Anton.

Januari 2014

Alles wat je wil weten over een lawinepieper

Een lawinepieper is een absolute must om bij je te hebben als je off-piste gaat. De lawinepieper maakt deel uit van de zogenaamde drie-eenheid. Deze bestaat uit een lawinepieper, schep en sonde. Zonder deze zaken, en de kennis hoe ze te gebruiken, kan je niet off-piste gaan skiën of snowboarden. Je gebruikt deze materialen omdat je buiten de piste bij een lawine ongeval altijd zelf de redding moet uitvoeren. Dit heet de zogenaamde kameradenredding. Een lawine slachtoffer heeft namelijk gemiddeld maar 18 minuten en zo snel is de pistedienst vaak niet aanwezig.

Wat is een lawinepieper?
Een lawinepieper is een apparaat dat je op je lichaam draagt. Het zendt een signaal uit op een vaste frequentie (457 kHZ). Je hebt op een lawinepieper twee functies: zenden en ontvangen. Als je je lawinepieper om hebt staat deze standaard op zenden. Wanneer er iemand uit je groep onder een lawine is gekomen schakelt de hele groep van zenden naar ontvangen. Ze horen dan een piepsignaal en zien op hun display de richting waar het slachtoffer onder de lawine ligt.

Hoe werkt dat in de praktijk?
In de ochtend doet iedereen z’n pieper om en zet iedereen z’n pieper ook aan. Dit wordt door iemand uit de groep ook gecontroleerd. Deze persoon zet z’n eigen pieper op ontvangen (of eventueel op een groupcheck functie van de pieper) en weet dus of alle piepers aanstaan en goed functioneren. Dit wordt een piepercheck genoemd. Daarna heb je je lawinepieper hopelijk niet nodig die dag!

Zijn er verschillende soorten lawinepiepers?
Ja, er zijn nog altijd verschillende soorten lawinepiepers verkrijgbaar. Deze zenden allemaal uit op de eerder genoemde frequentie, maar er zit wel degelijk verschil in het gebruiksgemak (en daarmee dus de overlevingskansen van het slachtoffer). Dat heeft te maken met het aantal antennes dat in een lawinepieper zit. Heb je thuis nog een 1-antenne of 2-antenne lawinepieper, loop dan nu naar de winkel en haal een lawinepieper met drie antennes. Het zoeken van andere lawinepiepers is met een drie antennepieper veel eenvoudiger!

Moet je oefenen met een lawinepieper?
Jazeker, wanneer je buiten de piste skiet of snowboardt is het aan te raden om goed te oefenen. Het zoeken van een slachtoffer met behulp van een lawinepieper is niet eenvoudig en met goed oefenen red je later misschien wel het leven van een lawine slachtoffer.

Is een Recco ook goed, want dat zit namelijk in m’n jas?
Nee, een Recco is een reflectieplaatje, dat geen actief signaal uitzendt en waarmee je ook niet mee kan zoeken. Veel skigebieden hebben wel een apparaat om een Recco mee op te sporen, maar bij een lawine ongeval heb je die tijd simpelweg niet. Een Recco wordt door professionals ook wel een lichaamopspoorder genoemd, zodat het lichaam van het slachtoffer snel wordt gevonden.

Tips
*Wanneer je ‘s ochtends je lawinepieper om doet, zet hem dan ook direct aan. Doe ‘m niet uit tijdens de lunch, want je spaart er nauwelijks batterijen mee en de kans is aanwezig dat je ‘m daarna weer vergeet aan te zetten.
*Oefen, oefen en oefen. Probeer het ook eens in realistisch terrein dat vergelijkbaar is met een lawinekegel. Je merkt dan hoe zwaar het zoeken in de praktijk is.
*Koop een drie-antenne pieper. Sta je niet dagelijks in de sneeuw, dan heb je niet zoveel aan een lawinepieper met één of twee antennes, omdat bij deze piepers nog meer oefening en ervaring nodig is dan bij een pieper met drie antennes.