit over de Alpenhoofdkam zijn gereden. Want, hebben jullie even? Wat te denken van Serre Chevalier, Via Lattea, Courmayeur, Monte Rosa, Alta Badia of La Thuile? Allemaal moderne gebieden die prima kunnen concurreren met gebieden in het noorden. En ik zou deze lijst nog heel veel langer kunnen maken. In de Zuidalpen heb je ook nog eens naast deze grote en beroemde gebieden veel goedkope gebiedjes, waar weinig Nederlanders en Belgen van gehoord hebben. Gebieden waar je heerlijk kunt skiën en boarden voor een fractie van de prijs van de Noordalpen. Sommige gebiedjes zijn zelf redelijk groot zoals bijvoorbeeld Les Orres of Bardonecchia. Maar zelfs echte onbekende geheimtips kun je hier prima vinden.

De lach spreekt boekdelen

Kortom
Veel argumenten tegen de Zuidalpen snijden geen hout. Als je gek bent op goede sneeuw dan is het zonde als je de Zuidalpen links laat liggen. De Zuidalpen zijn niet per definitie beter dan de Noordalpen, maar om deze kant van de Alpen nou te vergeten zou super jammer zijn. Zeker omdat de sneeuw er vaak zo ontzettend goed is. Wil je een keer wat anders en schrik je niet van een uurtje langer in de auto en hoef je niet per se ‘Anton aus Tirol’ te horen na het skiën? Dan raad ik je honderd procent aan om een keer de Zuidalpen te proberen. Grote kans dat je (net als ik) verslaafd raakt aan dit deel van de Alpen. Je bent gewaarschuwd!