Anton.

februari 2014

Hoe word je skileraar

Wij Nederlanders zijn fervente wintersporters. En met al die ‘Flachländer’ in de bergen is er ook behoefte aan Nederlandse ski- en snowboardleraren. Helemaal geen gek idee dus, wanneer je als Nederlander ski- of snowboardleraar wilt worden. Dat kan via verschillende organisaties. Hieronder een greep uit de mogelijkheden in Nederland en Oostenrijk. De meeste opleidingen worden in het voorjaar, de zomer en het najaar gegeven. Je kunt dan vervolgens in de winter direct aan de slag als skileraar of snowboardleraar!

De Nederlandse opleiding
Door: De Nederlandse Skivereniging, onze nationale bond voor diverse wintersporten.
Opleidingen: Skileraar/Snowboardleraar-A en skileraar/snowboardleraar-B, waarbij de laatste het hoogste niveau is. De A-opleiding is onderverdeeld in Skibegeleider/Snowboardbegeleider en een vervolgdeel. Deelnemen aan de B-opleiding kan wanneer je de opleiding tot skileraar/snowboardleraar-A hebt afgerond.
Taal: Nederlands
Diploma: Nederlands diploma. Wil je lesgeven buiten Nederland, informeer dan of dit papiertje door jouw skischool erkend word

De Oostenrijkse opleiding via een verband in Oostenrijk
Door: In Oostenrijk is het Österreichischer Skiverband (ÖSV) de overkoepelende organisatie. Daaronder staan diverse provinciale bonden (Landesverbände). Ieder Landesverband biedt een opleiding tot ski- of snowboardleraar aan.
Opleidingen: Anwärter, hiermee mag je beginners lesgeven, en Landes, hiermee mag je ook gevorderden lesgeven. Voor de opleiding tot skileraar is de Landesopleiding in twee delen: Landes 1 en Landes 2. Om je Landes helemaal af te sluiten dien je ook de Alpinkurs te volgen, waarin je de kennis en vaardigheden leert die off-piste belangrijk zijn.
Wil je na de Landesopleiding nog verder, dan kun je de Staatlicher opleiding doen. Deze wordt niet meer door de Landesverbänden gegeven, maar door de ÖSV. En als je daarna nog niet verzadigd bent, kun je ook nog Skiführer of Snowboardführer worden.
Taal: Duits.
Diploma: Oostenrijks diploma. Dit diploma wordt in veel landen buiten Oostenrijk ook erkend, maar informeer bij jouw skischool als je in een ander land wilt lesgeven.

De Oostenrijkse opleiding via een Nederlandse organisatie
Door: Snowsports Academy, in samenwerking met Snowsports Academy Oostenrijk, het Wiener Ski- und Snowboardlehrerverband.
Opleidingen: Idem als via een Verband in Oostenrijk, maar met het verschil dat de Anwärteropleiding in tweeën is gedeeld. Het eerste deel volg je in Nederland in een sneeuwhal. Dit deel heet NSL, Nationaal Snowsports Leraar. Hiermee mag je al les geven in Nederland. Het tweede deel van de Anwärter volg je in Oostenrijk. Het grote voordeel hiervan is dat je minder lang naar Oostenrijk hoeft, je een groot deel van de theorie al hebt behandeld, en je na je NSL precies weet waar je staat voor je aan de tweede helft van Anwärter begint. Je kunt dan indien nodig tussen beide delen nog werken aan je ski- of boardniveau en door middel van zelfstudie de theoriekennis in orde brengen.
Taal: De hele opleiding wordt in het Duits gegeven. Tijdens de opleiding zijn wel altijd ook Nederlandse opleiders aanwezig die je kunnen helpen met je vragen.
Diploma: Oostenrijks diploma. Dit diploma wordt in veel landen buiten Oostenrijk ook erkend, maar informeer bij jouw skischool als je in een ander land wilt lesgeven.

De Oostenrijkse opleiding via een Nederlandse organisatie
Door: 
Ripstar, in samenwerking met de ÖSV.
Opleidingen: Alleen snowboardopleidingen, Anwärter en Landes. Verder idem als via een verband in Oostenrijk.
Taal: Duits.
Diploma: Oostenrijks diploma. Dit diploma wordt in veel landen buiten Oostenrijk ook erkend, maar informeer bij jouw skischool als je in een ander land wilt lesgeven.
Door: Snowsport Nederland, in samenwerking met Snowsport Tirol, het Tiroler Skilehrerverband.
Opleiding: Idem als via een Verband in Oostenrijk, met als uitzondering dat de Anwärter in twee delen is, waarbij het eerste deel in de sneeuwhal in Nederland gevolgd wordt.
Taal: Duits.
Diploma: Oostenrijks diploma. Dit diploma wordt in veel landen buiten Oostenrijk ook erkend, maar informeer bij jouw skischool als je in een ander land wilt lesgeven.

Een opleiding via een skischool
Sommige skischolen bieden een eigen opleiding. Dat kan ook, maar daarmee is het wel oppassen of je een erkend diploma behaald. Sommige skischolen mogen zelf een eerste traject verzorgen, waarbij je uiteindelijk toch een officieel Anwärter diploma haalt. Maar andere skischolen bieden een (verplichte) interne opleiding, welke buiten die bepaalde skischool geen waarde heeft! Laat je ook in dit geval goed voorlichten over het te behalen diploma.