Anton.

februari 2014

Alles wat je moet weten over skistokken

Stokken zijn toch een vrij onmisbaar deel van je uitrusting. Ze houden je in balans tijdens het skiën en helpen je misschien ook wel om over dat vlakke stuk naar de volgende lift te prikken. Vroeger was een stok gewoon een stuk hout, tegenwoordig heb je skistokken in alle soorten en maten. Een stok bestaat altijd uit een grip, de stok zelf en de teller (het ronde dingetje dat er voor zorgt dat de stok niet volledig in de sneeuw verdwijnt).

Dit zijn de meest voorkomende stokken op en buiten de piste:
*De gewone stokken
*Stokken van carbon
*Telescoopstokken
*Stokken met een trigger systeem

Waarom zijn er zoveel verschillende stokken?
Hoewel het uiteindelijk gewoon stokken zijn, zitten er verschillen in de materialen, de handgrepen, de tellers en de maat van de stokken.

Welke stokken breken niet?
De ‘gewone’ stok is vaak van aluminium gemaakt. Dit zijn relatief goedkope stokken, maar buigen sneller dan carbonstokken, zeker wanneer je veel druk op de stok zet. Terugbuigen is geen optie, want dan breken deze stokken. Carbon stokken hebben dit probleem niet. Ze zijn wat dunner, kunnen goed meebuigen en schieten dan weer terug in hun oorspronkelijke vorm. Recht dus.

Is het handvat belangrijk?
Tuurlijk, want een stok moet goed in de hand liggen en een goede grip hebben. Da’s een kwestie van wat proberen, maar je moet hier natuurlijk ook niet te zwaar aan tillen. Wat wel handig is om aan te denken in relatie tot het handvat is de skiduim. De skiduim is een van de meest voorkomende skiblessures. Deze ontstaat als je duim blijft haken achter je stok bij een valpartij. Aangezien je hand in de lus van de stok zit, blijft deze hangen. Bij Leki hebben ze al jaren het trigger systeem. Dat systeem zorgt ervoor dat de stok losschiet bij een val, zodat de kans op een skiduim behoorlijk kleiner wordt.

Wat is de juiste lengte?
De goede lengte stok is belangrijk omdat het je skitechniek beinvloedt. Te lang en te kort zijn beiden niet goed. Maar wat is dan de juiste lengte?

- Sta rechtop en houd je armen langs je zij
- Zet de skistok ondersteboven met het handvat op de grond. Pak de skistok net onder de teller vast
- In deze houding moeten je bovenarm en onderarm een hoek van net groter dan 90º vormen.

Dat is de juiste lengte. Simpel toch?

Voor wie zijn verstelbare stokken?
Ski je wel eens buiten de piste? Dan zijn zogenaamde telescoopstokken wat voor jou. Bij telescoopstokken kan je de lengte van de stok instellen. Ga je een stuk hiken, dan kan je de stok bijvoorbeeld net wat langer maken. Of als je een berg traverseert maak je de ene stok wat langer dan de ander, zodat beide stokken grip bieden bij de beklimming. Daarnaast kan een telescoopstok wel eens een uitkomst zijn voor de echte pietlutten onder de stokken kiezers.