Anton.

februari 2014

Alles wat je moet weten over airbags

Het afgelopen seizoen heeft de lawine airbag veel aan populariteit gewonnen. Het lijkt wel of iedere skiër en snowboarder buiten de piste met een lawine airbag onderweg is. Terecht of niet?

Wat is een airbag?
Het wezenlijke verschil van een rugzak met airbag ten opzichte van de standaarduitrusting van een freerider (lawinepieper, schep en sonde) is de preventieve werking ervan. Een lawinepieper, schep en sonde ga je immers pas gebruiken als een lid van je groep gegrepen is door een lawine en onder de sneeuw bedolven ligt. Je hebt dan grofweg een kwartier om deze te zoeken met je lawinepieper, de precieze locatie te bepalen met je sonde en uit te graven met je schep. Met een rugzak met airbag voorkom je (of althans probeer je te voorkomen) dat je onder de sneeuw terecht komt, waardoor de kans dat je de lawine overleeft stijgt.

Wat doet een airbag?
Wanneer je merkt dat je in een lawine terecht bent gekomen (en dat voel je precies wanneer het zover is) activeer je je airbag waardoor er één of twee grote ballonnen worden opgeblazen. Hierdoor vergroot je je volume en is de kans kleiner dat je onder de sneeuw terecht komt. Simpel gezegd werkt een lawine namelijk als een soort zeef. Uiteindelijk worden de kleinste delen naar beneden gedrukt en komen de grotere delen aan de oppervlakte. Om het nog duidelijker te maken het volgende voorbeeld. Neem een grote zak met muesli en leg er een poppetje van Playmobil in. Start met schudden en je zal zien dat het poppetje bovenop eindigt, vanwege z’n grotere volume. Doordat je met het activeren van je airbag je volume vergroot word je zo’n groter deel en is de kans groter dat je bij het stoppen van de lawine aan de oppervlakte ligt. Een essentieel onderdeel om meer kans te hebben om een lawine te kunnen overleven.

Hoe werkt een airbag?
Een airbag bestaat grofweg uit drie delen:
-de hendel (of trigger)
-een patroon of cilinder met samengeperste lucht of stikstof
-de airbag zelf die zit wegstopt in je rugzak achter klittenband of een rits die makkelijk openscheurt

In het geval van een ABS rugzak gebeurt er het volgende: wanneer je aan de hendel trekt zorgt een minimale hoeveelheid springstof ervoor dat er een pin door de cilinder met stikstof slaat. Deze cilinder heeft een druk van 300 bar. De stikstof komt uit de cilinder en vult in ongeveer twee tot drie seconden de ballonnen, die uit de rugzak schieten en zich langs je lichaam positioneren. Iedere ballon heeft een inhoud van 85 liter. De systemen die met perslucht werken zitten technisch anders in elkaar. Deze werken niet pneumatisch, maar trek je aan een zogenaamde Bowden kabel, waardoor je de perslucht vrijlaat uit de cilinder, maar het effect is hetzelfde.

Maar werkt het ook echt?
Het merk dat het langste actief op deze markt is, het Duitse ABS, heeft meer dan goede statistieken. Sinds 1991 heeft het SLF (het bekende lawine instituut in het Zwitserse Davos) bijgehouden wat de invloed van een ABS rugzak is op de overlevingskansen in een lawine. Bij 262 personen die in een lawine terecht zijn gekomen en waarbij de ABS werd geactiveerd heeft 97% de lawine overleeft, waarvan 84% zonder verwondingen. In deze zelfde lawines droegen 67 mensen geen ABS pack. 25% van deze mensen heeft de lawine niet overleefd. Daarnaast zijn er diverse praktijkvoorbeelden van professionele freeriders die een lawine hebben overleefd dankzij hun ABS rugzak. Een airbag beschermt je natuurlijk niet tegen de impact van bomen en rotsen. Ook als je in een geul terecht komt en de sneeuw hoopt zich daar op voegt een airbag niets toe.