Anton.

februari 2014

De tips voor goede sneeuw in het voorjaar

Regelmatig lees ik reacties op wintersporters van skiërs en snowboarders die bang zijn om in het voorjaar slechts gras te vinden in plaats van sneeuw. Ik kan iedereen nu al geruststellen. Ik vind het voorjaar het beste skiseizoen. Maar het voorjaar heeft wel een gebruiksaanwijzing.

Te warm?
Veel wintersporters schrikken bij het zien van positieve temperaturen in de weersverwachtingen. Gelukkig smelt sneeuw niet zomaar weg. Zolang het helder blijft verdwijnt sneeuw duidelijk minder snel dan je zou verwachten. Het is zelfs mogelijk dat bij heldere nachten met een positieve luchttemperatuur de sneeuw 's nachts prima opvriest. Sneeuw kan namelijk met zogenaamde 'long-wave-radiation' heel veel warmte kwijt. Op heldere nachten straalt sneeuw dus letterlijk 'warmte' weg. Positieve temperaturen zijn dus niet zo'n probleem. Ook zijn warme heldere dagen niet meteen 'het einde'. Het zijn juist de bewolkte (zelfs koelere) dagen die het snelle smelten in werking zetten.

Het bewijs
Het bewijs zijn toerskiërs. Het toerskiseizoen start normaal gesproken zo rond half maart en gaat door tot eind juni. In het hooggebergte zelfs tot juli! Dat skigebieden vanaf april hun deuren sluiten heeft bij goede winters meer te maken met het wegblijven van toeristen dan met smelten van de sneeuw. 

Voordeel
Het grote voordeel van het skiën in de lente is dat de sneeuwkwaliteit veel makkelijker te voorspellen is. 's Ochtends is de sneeuw hard, en afhankelijk van de ligging van de pistes worden deze steeds zachter. Slimme wintersporters maken dus een planning. Zometeen meer over de gebruiksaanwijzing van voorjaarspistes.

Goede sneeuw laat in het voorjaar compleet normaal

Nog sterker
Ik durf zelfs te beweren dat de hooggelegen (gletsjer) gebieden pas vanaf half maart op hun best zijn. Gebieden als Val Thorens, Les Deux Alpes en Chamonix (Grand Montets) die erg hoge pistes hebben komen pas echt goed in conditie als het iets warmer wordt. Midden in de winter is het gewoonweg te koud!

Vroeg op
Een aanrader is wel om op tijd op de pistes te staan. In het voorjaar is het slim om bij de eerste liften omhoog te gaan en eventueel iets vroeger te stoppen. En wat is er nu lekkerder dan na een ochtend en een middagje geskied te hebben lekker op een terras van een barbecue o.i.d. te genieten!

Geen ijs
En in tegenstelling tot de echte wintermaanden is het in het voorjaar bijna onmogelijk om echt ijs tegen te komen. De pistes zijn bijna altijd van goede kwaliteit en zelden te hard.

Zoek de goede piste op het goede moment

Toch te warm
Als het onverhoopt toch te warm wordt en de pistes vervormen naar een soort slush-puppy sneeuw, wat in Frankrijk 'La Soupe' genoemd wordt, is het nog steeds prima skiën en boarden. Skiën door deze natte sneeuw is zeker leuk met wat bredere ski's, en een beetje durf. Lekker door de hopen natte sneeuw knallen is stukken aangenamer dan je van tevoren zou denken.

Dus, iedereen die pas komende maanden richtingen bergen vertrekt, maak je geen zorgen. Het voorjaar is sneeuwzeker en de sneeuw is vaak hartstikke goed! Maar nu dus de gebruiksaanwijzing:

Zon
Alles draait om de zon. In het voorjaar neemt de zon behoorlijk in kracht toe. De sneeuw smelt harder en eerder dan midden in de winter. Dit is echter geen probleem, want het maakt de sneeuw ook lekker zacht en heerlijk skibaar.

's Nachts
Heldere nachten zorgen ervoor dat de sneeuw goed opvriest. 's Ochtends is de sneeuw dus behoorlijk hard. Goed geprepareerde pistes zijn 's ochtends vroeg heerlijk om de staalkanten door heen te laten glijden.

Groot voordeel van het voorjaar. Lekker zonnetje

Draai mee
Maar het lekkerste is natuurlijk als de sneeuw ietsjes is opgewarmd. Ski's snijden dan als een warm mes door de boterzachte sneeuw. Draai daarom 's ochtends met de zon mee.

Oost, west...
Begin zodoende 's ochtends vroeg op oostelijke hellingen. Deze pakken dan de meeste zon. Het is heerlijk om de eerste afdaalmeters te maken in de vroege zonnestralen. Afhankelijk van de koude blijf je op de oostelijke pistes totdat de sneeuw hier papperig begint te worden.

Zuiden
Als de oosthellingen, zoals ze in Frankrijk zeggen, in soep zijn veranderd, is het tijd om te verkassen. Draai langzaam door naar de zuidhellingen. Deze vangen later de zon, dus blijven 's ochtends langer geconserveerd. Helaas is de zon op de zuidhellingen wel zeer sterk, vaak blijft het bij een paar afdalingen op deze warme pistes.

Eindeloos
Als ook de zuidhellingen 'opgeskied' zijn komen de west- en noordhellingen aan de beurt. Deze vangen de zon pas aan het eind van de middag. Dit zijn de wanden om de laatste afdalingen van de dag te maken.

Hoogte
Niet alleen het meedraaien met de zon zorgt voor goede skicondities. Het is ook slim om langzaam omhoog te klimmen in het skigebied. Begin met de laagste pistes totdat deze papperig worden en ski dan steeds hoger.

Heerlijke zachte piste, een puur genot