Anton.

februari 2014

Toerskiën hoe en wat!

Wat gaat het skiseizoen snel. Over een maand zullen de eerste skigebieden alweer sluiten. Gelukkig blijven er ook aardig wat gebieden open tot aan eind april. Dus er kan nog volop geskied worden voor twee maanden. Mocht je dat echter niet genoeg vinden, dan is er een andere mogelijkheid: toerskiën. Toerskiërs skiën vaak door tot half juni. Inderdaad je leest het goed: anderhalve maand extra. En als de sneeuw op tijd is staan de eerste toerders in oktober al weer op de ski’s. Ideaal dus voor iedereen die echt heel veel wil skiën.

Voordelen
Maar toerskiën heeft nog meer voordelen voor iedereen die opzoek is naar perfecte sneeuw. Want als toerder is het vinden van poedersneeuw makkelijk. Je komt snel en zonder problemen bij de mooiste ongespoorde hellingen. Dus iedereen die gek is op natuur, conditionele sporten en poeder die gaat op toerski’s een fantastische tijd beleven!

In het licht van de hoofdlampjes omhoog lopen...

Iets voor jou?
Maar voordat je begint moet je jezelf afvragen of toerskiën echt wel iets voor jou is. Want natuurlijk lokken die mooie plaatjes van zonsopkomsten en diepe poederafdalingen. Maar toerskiën heeft ook minder romantische kantjes. Ten eerste moet je flink sportief zijn. Je moet van conditionele sporten houden. Als jij een vies gezicht trekt bij hardlopen, wielrennen of mountainbiken, dan ga je toerskiën ook helemaal niets vinden. Blijf dan lekker de stoeltjeslift gebruiken, skiën in skigebieden is ook fantastisch namelijk!

Zonsopkomst vanaf de ski's, het mooiste wat er is?

Verder is toerskiën echte bergsport. Niemand beschermt je tegen de elementen en de bergen. In skigebieden staan rotsen aangegeven, staan er vangkussens tegen gevaarlijke bomen en andere harde objecten. En nog belangrijker op gemarkeerde pistes hoef je je geen zorgen te maken over lawines. Met toerskiën is dat allemaal wel anders. Je hebt met alle grote bergsportgevaren te maken. Vallen, lawines, rotsen, gevaarlijke rivieren, kloven, gletsjerspleten, uitputting en ga zo maar door. Met goede kennis blijft dit alles een aanvaardbaar risico. Maar die kennis moet je wel opdoen. Daarom is het aan te raden de eerste weken met berggidsen mee te gaan en cursussen te volgen. Om nog even terug te komen op het risico. Ik zeg expres aanvaardbaar risico, want er is altijd en risico. Ook dat hoort erbij.

Iedereen zijn eigen spoor, dankzij het zelf omhoog lopen

Niet goedkoop
Ook is het belangrijk om te bedenken dat toerskiën geen goedkope sport is. Natuurlijk kun je al het materiaal huren. Reken de prijs van topskimateriaal, snel 35 euro per dag. Plus nog de prijs van lawinemateriaal (10 a 15 euro per dag). Je kunt de spullen ook kopen. Een standaard set met goed materiaal is snel 1200 a 1500 euro. En dan hebben we het alleen over de ski’s en schoenen. Reken voor goed lawinemateriaal snel nog 500 a 600 euro extra. Daarnaast is kleding bij toerskiën zeer belangrijk. Goed ademende en niet te warme kleding bij de klim en warme kleding tijdens de afdaling. Je zit met goede toerski kleding dus snel bij de topmerken van buitensportkleding. Al met al een ‘dure grap’. Het niet kopen van liftpassen weegt hier dus echt niet tegenop. En vaak genoeg beginnen toerskitochten juist boven skigebieden dus dan moet je nog steeds de liften betalen.

De klim omhoog, dit moet een plezier zijn!

Niet geschrokken
Maar je bent van bovenstaande niet geschrokken? Dan wachten je de allermooiste afdalingen en de diepste poedersneeuw, mooie vergezichten, heerlijke momenten met vrienden, kortom onvergetelijke ervaringen. En je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Dat zeggende ik krijg vaak de vraag welk skiniveau je moet hebben om lekker te kunnen toerskiën. Je moet je thuis voelen op alle pistes in een skigebied en zeker rood erg soepel afkomen. Verder is off-piste eravring wenselijk. Hoe beter je in alle type sneeuw kunt skiën hoe leuker het is.

Met vrienden van de ongerepte natuur genieten...

Het begin met gids
Om te beginnen met toerskiën is het verstandig om met een berggids op stap te gaan. Deze kennen als geen ander de kneepjes van het vak. Berggidsen hebben een zeer grondige en strenge toerski-opleiding gehad. Van hen kun je de fijne kneepjes van het vak leren. Ook kun je door ervaring met de berggids op te doen langzaam aan leren over het sneeuwdek. Om jezelf niet meteen in gevaarlijk terrein te ‘gooien’.

