Anton.

December 2013

Hochzillertal niet voor niets zo populair

Hochzillertal is bij veel Nederlanders en Belgen bekend. Zeker onder Nederlanders is dit gebied enorm populair. Logisch want de pistes zijn super, de liften horen bij de snelste en beste ter wereld en met ruim 170 kilometer aan pistes is er veel te skiën. En last but not least is het in het Zillertal overal goed en gezellig après-skiën.

Het Hochzillertal is ontstaan door het samenvoegen van Kaltenbach (Hochzillertal) en Hochfügen. Wie in Kaltenbach op de lift stapt zal het meteen opvallen: de infrastructuur is ultra-modern. Een grote en extreem georganiseerde parkeerplaats en twee snelle cabineliften zorgen ervoor dat iedereen zeer snel in de sneeuw staat. Vanuit deze liften zit je in no-time bij de eveneens snelle en verwarmde stoeltjesliften die je hoger het gebied in brengen. Efficiëntie ten top! Wie veel waar voor zijn geld wil zit hier goed. Alles wordt ervoor gedaan om je zo snel mogelijk boven te krijgen zodat je zoveel mogelijk tijd op de piste kunt staan.

Van pistecarvers tot freeriders
De zijde boven Kaltenbach is een walhalla voor de pistecarvers, want je vindt hier een hoop brede en overzichtelijke pistes. Ideaal voor wie keihard op zijn staalkanten naar beneden wil knallen. Zeker op de zwarte 6 kan je vol gas naar beneden. Een geluk voor de echte snelheidsduivels en tevens een heerlijke piste voor de wintersporters die graag rustig hun wedelbochtjes draaien. Heerlijk.

Bovenaan deze pistes vind je ook de beroemde Kristalhütte met een terras waar het onder het genot van een drankje en een hapje genieten is van het uitzicht. Je hebt zicht over het gehele Zillertal en een groot deel van het skigebied. Ook kun je in deze Hütte blijven slapen en je helemaal onderdompelen in de overweldigende luxe. Neem dan wel een goed gevulde portemonnee mee.

Helemaal in de andere hoek van het skigebied kun je de oversteek maken naar Hochfügen. Dit gaat via een vierpersoons stoeltjeslift die je tot 2377 meter brengt, het hoogste punt van het skigebied. Deze top, net onder de Marchkopf, ligt boven een mooie kom waar het fantastisch off-piste skiën is, en dit met amper poederstress (een aanrader voor off-piste fanaten) want Hochzillertal staat niet bekend als off-piste gebied, maar het heeft juist freeriders heel veel te bieden.

Via deze bijna 2400 meter hoge top kun je ook over de pistes afdalen naar de andere zijde van het skigebied, om in Hochfügen uit te komen. De zijde van Hochfügen is duidelijk anders dan die in Kaltenbach, dus daarmee de moeite van de oversteek waard. Alle pistes die richting Hochfügen voeren zijn rood, zwart, of skiroutes. Het zijn allemaal stuk voor stuk aanraders want het zijn zeer speelse en afwisselende pistes. Deze afdalingen zijn dus heel veel meer dan alleen ‘een verplichte’ verbinding naar het andere deel van het gebied toe.

Hochfügen
Waar de pistes boven Kaltenbach strak naast elkaar liggen, daar liggen de afdalingen in Hochfügen wat verder uit elkaar. Het terrein is wat speelser en wat ruimer van opzet. Dit komt het geheel van het skigebied enorm ten goede. Want door de verbinding naar Hochfügen is het gebied nog gevarieerder geworden en meer dan groot genoeg voor een lange vakantie, zelfs voor de meest gretige kilometervreters.

Wie aan het eind van de dag weer naar beneden skiet aan de Kaltenbachzijde, kan over de trots van het gebied, de Stephan Eberharter piste naar beneden skiën. Op papier, en bij goede condities, een erg mooie dalafdaling. Zo’n dalafdaling is redelijk uniek in het Zillertal. Maar let op, aan het eind van de dag liggen hier vaak enorme buckels en kan deze afdaling net even een stukje pittiger zijn dan verwacht. Wel een hele uitdaging dus!

Voor iedereen
Maar naast kilometervreters, pistecarvers en freeriders is dit gebied ook uitermate geschikt voor beginners en lichtgevorderde skiërs. De moderne liften zijn makkelijk om te nemen en de pistes zijn over het algemeen erg overzichtelijk. Uit alle ervaringen die op wintersporters.nl zijn geplaatst door de bezoekers springt deze omschrijving er continu uit: een skigebied dat ideaal is voor elke wintersporter, van elk niveau. Dit maakt dit gebied vooral ideaal voor gemengde groepen waarin iedereen wat andere uitdagingen zoekt in een skigebied. Omdat aan de kant van Kaltenbach veel pistes op ongeveer dezelfde plek uitkomen is het makkelijk afspreken. Als een deel van de groep voor de moeilijke pistes gaat en een ander deel het liever rustig aan doet, kom je elkaar beneden weer tegen. Een uitstekende uitvalsbasis voor een heerlijke wintersportvakantie dus!