Anton.

November 2013

Freeride paradijs Val d’Anniviers

Val d’Anniviers is steeds minder een geheimtip wat off-piste skiën en boarden betreft. Logisch want hellingen en sneeuw met zo’n kwaliteit hou je niet lang geheim. In beide deelgebieden van dit mooie Walliser dal is het goed ‘riden’. Mooi terrein voor beginnende off-piste skiërs tot lekker extreme lijnen. In het Val d’Anniviers vermaak je je wel.

Lang verse poeder
Toch gebeurd er iets bijzonders in het Val d’Anniviers, want dit gebied is niet ‘snel afgekrast. Zelfs meerdere dagen na een dump zijn er nog genoeg plekken te vinden om verse sporen te trekken. Als je je hier off-piste begeeft bevind je je in goed gezelschap. Voornamelijk vriendelijke locals en een handvol poederzoekers knallen naast je door de lekkere poeder. Je hoeft hier niet bang te zijn voor het harde elleboogwerk wat je in veel grote gebieden wel zo vaak tegenkomt om je eerste sporen te trekken. 

Makkelijk off-piste
In het gebied van Zinal dat sinds dit jaar met het gebied van Grimentz verbonden is,  zijn heel veel hele mooie off-piste hellingen te vinden waar je rustig het off-piste skiën onder de knie kan krijgen. Hellingen die niet al te moeilijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de grote kom onder de Corne de Sorebois. Vanuit hier gaan mooie glooiende hellingen naar beneden die je helemaal kunt volgen tot de sleeplift van Tzarmettaz. Midden in deze afdaling vind je trouwens ook een Avalanche training center, ideaal om je lawinepieps-skills weer te oefenen. 

Tussen de Corne de Sorebois en de Combe Durand kun je je eigen lijn kiezen. Een mooie helling die oploopt in steilte. GHer en der vind je zelfs mooie rotsen om vanaf te springen. Skiërs rechts van deze helling ligt ook de ‘echte’ freeride spot van Zinal Een mooie wand die je kunt volgen tot de zeer steile Piste de l’Aigle. Een helling waar je je helemaal kunt uitleven. Van makkelijke afdalingen tot zeer pittige lijnen.

Naast de Piste de Chamois liggen veel mooie poeder hellingen. Je hebt veel keuzes om af te dalen. Al deze velden komen weer op deze zwarte piste uit die je daarna rustig terugbrengt naar Grimentz. Vroeger moest je via hier omslachtig terug met de bus. Tegenwoordig brengt een hypermoderne lift je zo weer boven. Of je kunt in Grimentz blijven want ook hier is voldoende goede poeder te scoren.

 

Pittiger off-piste
Ben je opzoek naar pittiger off-piste kijk dan wat verder in de Freeride sector van Zinal. Hier vind je echt alles. Je kunt ook verder hiken waar je de meest extreme lijnen vind. Lokale gidsen laten je graag de mogelijkheden van deze wanden zien. Een absolute aanrader is de afdaling naar het Lac de Moiry. Een mooie en redelijk steile off-piste helling. Ook hier geld dat je met een lokale gids of skigids zeker zult zijn van de mooiste sneeuw.

Veel off-piste skiërs blijven vooral aan de kant van Zinal-Grimentz. Zeker Zinal is beroemd vanwege de mooie afdalingen. Grimentz heeft ook al veel moois en vooral erg mooie couloirs te bieden. Maar het zou zonde zijn om St-Luc/Chandolin over te slaan. Precies tussen deze twee gebieden ligt een graat met verschillende verschrikkelijk mooie couloirs. Ultiem en redelijk pittig off-piste terrein. 

Toerskiën
Wil je het nog verder zoeken dan off-piste vanuit de skigebieden dan is het Val d’Anniviers ook een fantastisch mooi toerskigebied. Vanuit de skigebieden maar ook vanuit het dal zijn tal van mooie toertochten mogelijk. Van eenvoudige kennismakingstochtjes tot de meest extreme lijnen. En alles daar tussen in. Lokale berggidsen nemen je graag mee op de allermooiste tochten dat tot het einde van het voorjaar.