Anton.

November 2011

Reisverslag Hochkönig

Na een voorspoedige reis op zondag (een aanrader) kwam ik uitgerust aan in het pittoreske Dienten, midden in de Hochkönig Region. Het is geen reclamepraatje maar in Dienten lag verreweg de meeste sneeuw van alle Oostenrijkse plaatsen waar ik doorheen was gereden. Verrassend, want ik zat midden in een lente achtige periode waarin je de sneeuw op de webcams dagelijks zag afnemen. Deze regio had daar minder last van hoewel de dorpen toch niet bepaald hoog liggen (800-1100m).

Mijn hotelier zei het later treffend: “Mensen bellen ons vaak met de vraag hoe hoog Dienten ligt. Als wij antwoorden dat het op 1071 meter ligt vinden velen dat te laag terwijl hier gewoon bijna altijd sneeuw ligt, je krijgt het niet uitgelegd!”. Nu schermt iedere plaats met sneeuwzekerheid maar hier zit echt een kern van waarheid in. Dat laten ook statistieken zien.

Tochten maken 
​Het skigebied Hochkönig met 150 kilometer piste is genoemd naar het beroemde bergmassief (2941m) dat je vanuit elke uithoek ziet liggen. Met Dienten als uitvalsbasis zat ik centraal in het skigebied dat van Maria Alm via Hinterthal en Dienten helemaal naar Mühlbach loopt. Hemelsbreed leg je van west naar oost zo’n twintig kilometer af waarvan het grootste deel een aaneenschakeling van skibergen is. Anders dan skigebieden die met pistes náást elkaar aan veel pistekilometers komen maak je hier geen loze kilometers. Je komt ergens. Alleen een paar liften bij Maria Alm en het deelgebiedje Hochkeil bij Mühlbach zijn niet verbonden met het hoofdskigebied. Op zich vond ik dat niet erg. Vooral Hochkeil is een pareltje waar je graag 10 minuten voor in de bus stapt. Daarover zometeen meer.

“Nu schermt iedere plaats met sneeuwzekerheid maar hier zit echt een kern van waarheid in.”

Richting Hinterthal-Maria Alm
Als je vanuit Dienten naar Maria Alm wilt ga je eerst met de stoeltjeslift de Gabühel op. Boven aangekomen sta je voor de eerste keuze, eerst die zonnige afdaling terug naar Dienten of meteen door.

Richting Hinterthal en Maria Alm heb je veel mogelijkheden. De dalafdaling naar Hinterthal is een pittige rood-zwarte afdaling maar je kunt ook via een eenvoudigere rode piste naar de Aberg, de huisberg van Maria Alm.

Wat me meteen opviel is het aandeel families en beginners dat hier veel groter is dan elders in het gebied. De Aberg leent zich er dan ook voor. Vooral de blauwe Familienabfahrt - vanaf de top van de Aberg naar het dal - is een afdaling die iedereen kan maken en met bijna zeven kilometer ook behoorlijk lang is.

Modernisering in Dienten
Door de goed ontsloten bergen ben je vanaf de Aberg ook zo weer terug in Dienten. Tijdens mijn bezoek vorig jaar stak ik hier nog met de latten de dorpsstraat over om in de lange Bürglalmsleeplift te stappen. Niet echt functioneel maar het paste helemaal in het plaatje van Dienten. Deze zomer is de sleeplift vervangen door een snelle 6-persoons stoeltjeslift. Ook ligt er nu een skicentrum met twee skibruggen over de weg die de pistes aan weerszijden van het dorp verbinden. Het moderne bouwwerk doet helaas wat afbreuk aan het knusse karakter, maar Dienten moet met de tijd mee. Gemak voor de wintersporter gaat ook hier voor alles.

Richting Mühlbach
Boven aangekomen kom je op de Wastlhöhe (1730m) waar de volgende skischaukel begint. Via drie skibergen en snelle liften maak je behoorlijk wat kilometers voor je in Mühlbach zit. Dit vond ik het mooiste deel van het skigebied. De pistes zijn een stuk rustiger en lopen hoofdzakelijk tussen de bomen. Het uitzicht is prachtig want je zit hier nog dichter op de rotswanden van de Hochkönig. Aan de andere kant kijk je tegen andere bekende reuzen als de Dachstein, Grossglockner en Kitzsteinhorn.

Hochkeil
​Het wat afgelegen gebiedje Hochkeil ligt hooggelegen tegen de Hochkönig (2941m) aan dat je per bus of auto vanuit Mühlbach kunt bereiken. Beginners hebben vanuit het Arthurhaus een handvol sleepliften tot hun beschikking met als hoogste punt de Hochkeil op 1783m. Heerlijk rustig voor gezinnen met kinderen om de beginselen van het skiën onder de knie te krijgen. Of voor skiërs die even een tantje terug willen doen en genieten van de overweldigende rust die er heerst.

Rustige pistes in het gebiedje Hochkeil
​Vanuit Hochkeil kun je de acht kilometer lange Knappensteig (skiroute) nemen helemaal naar Bischofshofen, bekend van de Vierschanzentournee. Het was niet zeker of ik tot in het stadje kon skiën, de liftbediende kon niet vertellen of er sneeuw lag op 544m. Eenmaal op pad is er geen weg meer terug maar ik hou wel van verrassingen en ik ben het avontuur aangegaan.

De sneeuwcondities richting Bischofshofen waren door het warme weer inderdaad slecht maar ik ben na een uur heelhuids in het stadje aangekomen en een ervaring rijker. Wel keken mensen me vragend aan toen ik met skischoenen en ski’s op de nek door het winkelcentrum liep op zoek naar een busstation.

Résumé
Een leuk gebied! Aan afwisseling heb je hier niet te klagen. Goede faciliteiten voor gezinnen in Maria Alm, brede rustigere pistes in Mühlbach/Dienten en het idee dat je echt ergens naartoe kunt skiën zijn pluspunten. Een minpunt is dat Hochkeil niet verbonden is met het hoofdgebied en dat je een paar oude liften aantreft. De modernisering is echter in volle gang. ■