Anton.

November 2013

Angst, hoe er mee om te gaan?

Veel wintersporters blijven op hun niveau steken door angst. Sommige wintersporters stoppen zelfs, of ze skiën en boarden steeds minder omdat ze een keertje 'te' bang zijn geworden. Er is natuurlijk genoeg om erg spannend te vinden. Steile hellingen, snelheid, andere (erg snelle of soms ongecontroleerde) wintersporters en een soms best indrukwekkende bergomgeving. Maar het is zonde als een te grote angst het plezier van wintersporten in de weg staat. Toch hoef je niet bang te zijn op wintersport. Met een goede voorbereiding kan iedereen genieten van de besneeuwde bergen. Een paar tips.

Neem les (meer dan alleen de beginselen)
Angst op wintersport ontstaat vooral omdat sommige wintersporters bang zijn voor de steilte en/of voor de snelheid. Maar in skigebieden bestaan eigenlijk geen gevaarlijke pistes. De hellingen zijn daarvoor niet steil genoeg en obstakels worden beveiligd. Anders zouden de uitbaters van de gebieden deze hellingen niet prepareren en openen. Hellingen mogen dan nooit gevaarlijk steil zijn. Wel is er techniek nodig om steilere hellingen veilig af te skiën of boarden. Daarom is het nemen van voldoende les van groot belang. Ik zie veel wintersporters na een paar extra lessen prima zwarte pistes afdalen terwijl ze daarvoor met knikkende knieën op lichtrode pistes stonden. Lessen en het leren van technieken zorgt ervoor dat je een steile helling of een hogere snelheid niet meer als potentieel gevaarlijk ziet. Je hebt namelijk alles onder controle en als je alles onder controle hebt dan is het niet eng. Zo simpel is het. Dus neem les, en genoeg les, ga verder dan de eerste standaard lesjes.

Reëel
Wees ook reëel. Probeer objectief naar alles te kijken. Een valletje is bijna nooit problematisch, ietsjes harder glijden helpt vaak bij het maken van bochten en die skiërs achter je zien je perfect en skiën netjes om je heen. En, er bestaan geen levensgevaarlijke skipistes (mits je het goede niveau hebt) Er zijn veel zaken waar wintersporters bang voor zijn waar je niet echt bang voor hoeft te zijn. Denk aan buckels bijvoorbeeld. Maar ook hier komt ervaring en techniek om de hoek kijken, dus dan verwijs ik weer naar punt één: neem les. Hoe beter je skiet of board hoe minder bang je zult zijn.

Laat je niet overhalen
Als je van jezelf weet dat je snel bang bent moet je je niet laten overhalen om aan het eind van de middag toch nog 'die ene' piste te skiën. Zeker als je moe bent of er 'gewoon geen zin in hebt', wees dan voorzichtig en durf nee te zeggen. Het heeft geen zin om te bang te worden. Ik zeg niet dat je nooit je grenzen moet verleggen, ik vind zelfs het tegenovergestelde. Maar doe dit op de goede momenten en als je er zelf zin in hebt. Een beetje 'pushen' kan helpen, maar teveel werkt vaak averechts.

Luister goed naar jezelf
Aansluitend op het vorige punt: Durf naar jezelf te luisteren. Maar blijf daarbij ook reëel. Praat jezelf ook geen onnodige angst aan. Als je de hele dag lekker skiet dan kun je makkelijk een piste van een graadje hoger pakken, en dan moet je niet te veel nadenken over de kleur. Probeer dus ook te bedenken waar je bang voor bent als je iets nieuws probeert, is het de steilte, het vallen, of gewoon het onbekende? Probeer je angst en je gevoelens te herkennen en te begrijpen. Zo leer je zelf bij welk type angst je makkelijk even wat verder kan gaan.

Iemand vertrouwen
Als je weet dat je iets moeilijks gaat proberen, doe dat dan met iemand die je vertrouwt en op wie je aankunt. Niets is vervelender dan midden op een piste te staan terwijl je familie en vrienden al lang beneden op je staan te wachten. Ga dus op pad met iemand die je helpt en bij je blijft. Skileraren zijn hier de perfecte metgezel, zij kunnen waardevolle tips geven en leggen verstandig uit hoe je je angst kunt overwinnen en je techniek kunt verbeteren.

Angst is niet fout
Angst is helemaal niet slecht. Anders was het er wel uit geëvolueerd de afgelopen duizenden jaren. Het houdt ons levend en in goede gezondheid. Natuurlijk moet het ook nooit de overhand krijgen. Zouden we geen angst kennen dan zouden we als dolle dwazen de pistes af knallen totdat we een harde boom of liftpaal tegenkomen. Dat zou snel veel bloederige taferelen opleveren. Dus het is helemaal niet erg om af en toe een beetje angstig te zijn. Natuurlijk moet je dit gevoel van angst wel in goede banen leiden. Je moet niet verlamd midden op een piste niet meer voor- of achteruit durven. Luister naar je angst, maar blijf ook reëel.

Verleg je grenzen stapje voor stapje
Je grenzen verleggen is leuk. Ik weet de eerste keer nog dat ik op een blauwe piste stond en dat best wel spannend vond. Daar denk ik nog wel eens over na als ik in een steil en gevaarlijk couloir sta. Stapje voor stapje verder komen, harder en steiler durven en kunnen. Dat is gewoon leuk. Maar doe dit stapje voor stapje. Als je van een blauwe piste opeens in steile zwarte buckels komt te staan dan zul je waarschijnlijk zo bang worden dat je nooit meer terug de sneeuw in wilt. Dat heeft natuurlijk weinig zin.