Anton.

Oktober 2011

10 levensgevaarlijke misvattingen over lawines

In de skiwereld zijn er heel veel misvattingen over lawinegevaar en het sneeuwdek in omloop. Elk jaar zijn er fatale ongelukken te betreuren die waarschijnlijk gedeeltelijk aan deze misvattingen te wijten zijn.

Deze helling is niet gevaarlijk, het is net naast de piste
Dit is misvatting nummer een! Elk jaar zijn er weer skiërs die denken dat de hellingen die makkelijk te bereiken zijn niet lawine gevaarlijk zijn. Helaas gebeuren er elk jaar zeer ernstige ongelukken vaak op soms nog geen meter van de geprepareerde pistes.

Er ligt bijna geen sneeuw dus is het niet gevaarlijk
Winters met weinig sneeuw zijn de meest verraderlijke. Voor een gevaarlijke lawine is er niet veel sneeuw nodig. In sneeuwloze winters kiezen we vaak voor geulen waar veel sneeuw is ingewaaid: windslab gevaar! Ook is weinig sneeuw heel veel gevoeliger voor temperatuur verschillen en wind, zodoende is de stabiliteit van het sneeuwdek moeilijker in te schatten.

Bos beschermt tegen lawines
Een heel dicht bos is zeker lawine veilig, maar een bos waar geskied kan worden is geen veiligheidsgarantie tegen lawines. Als er genoeg plek is om te skiën is er ook genoeg plek voor lawines. De bomen zorgen vaak zelfs voor zwakke punten in het sneeuwdek.

Bij grote koude is er geen lawinegevaar
‘s Winters is grote koude juist een lawine factor. Gevallen sneeuw transformeert niet, en als het heel koud is kan de samenhang in de sneeuwlagen zelfs veranderen waardoor het sneeuwdek gevaarlijk wordt.

Het heeft al een week niet gesneeuwd dus is het niet gevaarlijk
Lawinegevaar kan, zeker in de koudste maanden, heel lang stand houden. Het sneeuwdek stabiliseert niet sowieso in een x aantal dagen. Het is zelfs zo dat veilige sneeuw door temperatuur veranderingen of harde wind,gevaarlijk kan worden.

Ski en dierensporen garanderen lawine veiligheid
Dit is waarschijnlijk de meest dodelijke misvatting.  Dierensporen en zelfs vele skisporen zijn geen enkele garantie voor een veilige afdaling. De sneeuw mantel komt niet per definitie bij de eerste skiër naar beneden. Ook weet je niet precies wanneer de skisporen gemaakt zijn, dus de samenhang van  het sneeuwdek kan volledig verandert zijn.

In deze kleine helling kan niet veel gebeuren
Reken maar uit, een kleine helling van 20 bij 20 meter en daarop 50 cm sneeuw, hoeveel kuub sneeuw maakt dat? Een kleine lawine is al heel snel levensbedreigend...

Ik heb hier nog nooit een lawine gezien, dus is het veilig
Niets is onmogelijk, en geen enkel seizoen is gelijk, dus er bestaan geen definitief veilig of onveilige hellingen.

Lawines komen alleen voor bij slecht weer
Spreekt na al het bovenstaande voor zich. Ook,en soms juist, bij goed weer zijn hellingen potentieel gevaarlijk.

Mij gebeurt het toch niet
Tja...