Anton.

December 2013

Vijf tips in Serre Chevalier

Serre Chevalier is voor mij een van de leukste en meest uitdagende skigebieden van de Alpen. Ik vermaak me altijd enorm op en naast de pistes van dit gebied. Voor de mooiste off-piste afdalingen verwijs ik jullie graag door naar de papieren versie van Anton. Maar ook op de piste is genoeg te doen in dit grootste gebied. Voor iedereen die naar dit gebied gaat een aantal tips om het meeste uit je vakantie te halen.

advertentie
Peak Performance - Heli Aero Jacket» meer info

Nachtskiën
Een echte aanrader van dit gebied is het (gratis) nachtskiën boven Briançon. Dit jaar is de Prorel piste gratis geopend voor iedereen (dus ook een goede tip voor hen die in de buurt in een skigebied zitten) in de avonduren. Er zijn twee redenen waarom dit echt een gaaf idee is. Ten eerste is de Prorel piste echt een mooie piste. Dit is wel wat anders dan de gemiddelde avondpiste op een kinderweide. Verder, en dit is misschien wel de belangrijkste reden: Het uitzicht op Briançon  is echt heel bijzonder. Briançon is sowieso een mooie stad en de verlichte burcht zien vanaf deze nacht piste is echt verbluffend.

Piste ‘Luc Alphand’ in de ochtend
De Luc Alphand piste is een van de mooiste zwarte pistes die ik ken. Deze piste is nergens echt heel erg steil, maar is lang en gevarieerd. De piste begint rustig met her en der een mooie steile muur. Op het moment dat je er steeds beter inkomt  gaat deze piste over in een mooie laatste lekker steile helling. Vooral de laatste 50 meter zijn goed steil. Deze piste is ’s ochtends een fantastische carve-baan. Gevorderde  skiërs kunnen hier hun hart ophalen. Lekker knallen. Vol op de staalkanten. Gaan! Dat is de Luc Alphand in de ochtend. Veel wintersporters zijn huiverig omdat ze bang zijn voor lange wachtrijen beneden bij deze piste. Maar dankzij nieuwe liften vallen die wachtrijen heel erg mee. Je kunt dus rustig ’s ochtends vroeg al afdalen naar het dal.

In de middag is deze piste een ander verhaal. Als veel mensen hun dag afsluiten en naar het dal afdalen pakken ze deze piste. Hierdoor komt deze piste vol met buckels te liggen. Maar naast dat kom je hier regelmatig wintersporters tegen die zichzelf overschat hebben. Het zal niet de eerste keer zijn als iemand helemaal buikschuivend naar beneden glijdt. Een groene piste zorgt ervoor dat mindere goden ook probleemloos beneden kunnen komen trouwens, maar dan moeten ze die groene piste wel gebruiken. Kortom, doe deze piste ‘s ochtends vroeg.

Lekker eten
In Serre Chevalier kun je goed eten op en naast de pistes. Maar niet elke tent is even goed en je vindt ook lang niet altijd waar voor je geld. Het zou te ver gaan om elk restaurant  te noemen. Maar als stelregel kun je stellen: hoe groter hoe minder de kwaliteit. Een van de beste plekken om te eten, als je daar even de tijd voor wilt nemen is helemaal in een uithoek in Monetier les Bains. In het resatuirant  Le Peyra Juana vind je echt goed eten. De bediening is meer dan vriendelijk en het is eigenlijk altijd gezellig. Dit is geen hap-snap tent waar je in 10 minuutjes weer buiten staat na een bord lauwe friet (Nee, het zijn hier zelf gesneden frieten!). Hier eet je simpel maar erg lekker en de prijzen zijn zeker acceptabel. Een echte aanrader.

Sneeuwzeker maar winderig
Serre Chevalier ligt naast de Mont Pelvoux, deze berg zorgt ervoor dat er heel veel sneeuw, vanuit het westen en zuiden in Serre Chevalier terecht komt. Misschien minder dan in Pelvoux of Puy Saint Vincent maar daar staat een extreem veel uitgebreider pistenetwerk tegenover. In Serre Chevalier ben je zeker van goede sneeuw. En mocht je echt een keer in een dramatisch jaar zitten dan zorgen de sneeuwkanonnen en pistebully chauffeurs voor mooi opgemaakte pistes. Hierin is Serre Chevalier beter dan veel skigebieden in de buurt.

Maar als het erg hard waait dan heeft Serre Chevalier wel een probleem en dat is dat veel verbindingspistes sluiten. Bij harde wind gebeurd dat helaas regelmatig. Dan is het gebruik maken van de Galaxy-pas een goed idee. Want met deze pas mag je skiën in Puy Saint Vincent, Montgenevre, Alpe d’Huez en Les Deux Alpes. Als het hard waait is zeker Puy Saint Vincent een slimme keuze.

Bains du Monetier
Dit is een beetje een ‘standaard’ tip die je ook in alle commerciële blaadjes zult vinden maar de thermische baden van Mônetier les Bains zijn een echte aanrader.  Zeker als het buiten sneeuwt of ’s avonds als je in het buitenbad van de sterren kunt genieten. Deze baden gevuld met het water van de warmwaterbronnen zijn aangenaam om lekker in te relaxen. Bubbelbaden, stoombaden, een groot binnenbad, een buitenbad, muziek baden, zeer warme en zeer koude baden. Meer dan genoeg om een paar uurtjes lekker te genieten.

Maar om het een aanrader te laten zijn moet je er wel op het goede moment heen, en dat is niet na sluiting van de skipistes. Dan is het er zo druk dat je er eigenlijk niet wil zijn. Ga twee uur voor sluitingstijd of juist een keertje in de middag. Dan zijn de baden van Monetier een heerlijk relax momentje in de week.