Anton.

februari 2014

De mooiste off-piste afdalingen in Serre Chevalier

Het wintersportgebied van Serre Chevalier heeft alles om elke wintersporter te verleiden. Toch is dit gebied niet bijster populair bij Nederlanders en Belgen. Dit komt omdat de Serre Che net een bergcol te ver ligt. Er zijn echter voldoende redenen om toch even door te rijden naar dit gebied met een ruime 250 kilometer aan vooral uitdagende pistes. Maar niet alleen gevorderde piste skiërs vinden hier hun geluk, ook off-piste wintersporters kunnen hier hun hart ophalen. Want dit extreem sneeuwzekere gebied heeft poederjagers heel erg veel te bieden. Een opsomming van de mooiste off-piste afdalingen in dit gebied waar tot nu toe de poederstress heel erg meevalt.

Sneeuwzeker
Serre Chevalier is extreem sneeuwzeker. Of de sneeuw de Franse Alpen nou nadert vanuit het zuiden, westen of zelfs vanuit het noorden, Serre Chevalier pakt vaak sneeuw mee. En die sneeuwvretende ‘Föhn’, die tast de sneeuw hier amper aan. Elk jaar hoort dit gebied bij de toppers qua sneeuwhoeveelheden. Er moet wel een kanttekening gemaakt worden bij deze sneeuwzekerheid. Het stormt hier regelmatig, dus soms kan de poeder snel veranderen in harde ‘wind-pack’ en lawinegevaarlijke ‘windslab’. Als het hard stormt is La Grave of Montgenèvre vaak een betere optie, die gebieden lijken beter beschermd tegen de wind. Maar als de wind rustig blijft heb je in Serre Chevalier fantastisch terrein buiten de pistes, en dat voor elk niveau.

Op volle snelheid door de Balme helling

Het allermooiste is dat dit gebied deels boven en deels onder de boomgrens ligt. Hierdoor is het zelfs bij slecht weer zeer goed skiën of boarden. De lariksbossen van dit deel van de Zuid-Alpen hebben internationale bekendheid en dat is niet voor niets. Het skiën is er fantastisch. En bij goed weer kun je in Serre Chevalier, als de lawinecondities het toelaten, fantastische afdalingen in het hooggebergte maken. Denk aan grote open hellingen zoals de Montagnolle of mooie couloirs zoals de Couloir de la Grotte.

1. Montagnolle
Een overzicht van de off-piste afdalingen van Serre Chevalier kan niet zonder de MontagnolleDeze afdaling is de grote klassieker van dit gebied. Niet onlogisch, want de helling is zeer makkelijk te bereiken. Ski onder de L’Yret lift door en duik onder de netten door. De eerste meters zijn het steilst, en vaak buckelig, dit vanwege de enorme populariteit. Hierna opent de helling zich en kan iedereen op zijn manier naar beneden knallen. Eenmaal beneden volgt een lange boardercross-achtige traverse om helemaal beneden in Le Mônetier-les-Bains uit te komen. Een flinke afdaling dus, het is niet voor niets ‘dé klassieker’.

Een van de Balme afdalingen

2. L’Yret
Op de pylonen van de L’Yret lift staat het al groot aangegeven: ‘Dit is off-piste’. Hiermee geeft Serre Chevalier aan dat de helling onder de lift niet beveiligd en ‘op eigen risico’ is. Juist het type helling dat off-piste wintersporters zoeken. Deze afdaling is mooi, zo’n 35° graden op zijn steilst, en extreem makkelijk te bereiken. Hoe verder je naar links traverseert, hoe meer kans je hebt op goede ongespoorde sneeuw. Maar let wel, je traverseert boven rotsig terrein. Een uitglijder heeft hier dramatische gevolgen. Onderschat deze helling niet, en ski alleen waar je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit is één van de grote open hellingen waar je het snelst en makkelijkst meters kunt maken. Eén lift en je staat weer bovenaan.

3. Tête de la Balme
Vroeger was deze secteur binnen no-time verspoord. Tegenwoordig kun je hier bijna de hele dag vers scoren. Hoe dat komt? Een handige verplaatsing van skiliften. Omdat je nu zo’n 10 minuutjes moet lopen om op de graat van de Tête de la Balme te komen, skiet bijna niemand hier meer. En dat is zonde want op de open hellingen tussen de mooie rotstorens is het heerlijk skiën. Om bij de helling van de Tête de la Balme te komen, neem je de de Vallons stoeltjeslift. Loop richting de Tête de la Balme en kies de spot waar je de helling in wilt duiken.  

