Anton.

februari 2014

Denk ook eens aan Zwitserland

Een koekblik, een reep chocolade, de cover van een boek over bergen, wat hebben deze allemaal gemeen? Dat er een foto van Zwitserland op staat. Logisch, want als er een land zich met recht een Alpenland mag noemen dan is het Zwitserland. Geen land in Europa heeft zo’n hoge concentratie bergen van boven de 4000 meter, zoveel gletsjers en zoveel rotsen. Zwitserland is één en al berg. Toch zien veel wintersporters Zwitserland over het hoofd en dat is eigenlijk jammer, want dit land heeft aan fanatieke wintersporters heel veel te bieden.

Natuurschoon en heerlijk eten
Zwitserland is mooi, heel erg mooi! Wilde en ruige bergen, vol met gletsjers, zorgen voor een fantastisch panorama. Maar onder deze schitterende bergen liggen mooie dorpjes. Mooie houten of stenen chalets in een romantische setting. Dat is evengoed Zwitserland net als die hoge en gure toppen. Als 's avonds de zon achter de bergen verdwijnt, tovert Zwitserland nog wat extra troeven op tafel.. Heerlijk eten en drinken. Want Zwitserland is een fantastisch wijnland, daarnaast is het vlees ook van hoge kwaliteit. Wie in Wallis is, moet zeker eens het Grisons vlees proeven, van de lokale koeien aldaar. Heerlijk. Over de kazen hoef ik natuurlijk niet te beginnen: die zijn wereldberoemd, zeker gesmolten in fondue.

Onbekend maakt onbemind?
Ondanks dat Zwitserland een groots Alpenland is, gaan veel Nederlanders en Belgen eerder naar Oostenrijk en Frankrijk. Zwitserland is in de zomer erg populair bij bergwandelaars. ‘s Winters lijken minder laaglanders de weg te vinden naar dit land. Waarschijnlijk zijn daar een paar redenen voor. Ten eerste wordt Zwitserland als duur ervaren. Laten we voorop stellen dat je in Zwitserland zeker geen extreem goedkope pakketreizen zult vinden, maar Zwitserland is echt niet duurder dan bijvoorbeeld het immens populaire Les Trois Vallées in Frankrijk.

Verder zijn de Zwitsers zich ook bewust van dit prijspeil, al jarenlang zijn de prijzen al zo goed als bevroren.

Verder staat Zwitserland ook niet bekend om de allernieuwste liften. Dat klopt ten dele, natuurlijk zijn er gebieden met voornamelijk oudere liften. Maar nieuwe investeringen tonen aan dat er in Zwitserland ook hard aan de weg getimmerd wordt. Denk aan de nieuwe verbinding tussen Grimentz en Zinal in het Val d’Anniviers. Ook wordt er ook tussen Arosa en Lenzerheide een lift gebouwd. In Les 4 Vallées wordt ook goed geïnvesteerd, daar wordt Le Châble en Mayens de Bruson bij Verbier met elkaar verbonden. Hierdoor kom je nu gemakkelijk vanuit het hoofdgebied van Les 4 Vallées in het kleine gebied van Bruson. Zwitserland is een land met afwisselende skigebieden en die hebben voor elk type wintersporter wel wat te bieden.

Op zoek naar veel kilometers?
Laten we eens starten met de grote gebieden, veel Nederlanders en Belgen zijn echte kilometervreters. Elke dag worden grote tochten gemaakt, hoe meer aangesloten kilometers hoe beter. Er zijn in Zwitserland genoeg gebieden waar je dagenlang onderweg kunt zijn en de ene na de andere piste kunt pakken. Om te beginnen ligt het ruim 600 kilometer grote Portes du Soleil voor een groot deel in Zwitserland. Genoeg kilometers voor wekenlang skiplezier. Je moet dan wel her en der een wat oudere lift voor lief nemen. Portes du Soleil heeft een aantal fantastische en zelfs beroemde zwarte pistes, zoals bijvoorbeeld de ‘Mur Suisse’. Maar het gebied is over het algemeen niet al te moeilijk en daarmee ideaal voor families. Zoek je meer uitdaging dan is Les 4 Vallées een echte aanrader. Alleen al de zwarte pistes van de Mont Fort zijn om nooit te vergeten, maar het hele gebied biedt gevorderde wintersporters uitdaging na uitdaging. Gevorderd moet je hier wel zijn, want veel dalafdalingen zijn pittige buckel-afdalingen. Bekijk de piste kaart goed voordat je een huisje boekt in dit grote gebied.

