Anton.

December 2013

Het succesverhaal van Ski Juwel

De skigebieden van Alpbachtal en Wildschönau hebben sinds vorig seizoen hun krachten gebundeld. En met succes! Deze gebieden vormen, dankzij een nieuwe achtpersoonsgondel, het nieuwe wintersportgebied: Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Het jonge skigebied behoort tot de tien grootste skigebieden van Tirol en telt in totaal 47 liften en 145 kilometers pistes. Een skigebied waar elke wintersporter genoeg naar zijn gading zal vinden. Het winterseizoen loopt in dit sneeuwzekere gebied van midden december tot ver in april.

Voor ieder wat wils
Het piste-aanbod strekt zich uit van oefenhellingen voor beginners en brede pistes voor de relaxte skiër of boarder, tot aan FIS afdalingen voor profi’s. Daarnaast beschikt het gebied over  off-piste-, wedstrijd- en snelheidsafdalingen en verschillende snowparks. Met zijn brede pistes is Wildschönau een populaire bestemming voor gezinnen, beginners en gevorderden. Boven Wildschönau vind je fantastische rode racebanen. Freeriders vinden natuurlijk overal hun lijnen in deze gebieden maar zeker boven het Alpbachtal zijn mooie off-piste afdalingen te vinden. Het spreekt voor zich dat lokale gidsen je graag wegwijs maken. Naast deze uitdagende lijnen heeft het Alpbachtal de beginnende wintersporter mooie en goed geprepareerde pistes te bieden. De wand onder de Gmahkopf is een mooie vlakte met veel goed geprepareerde blauwe pistes. Ideaal voor de eerste bochten en voor de ras-carvers. Na al dit skiën of boarden lekkere trek? Geen probleem 24 gezellige bergsrestaurantjes staan voor je klaar.

Tips
Goede skiërs doen er goed aan om helemaal achterin het gebied van het Alpbachtal de zwarte 55 en 54 te proberen. Mooi steil skiën met een fantastisch uitzicht over het dal van het Inneralpbach. Aan de andere kant van het dal is het skigebiedje Niederau, wat niet aan het grote gebied van Ski Juwel is aangesloten, een echte aanrader. De rode 19 is een knalpiste waar je heerlijk naar beneden kunt suizen. Vergeet dus zeker dit kleine gebiedje niet.

Alpbachtal
Het skigebied bestaat uit twee verschillende dalen. Aan de ene zijde ligt Alpbachtal. Het Alpbachtal is een charmant dal met mooie chalets. Al sinds 1953 zorgt men er in het dorpje Albach voor dat nieuwe woningen in traditionele stijl worden gebouwd. Zo is dit dorp  echt mooi en authentiek gebleven.  Maar ook de andere dorpjes zijn stuk voor stuk mooi, romantisch en authentiek. In Brixlegg vind je veel leuke winkeltjes en dit dorpje is beroemd vanwege zijn maandelijkse boerenmarkt. In Brandenberg vind je mooie wandelpaden en het is een goed startpunt voor mooie langlauftochten.  Verderop in het dal ligt het kleinste stadje van Oostenrijk, Rattenber-Radfeld. Een romantisch centrum en indrukwekkende ruïnes maken deze stad een bezoekje zeker waard. 

Wildschönau
De vier dorpen Niederau, Oberau, Thierbach en Auffach  vormen samen het dal van Wildschönau. De andere kant van Ski Juwel. Dit dal ligt hoog, is sneeuwzeker en zonovergoten. Wildschönau is bijzonder geschikt voor een ontspannen wintervakantie in een prachtige bergwereld. Niederau is de belangrijkste en grootste plaats van Wildschönau. Hier vind je de meeste accommodaties en ook heeft deze plaats een levendige après-ski. Dit dorp heeft dan ook een eigen skigebied op de Markbachjoch. Oberau ligt centraal in Wildschönau en heeft vooral langlaufers veel te bieden; alle belangrijke loipes komen door dit dorp. Er zijn hier tevens twee sleepliften. Het laatste dorpje in Wildschönau is Auffach. Bij Auffach ligt het grootste skigebied van het dal op de Schatzberg. Vanaf deze berg ski je naar het Alpbachtal.

Meer dan alleen skiën en snowboarden
Het mag duidelijk zijn. In Ski Juwel is het goed snowboarden en skiën. Voor iedereen. Maar er is hier zoveel meer te doen. Zo heeft Wildschönau een ‘Hochseilgarten’ waar je een touwparcours tot op wel 21 meter kunt volbrengen. Maar als je liever wat minder adrenaline zoekt dan kennen beide dalen interessante musea. Verder kun je hier fantastisch langlaufen op de strak geprepareerde loipes. Natuurlijk vind je in beide dalen zwembaden. Maar je kunt hier ook echt fantastisch rodelen en sneeuwschoenwandelen.

Rodelen
Een rodeltocht staat garant voor plezier en is leuk voor de gehele familie. In beide dalen zijn genoeg rodel mogelijkheden te vinden. Het Albachtal kent maar liefst acht rodelbanen. Overdag kunnen gezinnen de rodeltour maken in Inneralpbach of de afdaling wagen op de kinderroddelbaan naast de skilift in Kramsach. Sportieve rodelaars komen aan hun trekken in Reither Kogel met de zes kilometer lange rodelbaan. Op de verlichte rodelbanen in Alpbachtal, Münster en Brandenberg kunje 's avonds een afdaling wagen. Na de afdaling kun je opwarmen in een typische Tiroler hut voordat je aan een volgende rit begint. In het Wildschönau dal kun je kiezen uit de 5 km lange rodelbaan vanaf het middenstation van de Schatzbergbahn, de natuurrodelbaan van de Schatzberg naar Thierbach of nachtrodelen bij Roggenboden.

Sneeuwschoenwandelen
In beide dalen is het zeer goed sneeuwschoenwandelen. Gidsen nemen je mee de ongerepte natuur in. Sneeuwschoenwandelen is een makkelijke manier om actief bezig te zijn in de winter. Veel van deze wandelingen worden begeleid door gecertificeerde gidsen. Zij kennen de mooiste routes en de leukste stops voor een hapje of een drankje. Ook organiseert Alpbachtal Seenland romantische fakkelsneeuwschoenwandeltochten. Een echte aanrader!

Een echt succesverhaal
Na een jaar is het duidelijk: het samengaan van Alpbachtal met Wildschönau tot Ski Juwel is een echt succesverhaal. Het skigebied is gevarieerder geworden maar beide zijdes hebben hun eigen gezellige stijl gehouden. Dit skigebied is een bezoek meer dan waard.