4. Couloir de la grotte
Vanuit de Vallons stoeltjeslift is het Couloir de la Grotte duidelijk te zien. Dit couloir is ook onder de naam Couloir du Gazex bekend bij de locals, vanwege het Gazex kanon boven het couloir. Een mooi open couloir van zo’n 40° steil brengt je in een open helling met wat kleine lariksjes. Het skiën langs de oranje kalkrotsen en onder de grot is landschappelijk erg mooi, misschien is dit wel een van de mooiste afdalingen van Serre Chevalier. Om er te komen: simpel, glij vanaf de Tête de Balme door over de graat (aan de zuidzijde). Op het moment dat de graat naar beneden begint te gaan zie je links de opening van het couloir. Omdat je door noord- en zuidhellingen skiet moet je meer dan zeker zijn van de lawinesituatie.

In het Gazex couloir

5. Cucumelle
De Cucumele is een perfecte piramide. Zeker gezien vanuit het dorpje Pelvoux trekt deze top het oog van elke off-piste fanaat. Ironisch genoeg zijn de mooiste afdalingen niet eens de afdalingen in de wand van de piramide zelf. Wie de Cucumelle wil skiën moet er wel een stukje voor lopen. Als je de eerste bent, lijkt de klim zonder einde. Maar eenmaal boven heb je de keuze tussen verschillende mooie afdalingen. Van steile, bijna extreme, couloirs tot de klassieke Cucumelle afdaling die niet al te moeilijk is. Als je voor het eerst de Cucumelle opgaat is het voor iedereen aan te raden met een gids op stap te gaan, er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel ‘secret spots’ op deze berg. Eigenlijk is het een heel off-piste gebied op zich.

6. Prorel
Tussen Briançon en Chantemerle ligt de trotse berg van de Prorel. Deze massieve bergtop is vanuit het hele dal te zien. De betere off-piste skiërs zien meteen lijnen op deze helling. Je moet er wel wat voor over hebben, want een hike van 15 minuutjes is nodig om boven te komen. Maar dan sta je boven een vijftal fantastische couloirs en wel zo’n tien varianten. Lekker steil terrein zonder echt extreem te zijn. Maar pas op, deze berg staat bekend als erg lawinegevaarlijk, dus klim alleen omhoog als je zeker bent van de condities. Om aan de voet van deze couloirs te komen klim je vanaf de Prorel lift recht omhoog over de graat. Een pittige klim die niet onderschat moet worden. Zeker met snowboardschoenen kan dit stukje klauteren gevaarlijk zijn.

7. L’Eychauda
Een oude, langzame en storingsgevoelige sleeplift. Toch zie je een glinstering in de ogen van vele locals als je het over de Eychauda lift hebt. Dit kleine liftje opent namelijk een fantastisch mooie off-piste wand. Hellingen, couloirtjes, rotsbanden, alles voor de locale ‘riders’. Voor de minder ervaren off-piste skiërs wordt de zwarte piste nooit geprepareerd en dat betekent veilig door de poeder skiën na een nacht van sneeuwval. Kortom de Eychaude is een kleine lift die een wereld aan mogelijkheden opent. Vooral de afdaling naar de kom die ‘Serre Chevalier’ zijn naam heeft gegeven is de moeite waard. Hou wel goed in de gaten waar je skiet of board want her en der liggen flinke rotsbanden waar je niet overheen wilt vallen of springen.

Dit zijn natuurlijk lang niet alle off-piste afdalingen van het gebied. Overal liggen pareltjes verborgen. Iedere skiër of boarder kan hier zijn hart ophalen in het off-piste terrein. Genoeg argumenten om die vervelende col du Lautaret alsnog even over te rijden.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats, want wie eenmaal aan de Zuid-Franse off-piste ‘geroken’ heeft zal erg snel verslaafd raken.

Disclaimer
Off-piste is mooi, en welke wintersporter droomt er nou niet om door dikke poederwolken de mooiste bergen af te suizen? Maar let op, off-piste is ook levensgevaarlijk, zeker als je niet goed weet waar je mee bezig bent. Ga nooit zonder kennis en materiaal (pieps, sonde, schep en zo mogelijk met airbagrugzak) off-piste. Als je zelf de kennis niet hebt ga dan alleen off-piste met een gediplomeerde gids of volg een cursus bij de Safety Academy van wePowder. En let op, een meter naast de piste is al off-piste.