Anton.

Januari 2014

De groei van het freeriden

Als er één vorm van wintersport tegenwoordig in de spotlight staat is het freeriden wel. Het skiën en snowboarden buiten de piste trekt veel wintersporters weg van de gebaande paden, op zoek naar een stukje avontuur. Dat dit niet zonder risico is staat bij heel Nederland tegenwoordig op het netvlies gebrand. Er is geen land ter wereld waar (relatief) meer lawine rugzakken worden verkocht. Hoe is de groei van het freeriden te kanaliseren?

De ontwikkeling
Vroeger kon je alleen off-piste skiën als je heel erg goed was. De ski’s waren zeer smal en zonken direct diep de sneeuw in als deze wat dieper was. Daar stond je dan, met je smalle, lange ski’s en een echte vakantietechniek. Het ging ‘m niet worden. In de jaren ‘90 werd snowboarden zeer populair. En met een snowboard kon je veel makkelijker de diepe poedersneeuw in. De oppervlakte was groter en dus had een snowboard meer drijfvermogen. Of ‘float’ zoals ze in jargon zeggen. Eind jaren ‘90 werd de ‘carve-ski’ geboren. De ski’s kregen meer taillering waardoor ze makkelijker te draaien waren. Tel hier de ontwikkeling van bredere, op freeride gerichte ski’s (met meer drijfvermogen) bij op en je hebt de ingrediënten die je nodig hebt om off-piste skiën en snowboarden zeer laagdrempelig te maken. Off-piste kwam dus meer en meer binnen het bereik van minder technische en ervaren skiërs.

Risico en veiligheid
Maar goed, dan heb je nog het aspect veiligheid van off-piste skiën en snowboarden. Het is namelijk niet zonder risico. Aangezien je je buiten de geprepareerde en gecontroleerde piste begeeft, stel je je bloot aan alpiene gevaren, zoals lawines, cliffs en nog veel meer. Daarnaast zijn er ook diverse materialen ontwikkeld die je als freerider een gevoel van veiligheid geven. Toch? En dan hebben we het al lang niet meer over een lawinepieper, een schep en een sonde, maar die airbag is natuurlijk wel heel belangrijk. Daar maken we met z’n allen ook maar wat graag gebruik van. Want hoewel deze materialen essentieel zijn om überhaupt een voet buiten de piste te zetten, denken veel rijders dat ze er al zijn op het moment dat ze met een airbag de winkel uitlopen. Veel gidsen in de Alpen signaleren dat veel skiërs en boarders zich veilig wanen omdat ze met de juiste materialen op pad zijn. Dit is pure schijnveiligheid. Het begint met kennis en ervaring. En laat het gros van de Nederlandse wintersporters daar nou net wat tekort komen. Dat is ook niet erg, want met een week wintersport per jaar is het logisch dat je minder kennis hebt dan de locals in de skigebieden. Volg dus een cursus om het bewustzijn te vergroten en ga op pad met gekwalificeerde berggidsen!

Freeriden en marketing
Op sommige punten kan je het de wintersporters ook niet kwalijk nemen dat ze zonder na te denken buiten de piste gaan skiën of boarden. De groei van het freeriden zie je namelijk ook terug in de marketing. De marketing van kledingmerken, skigebieden, ja zelfs grote automerken willen gezien worden met opspattende sneeuw ergens ver buiten de piste. Het lijkt daardoor voor de massa allemaal wel veilig en laagdrempelig. Het is nu tijd geworden voor ‘de industrie’ om freeriden volwassen te laten worden en zich meer en meer bezig te gaan houden met voorlichting, zodat men bewust wordt van de risico’s die er met freeriden gepaard gaan.

De berg verandert niet
De bergen veranderen niet. Ook de sneeuw is altijd hetzelfde gebleven. Met dezelfde risico’s en gevaren, maar ook met de schoonheid en het pure gevoel van vrijheid. En daar veranderen bredere ski’s, airbags en reclamecampagnes helemaal niets aan.