Anton.

December 2013

Top 6: Makkelijke skigebieden

Niet iedereen staat te springen om steile en moeilijke pistes. En wees nou eens eerlijk, leuke niet al te moeilijke pistes zijn toch heerlijk. Lekker carven. Genieten van de omgeving en nergens de angst van steile wanden. En iedereen moet toch een keer beginnen? Dan is het wel zo leuk als de skigebieden de mogelijkheid bieden om lekker te kunnen skiën.

Kortom echt vakantie en echt genieten. Maar niet elk gebied is even goed ingericht wat eenvoudige en leuke pistes betreft. Zo heb je gebieden waar je ‘verplicht’ lastige afdalingen tot het dal moet maken. Gebieden waar de eenvoudige pistes gewoon saai zijn en gebieden die simpelweg geen echt makkelijke afdalingen hebben. En wat te denken van die verschrikkelijke paden die eigenlijk niemand leuk vind? Maar er zijn genoeg gebieden die wel leuk zijn voor iedereen die niet per se op zoek is naar de allermoeilijkste hellingen. Wij gingen op zoek naar leuke skigebieden waar de eenvoudige pistes gewoon echt leuk zijn om te skiën.

Skiwelt
Dit is volgens vele Nederlandse wintersporters het meest gezellige en leuke skigebied. Misschien komt dat wel omdat het nou niet bepaald hooggebergte is, want de bergen zijn gemoedelijk en glooiend. De ongeveer 280 kilometer aan pistes zijn er inmiddels bijna 400 geworden door de Ki-West verbinding tussen Kirchberg en Westendorf. Zeventig restaurants en berghutten, gezellige après-ski en topkwaliteit liften maken het geheel af. Dat de toppen niet tot een hoogte van 2000 meter komen wordt opgelost met zo’n 1400 sneeuwkanonnen in tijden van schaarste. En de pistes zijn hier nergens echt moeilijk. Je hebt een paar flinke zwarte pistes die te omzeilen zijn maar de rest is glooiend. Licht-gevorderde wintersporters kunnen hier heerlijke tochten maken. Een ideaal niet al te moeilijk skigebied.

Saas-Fee
Saas-Fee is de ‘Parel van de Alpen’. Althans, zo wordt het dorp liefkozend genoemd. En ergens zit er wel een kern van waarheid in. Omringd door vele vierduizenders ontvangt het authentieke en autovrije Saas-Fee ieder jaar veel wintersporters. Het skigebied van Saas-Fee is met zo’n 100 kilometer niet heel groot, maar door de grote hoogte wel sneeuwzeker. Veel pistes zijn heerlijke goed geprepareerde autobanen. Lekker relaxed skiën of boarden met een fantastisch uitzicht. Het liftsysteem is jammer genoeg wel wat verouderd, maar daardoor heb je wel tijd om uit te rusten. Voor Zwitserse begrippen heeft het wel prima après-ski, zoals in de Popcorn in hotel Dom. Dat heeft zeker te maken met het feit dat Saas ook een jong publiek trekt door de uitstekende parken die ze hebben liggen.

Saalbach Hinterglemm
Er gaan zoveel Nederlanders naar Saalbach-Hinterglemm dat het er volgens de VVV vrijwel iedere week ‘Hollandse’ week is. Daar moet je natuurlijk van houden, maar al die Nederlandse wintersporters komen natuurlijk niet zonder reden naar deze twee dorpen in het Salzburgerland. Met dik tweehonderd kilometer piste is er voor iedereen voldoende variatie. Vanaf elke lift gaat er wel bijna een mooie lange blauwe piste naar beneden. Deze pistes worden ontsloten door een modern liftsysteem waar vrijwel ieder jaar opnieuw in geïnvesteerd wordt. Je kan leuke niet al te moeilijke tochten maken door om de dorpen heen te skiën. Maar welke piste je ook neemt, uiteindelijk eindig je vrijwel altijd in de beroemde en gezellige après-ski van Saalbach-Hinterglemm.

Val Gardena
Val Gardena wordt door velen beschouwd als het mooiste skigebied van Italië en het is dan ook het hoogst genoteerde Italiaanse skigebied in de lijst. De ligging in de Dolomieten is ronduit spectaculair en met de legendarische Sella Ronda voor de deur beschikt Val Gardena over een skitocht die iedere wintersporter een keer gedaan moet hebben. En het mooiste is? Deze rondtocht is prima te skiën voor licht gevorderde wintersporters. Ook de rode pistes zijn hier niet zo dieprood als in bijvoorbeeld Frankrijk. Heerlijk glooiend wintersporten met een uitzicht over ongekend mooie bergen. Het dal zelf beschikt over 175 kilometer piste maar mocht je dat te weinig vinden dan maak je makkelijk de doorsteek naar een van de andere gebieden die deel uit maken van Dolomiti Superski.

Schladming
Het skigebied van het Oostenrijkse Schladming strekt zich uit over maar liefst vier bergen. Op de Hauser Kaibling, de Planai, Hochwurzen en de Reiteralm liggen meer dan 150 kilometer aan pistes. Veelal lekker eenvoudige pistes. Een ideaal gebied voor families dus, zeker omdat veel afdalingen tussen de bomen lopen dus ook met slecht weer is er prima beschut te skiën of boarden. Veel pistes liggen op noordhellingen, dus het skigebied is behoorlijk sneeuwzeker. Mocht het toch wat tegenzitten dan ligt de Dachsteiner Gletscher om de hoek.

Montgenèvre
Dit deelgebied van Via Lattea is een echte topper voor wintersporters die niet al te moeilijke pistes zoeken. Het hele gebied is goed te doorkruisen met leuke en eenvoudige pistes. Aan de noordzijde kun je zelfs vanaf de top helemaal terug skiën over een groene maar leuke piste. Er zijn maar weinig gebieden die zulke leuke en eenvoudige afdalingen hebben met zo’n hoogteverschil; Verder is het met een paar eenvoudige rode pistes mogelijk om een mooie rondtocht door Italië te maken. Als je dat doet moet je zeker in Italië lunchen. Het kost je een fractie van de prijs en de kwaliteit is stukken beter. Een gebied waar je cht een mooie reis kan maken. Welk niveau je ook hebt.