Anton.

Januari 2014

Houdt moeder natuur een winterslaap

Het is armoede troef in de noordelijke Alpen. Goede sneeuw is in geen velden of wegen te bekennen. Er vallen, paradoxaal genoeg, veel doden door lawines. Wintersporters klagen over ijzige pistes en sneeuwkanonnen draaien overuren. Als het al koud genoeg is om sneeuw te maken, want de temperatuur blijft, mede door de sterke Föhnwinden, toch al vaak boven het vriespunt hangen.

Is het uniek?
De winter komt dus maar moeizaam op gang. Ook hier in Nederland is de kans groter dat de eerste krokussen alweer de grond uitkomen, dan dat de eerste marathon op natuurijs in Veenoord wordt verreden. Maar goed, het is niet uniek. En de natuur laat zich natuurlijk ook niet leiden. Vervelend is het wel voor al die skigebieden en hoteliers. Gelukkig bestaan de sneeuwkanonnen nog. De laatste jaren is er sterk ingezet op het maken van kunstsneeuw en dat betaalt zich nu dubbel zo hard terug.

Wie kan zich bijvoorbeeld de opening van het seizoen 2011/2012 nog herinneren? Eind november ging het skigebied van Ischgl open met maar liefst 80 kilometer aan geprepareerde pistes. Aangezien er in de Alpen nog geen vlok sneeuw gevallen was, bestonden alle geopende pistes uit kunstsneeuw. De meer dan 15.000 wintersporters konden dus gewoon naar beneden glijden. De winter liet nog even twee weken langer op zich wachten. In datzelfde jaar kon men in Saalbach Hinterglemm de snow mobile wedstrijd alleen door laten gaan, wanneer ze de naam hadden veranderd in ‘grass mobile’. Dat ging ‘m niet worden en de wedstrijd werd afgelast.  

Gelukkig zijn er sneeuwkanonnen...

Andersom kan het ook. Want vorig seizoen lag er in de Alpen zo rond eind april meer sneeuw dan dat er het hele seizoen gelegen had. Alleen waren de liften al dicht, De natuur laat zich dus moeilijk leiden. Nou ja, een heel klein beetje dan door de wintersport met z’n sneeuwkanonnen.

Mager in het noorden, dit in het zuiden...

Is het echt zo erg?
Nou, als je puur kijkt naar de noordelijke Alpen wel. Daar houdt Moeder Natuur een winterslaap. Aan de zuidkant van de Alpen ligt echter de hoeveelheid sneeuw die er hoort te liggen voor de tijd van het jaar. Hier wordt gewoon geskied door de poeder. Zijn de pistes in perfecte conditie. En staan de sneeuwkanonnen een stuk minder te blazen. Moeder Natuur houdt dus helemaal geen winterslaap. Ze is blijkbaar voor even verslingerd geraakt aan de pasta en pizza van het zuiden. Dat wij Nederlandse wintersporters meer naar Oostenrijk op vakantie gaan dan naar Italië...tja, daar kan ze natuurlijk geen rekening mee houden.