Maar berggidsen hebben meer voordelen dan alleen de veiligheid. Berggidsen hebben een neus (beter gezegd de kennis) om goede sneeuw te vinden. Zij weten als geen ander de lekkerste sneeuw op het beste moment van de dag te vinden. Veel toerskiërs uit de lage landen kiezen er dan ook altijd voor om met gids op stap te gaan. Als je maar een weekje per jaar op de ski’s kan staan is dat zeker aan te raden. Grote kans dat je zo meer en betere sneeuw vindt.

Sporen door de diepe sneeuw... Keihard werken!

Zelf op stap
Eenmaal genoeg ervaring opgedaan om zelf op stap te gaan? Leuk! Je eigen tochten uitstippelen is spannend en interessant. Begin echter wel eenvoudig. Ga een aantal stappen lager zitten dan de tochten waar de gids je in meenam. Zo kun je aan de veilige kant blijven. En het skiplezier zal er niet minder om zijn. Eenmaal uitgekeken in die eenvoudige tochten? Dan is het verstandig weer een opfriscursus te doen bij een berggids om zo weer meer bij te leren. Want na een aantal zelfstandige tochten zul je zeker vragen hebben.

En hiervoor doe je al die moeite!

Hoe ziet een toerskidag eruit?
Weet je nog steeds niet of toerskiën iets voor je is? Bedenk dan hoe een standaard toerskidag eruit kan zien:

Vroeg in de ochtend:
Hoe later in het seizoen hoe vroeger de wekker gaat. Midden in de winter hoef je niet per se vroeg uit bed, maar in het traditionele toerskiseizoen staat de wekker regelmatig om 4 of 5 uur, soms zelfs al om middernacht. Dit is vroeg. En als je zoals ik geen ochtendmens bent is het heel erg vroeg. Maar je hoeft maar een keer een zonsopgang te zien vanuit een helling vol met poeder en je hebt meteen geen problemen meer om zo vroeg op te staan. Na het vroege opstaan wacht je een voedzaam ontbijt, want om te toerskiën heb je brandstof nodig. Veel brandstof.

Iets later in de ochtend
Als je in een berghut zit vertrek je meteen met de ski’s onder je voeten, maar als je vanuit het dal vertrekt dan pak je vaak eerst nog de auto. Het begin van de tocht is vaak hetzelfde. In de koude berglucht plak je de vellen onder je ski’s. Met relatief dunne toerskikleding zul je het niet warm hebben. In het voorjaar doe je al dit voorbereidende werk in het licht van je hoofdlampje. Koude vingers zijn eerder regel dan uitzondering. Maar wees niet bang eenmaal omhoog zul je het snel warm hebben.

Klimmen boven de wolken!

Omhoog
Als je eenmaal omhoog gaat lopen dan is ritme het toverwoord. Vind een lekker ritme dat je uren kunt volhouden. Geniet van de klim, want je bent langer bezig met het omhoog lopen dan met de afdaling. Zorg dat je regelmatig drinkt en eet. Want de energie heb je nodig. Als de helling steiler wordt loop je in een zigzag vorm omhoog. Zorg dat je de spitzekehre of conversion goed onder de knie hebt. Dit is een bocht waarmee je de ski’s omhoog in de bocht ‘schopt’; Tijdens de weg omhoog krijg je een goed idee van de sneeuw die je op afdaling zult treffen. Zelfs als je aan ‘de andere kant’ afdaalt hou je je zintuigen open voor alle informatie die de bergen je geven. Tijdens de klim is genieten van de krachtsinspanning, van de natuur en, waarom niet, van een fantastische zonsopkomst.

Vanaf de top
Eenmaal op het hoogste punt aangekomen is het genieten van het uitzicht en van de geleverde inspanning. Het enige wat volgt is de afdaling. Stel je voor: Een ongerepte helling. Geen andere sporen. Geen geluid van een skigebied. Heerlijke natuur. Vaak fantastische sneeuw. Voor veel wintersporters de droom. Je zoeft naar beneden. Genietend van de sneeuw. De zware benen van de klim zijn verdwenen. Het is genieten met een hoofdletter G. Misschien heb je als toerskiër maar een of twee afdalingen. Maar vaak zijn het wel de allermooiste afdalingen.

Heerlijk die toerskiafdalingen

Mooiste herinneringen
Persoonlijk heb ik fantastische dagen gehad in veel skigebieden over de gehele wereld. De diepste poeder heb ik geskied ondersteunt door liften. Toch zijn het de toerskiafdalingen die me het meest bij zijn gebleven. Het feit dat je zelf je bochten moet verdienen maakt elke afdaling mooier. Het heerlijk onderweg zijn in de bergen is een ongelofelijk mooi iets. Ik ben verslaafd! Als je niet bang bent voor wat lichamelijke activiteit en je bent gek op off-piste wintersport dan moet het gek lopen wil je niet besmet raken met het toerski-virus.