Anton.

februari 2014

Mijn visie op Frankrijk

“Frankrijk is een fantastisch land, alleen jammer dat er Fransen wonen.” Een veelgehoord gezegde welke ook regelmatig op Wintersporters langs komt. Want wat gaan er een boel negatieve verhalen de ronde over Frankrijk. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in, in al die verhalen. Maar het is allemaal niet zo zwart/wit als veel mensen willen doen geloven. Ik woon ondertussen al zo’n 12 jaar in Frankrijk en heb de Fransen ondertussen echt wel leren kennen. En weet je wat, Fransen hebben hun goede en slechte kanten. Net als iedereen. Maar hoe ontstaan dan al die meningen over Fransen.

‘Best aardig al die Fransen’
Veel van mijn vrienden die hier voor het eerst komen kijken op hoe ‘tof’ alle Fransen hier in de buurt zijn. Behulpzaam, vriendelijk en grappig. ‘Veel vriendelijker dan dat ik Fransen ken’ zei een vriend een keer tegen mij. Tsja, ik zou natuurlijk ook geen twaalf jaar in een land kunnen wonen waar ik de mensen niet vriendelijk vind. Maar het lijkt wel of Fransen niet begrepen worden.

Losse stijl met veel beleefdheden
Aan de ene kant lijken Fransen los, vrij en makkelijk. De Franse slag noemen we dat. Fransen zijn niet zo moeilijk. Maar pas op. Beleefdheid is ontzettend belangrijk in Frankrijk. Tien keer meer dan in Nederland. Dus ondanks die losse stijl is het zeggen van merci en bonjour een enorm smeermiddel in de dagelijkse omgang. Als nuchtere laaglanders begrijpen wij dat soms niet. Maar ja, zo zijn die Fransen nou eenmaal. Voor ons is het verschil tussen ‘Deux bières’ en ‘Deux bières si vous plaît’ niet heel groot. Voor een Fransman is het het verschil tussen een onbeleefdheid of gewoon de normale gang van zaken.

Dit is ook Frankrijk!

Moeilijk met taal
Er is een probleem waar Frankrijk echt wat aan moet doen en dat is dat veel Fransen zeer slecht zijn met hun talen. Alhoewel, de jeugd spreekt meer en meer Engels. Maar op taalgebied heeft Frankrijk zeker een flinke achterstand. En waar je je in Oostenrijk met verduitste Nederlandse zinnen nog wel redt daar zal je in Frankrijk niet ver mee komen. Veel Fransen durven ook niet in een andere taal te spreken (terwijl ze het soms best kunnen) omdat ze bang zijn hun gesprekspartner te beledigen.

Geen toneelspel
Verder zul je een Française niet snel verkleed in ouderwetse klederdracht zien lopen. Dit soort ‘toneelspel’ zien we wel vaak in andere Alpenlanden, waar dit soort traditionele klederdracht zelfs met trots wordt gedragen. Dat de Fransen dit niet dragen is aan de ene kant jammer, aan de andere kant misschien ook begrijpbaar., zou jij zelf in ouderwetse boerenkleding gaan lopen in Nederland?

Maar Frankrijk weet dat het een imago probleem heeft. Zo werkt onder andere het gebied Serre Chevalier tegenwoordig met 'spionklanten'. Ingehuurde kanten die testen of de liftmedewerkers vriendelijk en behulpzaam genoeg zijn. Na een maand controles door deze spionnen krijg je tegenwoordig bij elke lift een vriendelijk "hallo" en wordt iedereen netjes geholpen. Jammer dat het zo moet, maar als het resultaat heeft... Het is in ieder geval geweldig dat Frankrijk hiermee bezig is!

Een ander probleem is dat veel skigebieden in Frankrijk speciale dorpen zijn die gebouwd zijn voor de wintersport. Je hebt hier geen echte locals die trots op hun grond en gebied zijn. Helaas zijn dit tevens de beroemdste gebieden. Grote kans dat je daar inderdaad compleet ongeïnteresseerde receptionisten en caissières tegenkomt. Als je in Frankrijk op wintersport gaat in de echte dorpjes die al eeuwenlang bestaan dan zul je trotse en vriendelijke locals vinden. Denk aan gebieden als Beaufort, Châtel, Les Gets, Le Grand Bornand en La Rosiere. Zo heb je nog veel meer gebieden waar de Fransen vriendelijk en gezellig zijn.

Moderne maar prima appartementen, net naast de piste, ook dat is Frankrijk

Kleine appartementen
Dan heb je nog zo iets, die kleine aftandse appartementjes. Laat ik meteen beginnen. Die heb je zeker. Heel wat grote complexen hebben erg matige huisvesting voor wintersporters. Maar dit zal zelden echt een verrassing zijn. Als je een week all-in kunt wintersporten voor 200 euro dan moet je natuurlijk niet raar opkijken als je niet in een paleis zit. Vaak is met wat zoekwerk op internet ook zeker uit te vinden in wat voor soort appartement je terecht komt. Naast deze oude appartementen worden er steeds meer ruimere en moderne accommodaties gebouwd. Mooie chalets langs de piste zijn zeker mogelijk in Frankrijk. Wie weg blijft van die grote lelijke gebouwen zal gewoon prima accommodaties vinden, geen enkel probleem.

Natuurlijk heeft Frankrijk zijn slechte en goede kanten, zoals elk Alpenland. Maar om Frankrijk links te laten liggen vanwege een paar oude appartementen en vanwege een paar onvriendelijke Fransen zou zonde zijn. Want de skigebieden in Frankrijk zijn groots en het land is zeer sneeuwzeker. Het niveau van de wintersport en de skischolen ligt zeer hoog. Off-piste is het misschien wel het land met de meeste mogelijkheden en in Frankrijk vind je gebieden met een enorm hoogteverschil waar iedereen zich helemaal kan uitleven.  En om een heel ander Frankrijk te vinden volstaat het om verder te kijken dan die paar beroemde dorpen. Ik kan het van harte aanraden.