Anton.

Januari 2014

Zes redenen waarom Zugspitz Arena het ultieme familiegebied is

Het kiezen van een wintersportbestemming is niet heel makkelijk. En al helemaal niet als je met een familie op vakantie gaat. Iedereen heeft zo z’n wensen. Er moeten voldoende activiteiten voor de kinderen zijn, we willen Nederlands sprekende skileraren, vaders wil een beetje uitdagend terrein en moeders is vooral tevreden wanneer ze lekker van berghut naar berghut kan glijden over gemoedelijke pistes. Tja, vind daar maar eens een skigebied voor. Gelukkig kwamen we in de Zugspitz Arena dicht bij het perfecte antwoord!

Afstand
Met twee kleine kinderen hebben we inmiddels ons lesje wel geleerd. Verder is niet altijd beter. Twee jaar geleden reden we naar het Franse Tignes. Toch een dikke 1100 kilometer vanaf Utrecht. Nu konden we er zo’n 300 kilometer vanaf halen. De eindbestemming was Lermoos, een van de vele dorpen die deel uitmaken van de Zugspitz Arena. Die 300 kilometer betekende voor ons precies het verschil tussen nog redelijk uitgerust aankomen en volledig gesloopt, aangezien de twee kleine bandieten achterin vaak de laatste paar uur meer en meer aandacht vragen. Wanneer we het Duitse Füssen passeren en bij Reutte de grens overgaan, rijden we tegen de enige bottleneck van de route aan. De tweebaansweg richting Lermoos is duidelijk niet bestand tegen de piekbelasting die de traditionele wisseldagen met zich meebrengen, ook omdat het een doorgaande route richting de bekende Fernpass is. Aan de andere kant hoeven we geen 18 haarspeldbochten te nemen en rijden we langzaam, maar heel gemoedelijk richting Lermoos, onze uitvalsbasis in de Zugspitz Arena.

2 Sneeuwzekere skigebieden
De Zugspitz Arena heeft maar liefst zeven skigebieden, die in totaal 148 kilometer aan pistes ontsluiten. Geen van de skigebieden is met elkaar verbonden, maar eerlijk gezegd is dat helemaal niet erg. Je kunt iedere dag in een ander skigebied skiën, waarbij je nooit lang in de auto zit. Maar goed, in de praktijk zal je meer op de Ehrwalder Alm of op de Wetterstein skiën als je in Ehrwald verblijft en ski je meer op de pistes van de Grubigstein als je in Lermoos zit, wat bij ons het geval was. Ondanks dat de skigebieden in dit hoogdal niet tot hele spectaculaire hoogtes gaan (de hoogste lift van het Grubigstein-gebied komt tot 2160 meter) is het dal behoorlijk sneeuwzeker. Het dal ontvangt als een van de eerste alle depressies vanuit het noorden en de noordelijke ligging van de pistes van de Grubigstein zorgen vaak voor topcondities. Dat is goed te merken als we de piste op gaan. Het is midden maart, maar de sneeuw is nog bijzonder goed van kwaliteit en behoorlijk koud. Op de zuidhellingen aan de overkant van het dal is de sneeuw al verdwenen. En mocht je echt een dramatische winter treffen dan ligt er een grote vriendelijke reus om de hoek. De Zugspitze, die zich met z’n net geen 3000 meter de hoogste berg van Duitsland mag noemen, heeft meer dan genoeg afdalingen op de Zugspitzplatt. Je kan de Zugspitze van zowel de Duitse als Oostenrijkse kant bereiken. Vanuit Ehrwald is het een minuut of vijf rijden naar de Oostenrijkse lift. Een kwartier later sta je na een waanzinnige rit waar je voor je gevoel rakelings langs honderden meters hoge rotswanden scheert op het dak van Duitsland, waar je vrijwel altijd goede sneeuw kan vinden. En maak je gebruik van de Top Snow Card dan liggen zelfs de pistes van Garmisch-Partenkirchen binnen handbereik!

3 Gevarieerd piste-aanbod 
Ieder skigebied in de Zugzpitz Arena ademt ‘familie’. Het is gemoedelijk. Niet te groot, maar ook zeker niet te klein, met interessante en gevarieerde pistes. Voor gevorderde skiërs is de Grubigstein het meest interessant. Met vrijwel alle pistes op het noorden is de sneeuw er vaak van betere kwaliteit dan in de andere gebieden. Naarmate je hoger in het gebied komt worden de pistes uitdagender. De Ehrwalder Alm is eigenlijk het tegenovergestelde van de Grubigstein. De pistes zijn zeer gemoedelijk en liggen vol in de zon. Hier vind je veel zonne-aanbidders en gezinnen. Heel uitdagende afdalingen ga je hier niet vinden, maar de rust en relaxte sfeer maken veel goed. Hetzelfde geldt voor de Wetterstein, het ‘huisgebied’ van Ehrwald. Dit gebied gaat vaak als eerste dicht, omdat het wat lager ligt. Aan het begin van het dal raast iedereen langs de Almkopfbahn die je in het de skigebied van Bichlbach en Berwang afzet. Het is absoluut de moeite waard om een dagje in dit kleine gebiedje te gaan skiën. Weinig mensen, hele lome pistes en de sfeer is zo relaxed dat je vergeet dat je een smartphone bij je hebt en helemaal tot rust komt.

4 Speciale kindergondel
De Zugspitz Arena richt zich dus op families en nergens wordt dat beter tot uitdrukking gebracht dan in de bouw van de kortste gondellift van Oostenrijk. In Lermoos heeft de nieuwe achtpersoonsgondel, toepasselijk de Familiyjet genaamd, een oude sleper vervangen. De gondelbaan is slechts 370 meter lang. Heel veel veiliger gaan de kids niet omhoog! En daarnaast vinden ze het ook al heel stoer dat ze ‘al’ met de gondel omhoog gaan. De afdaling is net zoals de rit met de lift zelf: kort en heel gemoedelijk. Het zijn de ideale pistes voor kids en beginners. Uiteraard ontbreekt het kinderland met de Nederlandse leraren niet!

5 Met de trein naar Garmisch
Wil je een keer een dagje wat anders, dan is de bekende Duitse stad Garmisch-Partenkirchen dichtbij. De reis ernaartoe is al een uitje op zich, want je kan de auto laten staan en in de trein stappen. De ‘Schnee-Express rijdt tussen Vils, Lermoos, Ehrwald en Garmisch-Partenkirchen en is gratis van december tot en met maart. Een ideaal uitje wanneer je een dagje geen zin hebt om de berg op te gaan. Met name het deel van de rit tussen Ehrwald en Garmisch is schitterend.

Eigenlijk kent de Zugspitz Arena weinig minpunten wanneer je met je gezin op vakantie gaat. Gevarieerde en sneeuwzekere skigebieden met alle faciliteiten die je als (jong) gezin verlangt. Daar staat tegenover dat je hier niet de dampende après-ski vindt waar Tirol bekend om staat en je komt hier ook niet heen om lange tochten te maken in een megagebied met meer dan 200 kilometer piste. Nee, dit is het gebied waar je heen gaat om met je familie tot rust te komen en gewoon lekker te relaxen!