Anton.

December 2013

De beste pistes in Val d’Anniviers

Het Val d’Anniviers staat bekend om het fantastische skiën en boarden. Op en naast de pistes. In het vorige Anton. Magazine stond reeds een reportage over de mooiste off-piste afdalingen. Nu is het tijd om de beste en leukste piste afdalingen onder de loep te nemen. Voor iedereen is er genoeg naar wens te vinden. Of je makkelijke cruise pistes zoekt of lekker steile pistes, alles ligt hier. Op zoek naar zonovergoten lijnen dan ski je aan de ene zijde van het dal. Zoek je lekker koude en knisperende sneeuw dan ski je aan de andere kant. Dit jaar maakt de verbinding tussen Zinal en Grimentz het gebied nog veel aantrekkelijker.

St-Luc Chandolin
Het is mid-winter dus laten we beginnen met de warme zijde van het gebied. Zelfs midden in de winter ski je in St-Luc Chandolin in de zon. Dit zeer hoog gelegen deel van het skigebied is sneeuw- en zonzeker. Een heerlijke combinatie als het koud is.  Een aantal pistes zijn hier echte aanraders. In dit deelgebied vindt je eenvoudige cruisepistes (met ongekend mooi uitzicht) tot steile knallijnen. Elke kleur heeft zijn aanraders.

Blauw: Blauwe naast Illhorn lift
De Illhorn lift is echt een steile sleeplift. Een heel avontuur op zich om deze lift te nemen. Het uitzicht vanaf en bovenaan de lift is fantastisch. Je ziet het hele skigebied en vele bergen erachter. De eerste meters gaan gezamenlijk met de rode piste die ook van deze lift afdaalt. Daarna wijk de piste echter af naar de Cabane de Veyras. Mooi glooiend skiën. Met een mooi uitzicht op alle mogelijkheden die dit deel gebied te bieden heeft.

Rood: Van La Bella Tola naar Le Prilet
Deze piste ‘moet’ je doen als afsluiter van een een dag skiën. Deze piste is meer dan alleen een afdaling. Het is een tocht lang het mooie en wilde Zwitserse landschap. Het uitzicht op de berg de Tounôt is vreselijk mooi. Je voelt je qua uitzicht off-piste terwijl je gewoon op een mooie beveiligde piste skiet.

Maar een piste heeft meer nodig om een leuke afdaling te zijn. Daarvoor heeft deze piste alles in huis.  Mooie open hellingen, wat steilere muren en leuk en zeer goed skibaar pad door de bossen. Een echte aanrader.

Zwart: Dalafdaling naast Tignousa
Als je in de Tignousa Funiculaire stapt dan zie je de zwarte piste al. Indrukwekkend en steil, dat zijn woorden die meteen bij je op moeten komen. Deze piste is niet bijzonder lang. Maar je hebt echt het idee het dorpje van St Luc in te vliegen. Een zeer indrukwekkende en mooie piste. Als deze ’s ochtends goed geprepareerd is en goed opgevroren is deze helling bijna spannend. Een echte uitdaging voor de goede piste skiërs.

Zinal Grimentz
Tot vorig seizoen waren Zinal en Grimentz twee aparte skigebieden. Dankzij een  nieuwe hypermoderne lift is het één gebied geworden. Dit gebied pakt in de wintermaanden minder zon dan ‘de overkant’ hierdoor blijft de sneeuw van fantastische kwaliteit. Zeker Zinal staat bekend om de fantastische poeder. Maar ook de pistes zijn enorm goed. Het is niet voor niets dat verschillende nationale ploegen hier elke herfst trainen.

Blauw: Bec de Bosson
De blauwe piste van Bec de Bosson is een echte racebaan. Wat een heerlijke piste is dit. Nog een keer. Nog een keer. En nog een keer. Het is echt genieten op de strak geprepareerde baan van deze piste. Een blauwe piste die leuk is voor echt elk niveau. Genieten van elke bocht. Zo hoort wintersport te zijn toch?

Rood: Corne de Sorebois
Steil, uitdagend en mooi skiën. Zo horen rode pistes te zijn. En dat is de Corne de Sorebois. Deze piste wordt in het herfst steevast van goede kunstsneeuw voorzien zodat nationale skiploegen hier op perfecte sneeuw kunnen trainen voor het wedstrijdseizoen. Een heerlijk piste zonder poespas om keihard op je staalkanten naar beneden te knallen. Weer zo’n piste waar je geen genoeg van krijgt.

Zwart Piste du Chamois
Dit is nu de ‘verbindingspiste’ tussen Zinal en Grimentz en het is een echte aanrader. Deze piste is niet zo moeilijk en uitdagend als de ‘Aigle’ die helemaal aan de andere kant van Zinal ligt. Maar deze piste is een ware tocht. Je skiet door een mooi dal, langs indrukwekkende bergen en langs mooie chalets. Een reis op zich. En als je helemaal naar Grimentz skiet (dankzij de nieuwe lift het aller snelst) kom je nog op een leuk en mooi bospad. Een echte beleving deze piste.