Dit zijn zomaar twee gebieden die wekenlang ski- en snowboardplezier garanderen. Er liggen nog veel meer gebieden waar je je niet snel zult vervelen. Denk bijvoorbeeld aan St Moritz of Zermatt. Vooral in dit laatste gebied, aan de voet van de ‘berg der bergen’, de Matterhorn, is het panorama uniek.

Op zoek naar diepe poeder?
De natuurpracht is in Zwitserland een droom voor off-piste wintersporters. In Zwitserland wordt er heel veel off-piste geskied. Je zult in de poedersneeuw regelmatig locals tegenkomen die van kinds af aan genieten van de diepe sneeuw. Een aantal skigebieden hebben van het off-piste skiën zelfs hun speerpunt gemaakt. Natuurlijk is Les 4 Vallées beroemd vanwege het off-piste skiën, logisch, je vindt fantastische bergen aldaar. Maar er zijn zoveel meer gebieden met goede condities voor freeriden. Denk aan Engelberg waar het bij goed weer fantastisch poederrijden is over gletsjers (alleen met gids) en open hellingen. Afdalingen met niet minder dan 2000 hoogtemeters garanderen vermoeide bovenbenen. Of anders Disentis, tegenover het eveneens mooie Andermatt, hier is het mid-winter goed knallen op zonovergoten hellingen. Het is een stuk rustiger dan in de beroemdere gebieden. Als we het toch over geheime tips hebben dan is het Lötschental natuurlijk ook een aanrader, wat te denken van Val d’Anniviers. In dit magazine komen we hierop nog terug.

Op stap met de hele familie?
Maar wintersport is zo veel meer dan veel kilometers maken op skipistes en knallen door de diepe poeder. Wintersport is voor veel mensen ook een familievakantie. In Zwitserland liggen verschillende kleinschalige skigebieden waar het heerlijk rustig vertoeven is met een familie en waar de kinderen al snel en veilig zelf op pad kunnen. Bijvoorbeeld het knusse Grächen dat ondertussen een vaste schare fans heeft, die er elk jaar terug komt.

Ook bijvoorbeeld Arosa is eveneens een gezellig dorp waar je graag naar toe gaat met kinderen. Het gebied biedt genoeg variatie voor de hele familie en als de kinderen op de skischool zitten kunnen de ouders zelf lekker het skigebied in. Dit jaar zorgt een nieuwe lift voor een verbinding tussen Arosa en Lenzerheide, waardoor er maar liefst 225 kilometer aan pistes op je te wachten liggen. Ideaal voor de hele familie dus.

Na het skiën
Naast het lekkere eten en drinken wil je soms ook een gezellige avond. Hossende en Oostenrijkse après-ski zul je niet snel vinden in Zwitserland, maar een prima feestje is er zeker te bouwen. In Saas-Fee is het bijvoorbeeld elke avond gezellig. Maar ook in Crans-Montana, Davos en Verbier is het goed après-skiën. Als je meer opzoek bent naar een relaxte après-ski dan zijn er ook genoeg wellness gebieden te vinden, waar je heerlijk kunt relaxen na een sportieve dag op de pistes. Denk aan gebieden als Leukerbad, Scuol of Val d’Illiez.

Laat het hoge prijsniveau of de wat oudere liften je dus zeker niet afschrikken om een keertje naar Zwitserland af te zakken.