Anton.

November 2011

De toekomst van skigebieden

Is uitbreiden altijd beter?

Sneeuw is voor veel skigebieden niet meer het witte goud van weleer. Tientallen stations hebben zelfs moeite om het hoofd boven water te houden, een paar slechte winters zouden wel eens de nekslag kunnen zijn.

Skigebieden proberen op allerlei manieren meer wintersporters te trekken. Een van die manieren is uitbreiden, een andere methode is het bouwen van steeds snellere liften. Beide manieren hebben hun ‘voors en tegens’. Dat er te oude liften vervangen worden lijkt mij een goede zaak, maar moeten gebieden ook uitbreiden ten koste van alles?

Veel gebieden denken dat uitbreiding de manier is om meer bezoekers te trekken. Ik durf deze stelling in twijfel te trekken. De laatste jaren zien we een opkomst van kleine en middelgrote gebieden terwijl de grootste ski domeinen het er niet altijd makkelijker op krijgen.  

Zo kijk ik dan ook niet altijd positief naar voorgestelde uitbreidingen. Twee uitbreidingen vlak bij mijn woonplaats in de buurt: in La Fôret Blanche en in het gebied van Montgenèvre doen bij mij vragen rijzen. Beide gebieden willen twee dalen ontsluiten die voornamelijk door toerskiërs worden gebruikt en waar nog heel veel wilde dieren leven. Liften en pistes op dit soort onontgonnen terrein zal de natuur verstoren.

Hoeveel kilometer
Hoeveel kilometer heb je werkelijk nodig in een skigebied? Is het altijd nodig om heel veel extra pistes te hebben? Dat is een van de vragen die je jezelf moet stellen bij dit soort uitbreidingen. Is het gebied van Montgenèvre, eventueel met de aansluiting naar Via Lattea (400 km+) al niet groot genoeg? Kunnen we de Mont Chaberton (de berg waar misschien nieuwe liften op komen) niet gewoon ‘natuur’ laten? Hetzelfde geld voor La Fôret Blanche, is het echt wel nodig om de wilde Vallon de Crachet vol te bouwen met liften? Ik denk van niet. Natuurlijk lijken deze enorme aantallen kilometers op papier fantastisch, maar dit soort immense stations bestaan al, en krijgen het niet per se drukker elk jaar. In Frankrijk is er duidelijk een trend naar kleinere gebieden te ontdekken. En Oostenrijk is misschien wel het bewijs dat gebieden helemaal niet groot hoeven te zijn. Er zijn namelijk maar weinig extreem grote gebieden in dit uiterst populaire ski-land. Dus grote zegt blijkbaar ook niet alles. 

“Het lijkt alsof ze er in Frankrijk achter komen dat een paar liften en een appartementen complex niet genoeg zijn om de moderne klant te lokken.”

Moet het uitbreiden van gebieden ten koste van alles gaan?

Toerskiën en Off-piste skiën 
Skigebieden moeten ook nadenken over de nieuwe trends in de wintersport. Zo wordt offpiste skiën en toerskiën steeds populairder. De verkoop van toerski’s en freeride ski’s is nog steeds stijgend terwijl de verkoop van piste latten al jarenlang gestaag afneemt. Dit is een trend die volgens mij serieus genomen moet worden door skigebieden. Het lijkt erop, vooral in de Alpenlanden, dat mensen steeds meer opzoek gaan naar natuur en niet naar de snelste en grootste liften.

Maar als gebieden groter maken geen zin heeft, wat dan wel? In Frankrijk breken veel lift-uitbaters het hoofd hoe zij mensen naar de wintersportgebieden kunnen blijven lokken. In de jaren zeventig werd alles op alles gezet om wintersport te ‘democratiseren’, iedereen moest en zou skiën. Momenteel lijkt de groei eruit, en wordt er in Frankrijk met angst gekeken naar Oostenrijk en Zwitserland.

La Compagnie de Alpes 
De allergrootste lift operateur ter wereld is de Compagnie des Alpes, dit bedrijf is vorig jaar zeer openhartig geweest over de toekomst van de wintersportgebieden. Het blijkt dat de gemiddelde leeftijd op de pistes enorm stijgt en dat de hoeveelheid geskiede uren afneemt. Om mensen toch naar de skigebieden te krijgen fantaseert de Compagnie des Alpes over attracties en evenementen op en rond de pistes. Denk aan meer georganiseerde (sneeuwschoen) wandelingen, slee-wedstrijden, pistebully rijlessen etc.

Een van de redenen hiervoor is ook dat skigebieden proberen te concurreren met steeds nieuwere en snellere liften, terwijl - zoals reeds aangestipt - de hoeveelheid geskiede uren niet toeneemt, dus wintersporters zijn nog langer in het skigebied zonder op de pistes te staan. Dat betekent dat er nog meer ‘niet-wintersport’ activiteiten mogelijk moeten zijn, ook dat komt op de schouders van de skigebieden. Het is dus de vraag of veel snellere liften het skigebieden veel makkelijker maakt. En dan heb ik het niet eens over drukkere pistes.

Plezier
Het lijkt alsof ze er in Frankrijk achter komen dat een paar liften en een appartementen complex niet genoeg zijn om de moderne klant te lokken. De Franse gebieden kijken naar Oostenrijk en Zwitserland, want van de buitenlandse klanten krijgt Frankrijk te horen dat de gebieden niet gezellig en knus genoeg zijn. Alles wordt in het werk gezet om dit imago om te draaien.

De grote skigebieden kijken ook veel af van moderne attractie parken om het verblijf van mensen zo aangenaam mogelijk te houden, animatie voor de liften, aanspreekpunten op en naast de pistes en veel ruimte voor kinderen en beginnende skiërs.

Al met al is het duidelijk dat gebieden goed na moeten denken hoe de toekomst van wintersport er volgens hen uit zal zien, het is uiteindelijk de wintersporter die beslist, en zo hoort het ook. Maar skigebieden die nu de verkeerde weg in slaan zouden wel eens letterlijk van een koude kermis thuis kunnen komen.