Anton.

februari 2014

Alles wat je moet weten over skisokken

Als je skiet dan trek je skisokken aan. Toch? Of houd je het liever bij gewone sportsokken? Dat willen we je toch niet adviseren, want skisokken hebben eigenschappen die het skiën een stuk comfortabeler maken.

Waarom zijn skisokken anders dan normale sokken?
Skisokken worden van andere materialen gemaakt dan normale sokken. Veelgebruikte materialen bij skisokken zijn Merino wol (dat niet kriebelt en lang fris blijft ruiken) en lycra, dat zorgt voor een goede aansluiting om de voet omdat het elastisch is. Uiteraard zijn skisokken langer dan gewone sokken, waardoor ze je scheenbeen goed beschermen. Daarbij komt dat een goede skisok op drukpunten (zoals je scheenbeen) dikker is dan bijvoorbeeld op je kuitbeen.

Bestaan er warme skisokken?
Om maar meteen een fabeltje uit de wereld te helpen: de kans dat een skisok ervoor gaat zorgen dat je voeten warm worden terwijl ze altijd koud zijn geweest is zeer klein. Wanneer je koude voeten hebt, heeft dat negen van de tien keer te maken met een niet goed passende skischoen (of te groot of te klein). Hierdoor wordt de bloedsomloop verstoord en kan je tintelende tenen krijgen. Sterker nog, goede skiërs dragen vaak dunne skisokken omdat deze het contact met de schoen (en uiteindelijk dus met de ski) bevorderen.

Zijn er verschillen tussen skisokken voor dames en heren?
Jazeker, net zoals bij skischoenen zijn er speciale skisokken voor dames. Deze sokken worden gekenmerkt door een pasvorm die beter past bij de voet, maar met name bij de kuit. Bij dames zit de kuitspier over het algemeen net wat lager aangehecht dan bij de heren. Soms zijn ze ook wat meer gevoerd, zodat ze net een klein beetje warmer zijn dan normaal.

Tip:
Heb je pijn in je schenen met skiën, zorg er dan voor dat je een schoen hebt die goed aansluit, zodat er weinig ruimte tussen de scheen en de schoen zit. Daarbij helpt het als je een sok draagt met een padding op de schenen, zodat de schokken goed geabsorbeerd worden