Anton.

December 2013

Fotospecial: Ongelofelijke eerste week van het seizoen

Een goed begin is het halve werk. Laten we maar hopen dat deze spreuk waarheid wordt dit jaar. Want mijn eerste week van het seizoen was fantastisch goed. Terwijl de skigebieden nog lang niet klaar waren om te openen, sneeuwde het al als een gek op de grens van Frankrijk en Italië. De beruchte Retour D'Est zorgden voor meters sneeuw. Terwijl de westkant, en zelfs de noordkant, van de Alpen nog om sneeuw smeekten dumpte het in de Queyras en de Piemonte als een gek. Over de Italiaanse Po vlakte kwamen grote depressies aanrollen om zich kapot te slaan op de Alpen. Het resultaat: Fantastisch diepe poeder. Genieten dus!

Onze eerste tocht was op de pistes van Sestriere. Na een eerste dump is het heerlijk om omhoog te toeren op de pistes. Hier liggen minder 'sharks' (stenen) waardoor je minder kans hebt om je ski's of snowboard kapot te skiën. We werden beloond voor de keuze. Diepe en lekkere poeder. En dat onder een prima Italiaans zonnetje.

Na deze eerste tocht in Sestriere sneeuwde het weer. Het ging weer helemaal los. Er viel een goede 60 cm sneeuw bij, dat was op de eerste dag van de dump. De dag erna viel er 30 cm. De dag daarna weer 50 centimeter en toen weer een centimeter of 30. Kortom het bleef maar doorsneeuwen. In de sneeuw liepen we omhoog door de bossen diep in de Queyras. Pakken met sneeuw om doorheen te sporen. Fantastische condities. Het was indrukwekkend om te zien hoe groot het verschil was tussen de verschillende dalen. De sneeuw viel echt alleen in het uiterste oosten tegen de grens van Italië aan. Omdat hier geen webcams van skigebieden staan was het heel rustig. We hadden de sneeuw voor ons alleen.

Na deze dump klaarde het op. Nog steeds helemaal alleen vonden we poedersneeuw onder een blauwe hemel. Het was genieten. Fantastische sneeuw; fantastisch weer. Het kon niet op. En er stond alweer sneeuw op de weersverwachtingkaarten. Maar weer voor de oostkant. Want hoe goed het hier ook was, de zuidwest kant van de Alpen. Of eigenlijk de hele westkant lag er nog erg slecht bij. Maar deze poederbochten zaten alvast in onze zak.