Anton.

Januari 2014

Shortski formule: kort maar krachtig

De algemene trend in skivakanties zet zich ook dit jaar weer door. Reisorganisaties zien het aantal boekingen voor een volledige week dalen en merken een duidelijke opmars van de shortski's, een formule waarbij je voor slechts enkele dagen naar de bergen afreist. Toeristen willen namelijk meer gaan skien, maar verkiezen korte trips boven een hele week in hetzelfde skigebied. Vanwaar deze ommezwaai en wat trekt het publiek nu net naar die korte, maar krachtige uitstapjes? De shortski geanalyseerd.

Definitie
Iedere reis die zich niet over een volledige week spreidt, kun je de term shortski toedichten. Hier en daar geven reisorganisaties wel eens eigen termen aan zo'n trip: midski, miniski, weekski, ... Allemaal komen ze op hetzelfde neer: een korte break naar de sneeuw met het oog op maximaal op de latten staan en liefst zo weinig mogelijk tijdverlies met vervoer. Het hoeft geen verdere uitleg dat vooral bestemmingen nabij en bestemmingen in de buurt van een vliegveld het goed doen bij toeristen.

Even 'tussendoor' over perfecte pistes knallen!

Voor wie?
Vroeger waren shortski's populair als bedrijfsuitjes, maar intussen zijn ze best ingeburgerd bij het brede publiek. Even met je partner of vrienden er op uit om de batterijen op te laden (of net eens goed het beest te gaan uithangen) kan perfect! Je verliest er slechts enkele dagen tijd mee en hoeft vaak een minimum aan verlof te vragen aan je baas. De formule leent zich uiteraard een pak minder naar families met kinderen gezien het feit dat shortski's zelden of nooit in een vakantieperiode (lees: hoogseizoen) georganiseerd worden.

Populaire bestemmingen
Op ons forum zien we erg vaak vragen en discussies rijzen over het thema shortski. Bestemmingen die in die onderwerpen vaak naar voren komen zijn veelal Oostenrijks, wellicht voor de goede bereikbaarheid en de gezelligheid. Maar een groot deel van de Oostenrijkse accommodaties hanteert helaas het zaterdag-zaterdag principe, waardoor ze je bij een rechtstreekse aanvraag voor een korter verblijf meestal wandelen sturen. Wil je toch naar Oostenrijk, zoek het dan ietsje verder weg van de piste of tracht een week te boeken en de andere helft van de week aan een andere groep shortskiërs te verpatsen. Doe dit echter steeds met de goedkeuring van het pension waarin je verblijft. Wil je via een organisatie boeken, dan zijn hun websites vaak goed ingericht om je vraag meteen te beantwoorden.  

Met het vliegtuig naar de sneeuw!

Vervoer
Wie er niet om maalt, springt zelf de auto in en rijdt met enkele vrienden gerust de hele nacht door, om daags nadien op de piste te staan. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er hiervoor intussen voldoende alternatieven beschikbaar. Organisaties leggen vaak speciaal slaapbussen in richting de bergen om je zo uitgerust mogelijk op de latten te zeten. Met het vliegtuig op shortski is een goed alternatief: dankzij de vlotte verbindingen met o.a. Innsbruck en Salzburg sta je binnen enkele uren in de nabijgelegen skigebieden. Vaak wil je zo weinig mogelijk tijd verkwanselen met het vervoer, en net zo veel mogelijk op de latten staan, toch?

Enkele tips
Tot slot nog enkele handige weetjes die je vaak goede deals opleveren voor shortski’s. Ben je slechts met 2 personen, wacht dan vaak zo lang mogelijk om te kijken waar de condities het beste zijn. Even rondbellen bij pensions in je skigebied naar keuze kan wonderen doen in je zoektocht naar vrije plaatsen. Wil je toch zekerheid en ben je met meerdere personen, boek dan via een organisatie een geplande shortski en probeer indien nodig een extra bus te voorzien voor jouw groep. Ik heb het al wel eens meegemaakt dat we met een dermate grote groep waren (18 personen), waardoor de reisorganisatie een speciale bus inlegde om ons overnight naar het skigebied te brengen. Zeker aan te raden! Wil je prijsbewust op shortski, denk dan aan zelf op zoek gaan naar je accommodatie en te boeken in de minst drukke weken van het seizoen. Want hoe je het ook draait of keert, een shortski met alles er op en er aan is vaak alles behalve goedkoop…