Anton.

December 2013

Brede ski's ja of nee?

Vijftien jaar geleden werd een ski als de Atomic 9.22 als all-mountain ski gezien. Een ski die makkelijk door de poeder te skiën was. Met 72 mm onder de voet was het best een brede ski. Hee… Wacht eens even? 72 mm dat is minder dan een gemiddelde piste-ski tegenwoordig. Brede ski’s zijn in. Maar voor wie zijn brede ski’s nuttig? En hoe breed moet je je ski kiezen? Zitten er ook nadelen aan breed?

Waarom brede ski’s
De afgelopen jaren is er een ware rage op brede ski’s ontstaan. Waren brede ski’s tien jaar geleden slechts geschikt voor diepe poeder, tegenwoordig lukt het skifabrikanten om brede ski’s te fabriceren die ook ‘op de kanten’ goed grip houden. Moderne brede ski’s skiën dus ook erg goed op de piste, in kapot geskiede hellingen en zelfs in buckelvelden.

Langzaam aan zagen we dus ook de piste ski’s, maar voornamelijk de zogenaamde all-mountain ski’s, steeds breder worden. Als ik soms de fora lees dan lijkt het wel of je je met een ski onder de 100 mm onder de voet helemaal niet off-piste hoeft te vertonen. Het gaat zelfs zo ver dat deze breedte als prima all-mountain maat wordt gezien. Is dat wel zo?

Voordelen brede ski’s
Brede ski’s hebben in off-piste terrein een enorm voordeel. Je drijft, zweeft beter door de sneeuw. Off-piste skiën in goede poedersneeuw wordt zeker makkelijker gemaakt. Je hebt minder snelheid nodig om ‘boven’ te blijven drijven. Hierdoor zijn brede ski’s in de off-piste en all-mountain categorie zo ontzettend veel populairder geworden. Het oude nadeel dat brede ski’s niet skibaar zijn op harde sneeuw is veel minder geworden. Dit zorgt ervoor dat deze ski’s best lekker te skiën zijn, ook op hardere sneeuw. Maar om deze ski’s aan te raden voor piste gebruik is een ander verhaal.

Nadelen brede ski’s
Brede ski’s hebben ook nadelen. Deze ski’s skiën minder leuk en speels op de piste. Kantenwissels duren langer. Speels bochtjes draaien kost kracht en bovenal brede ski’s zijn vermoeiend voor de benen en zeker voor de knieën. Kortom het is hard werken om lekker met deze ski’s op pistes te skiën. Op harde sneeuw zijn brede ski’s gewoon niet ideaal. Verder zijn brede ski’s (100 mm +) in slechte sneeuw ook niet veel makkelijker en in heel steil terrein zijn deze ski’s ook niet altijd even lekker te skiën. Dus zelfs in off-piste zijn er grenzen aan extreem breed. En dan hebben het nog niet eens over buckels gehad. Hierin zijn echt brede ski’s niet fijn.

Brede ski’s voor wie
Sta je voornamelijk op de pistes? Vergeet brede ski’s. Koop een lekkere piste ski. 70-80 mm onder de voet is meer dan breed genoeg. All-Mountain? Dan is het maar net de vraag wat je wilt doen. Zul je veel piste en buckels skiën dan moet een ski echt niet te breed zijn. Wederom is 70-80 mm onder de voet meer dan goed. En daarmee is heel goed off-piste te skiën. Voor dat ene keertje hoef je echt geen brede ski’s te nemen. Iets vaker off piste, laten we zeggen 50/50, kies dan voor all-mountain ski’s tussen 85 en 100 mm. De Nordica Hell & Back is in dit geval een echte aanrader die tegen een eenvoudige off-piste ski aanhangt.

Off-piste? Dan moet je jezelf een vraag stellen: Hoe zeker ben je van de poeder. Weet je zeker dat je fantastische diepe poeder zult hebben? Ga dan zo breed als je wilt. Dit is het terrein voor de ski’s met meer dan 100 mm onder de voet. Toch is voor standaard poedergebruik een ski tussen de 100 en 110 mm breed genoeg. De echt brede bakken zijn heel specifiek en eigenlijk alleen geschikt voor de poederjagers en de locals die in de Alpen wonen.

Maar weet je niet zeker welk terrein je tegenkomt? Poeder of geen poeder. Dan is rond de 100 mm een hele mooie breedte. Bedenk trouwens dat toerskiërs die bijna dagelijks in de poeder staan met minder dan 90 onder de voet skiën over het algemeen. Dus het hoeft echt niet altijd zo breed.

Een ski voor elke sneeuw
Met elke ski is redelijk in elk terrein te skiën. Goede skiërs knallen een off-piste helling zo af met slalomski’s en scheuren op de staalkanten van hun brede latten over de pistes. Maar ideaal is anders. Als je echt gek bent op piste skiën en off-piste skiën, kies dan voor twee paar ski’s. Een paar mooie ski’s voor op de piste en echt brede latten voor off-piste in de diepe poeder. Dat is en blijft de allermooiste oplossing.