Anton.

November 2013

Lech Hipper dan je denkt

Er zijn weinig dorpen in de Alpen waar iedere wintersporter direct een beeld van heeft (of eigenlijk: denkt te hebben). Lech am Arlberg is er zonder twijfel één van. Al tientallen jaren is het de vaste bestemming van de Nederlandse koninklijke familie. De band van de Oranjes met het pittoreske dorp aan de voet van de Rüfikopf is na het tragische ongeval van Prins Friso alleen maar sterker geworden. Wij gingen eens op onderzoek uit. Wat maakt Lech nou zo bijzonder? En is het ook voor ons, het gewone volk, interessant?

Op bezoek bij de Moosbruggers
We laten ons in een grote lederen bank ploffen in Gasthof Post. Helaas is de vaste verblijfplaats van het koninklijk huis voor ons slechts de locatie voor een lunch en niet voor een verblijf van een paar dagen. Aan de ene kant jammer. Aan de andere kant voelen we ons na een uurtje al helemaal thuis. Er heerst een deftige, maar toch relaxte sfeer. Alsof je in een soort tweede huiskamer thuiskomt. Een hele mooie, dat dan wel. Als lunch gaan we voor de clubsandwich. Gewoon om eens te proeven hoe een ontzettend duur broodje smaakt. De kwaliteit is top en de portemonnee is leeg.

Aan alles is te merken dat de gasten van Lech net even wat diepere zakken dan normaal hebben. Het overwegend vermogende clientèle heeft het dorp geen windeieren gelegd. Alles is tot in de puntjes verzorgd en onderhouden en de service die je krijgt in de hotels, restaurants en winkels is van een niveau dat wij nog nooit hadden meegemaakt. In de straten rijden dure auto’s en er wordt duidelijk niet bespaard op kleding. Hoewel dit het dorp op het eerste gezicht behoorlijk mondain en een tikje posh maakt (en eigenlijk op het tweede en derde gezicht ook) voelt het niet vervelend aan. Tenminste, wij konden er snel aan wennen. Misschien komt dat omdat de ‘Lecher’ een grote liefde voor het skiën hebben. Sportief mondain dan maar.

Op naar Zürs
’s Avonds bij het eten komt de burgemeester bij ons aan tafel zitten en vraagt waar we vandaag geskied hebben. Enigszins beschaamd vertellen we dat we vandaag bij buurman Zürs geweest zijn en daar de pistes hebben verkend. Hij begint te lachen. ‘Je bent vandaag dus gewoon in Lech geweest. Zürs is gemeente Lech’. Goed, dat is dan ook weer duidelijk. Hoteldorp Zürs (met dezelfde clientèle als Lech) is goed te bereiken vanuit Lech. Neem de cabine omhoog naar de 2362 meter hoge Rüfikopf en in no-time sta je in het centrum van Zürs. Zürs ligt op een hoogte van 1716 meter en je skiet hier alleen maar boven de boomgrens. Wanneer het weer slecht is kan je beter in Lech blijven, daar heb je net wat meer bomen staan, maar wanneer de zon zijn werk goed doet dan is Zürs vooral voor gevorderde skiërs geweldig. De pistes zijn uitdagend, maar er wordt ook veel in het terrein geskied. Wanneer we de ‘Wiesele’ afdaling doen verlaten we de geprepareerde pistes en duiken we door diepe poeder naar beneden. De afdaling eindigt bij een lawinegalerij, waar je de keuze hebt om met de skibus terug te gaan naar Zürs of richting Lech te gaan.

Weisse Ring
Wij kiezen voor de bus naar Zürs, want we willen de beroemde ‘Weisse Ring’ skiën. Noem het de Oostenrijkse Sella Ronda. De ‘Weisse Ring’ is de tocht die je door de hele gemeente Lech kan skiën. Van Lech, naar Zürs, naar Zug en via Oberlech weer terug naar een bar waar er een fles met bubbels op je staat te wachten. Vanuit Zug pakken we de lift omhoog en dalen we vervolgens af over een skiroute die we ongeveer twee jaar geleden lang op televisie gezien hebben. Hoewel iedereen geraakt is door het ongeval van de prins, wordt er niet minder buiten de piste geskied. Daarvoor zit het te diep verankerd in de genen van de inwoners van Lech. En het terrein in combinatie met de overvloedige sneeuwval zorgt ook ieder jaar weer voor topcondities buiten de piste. Wel is men bewuster gaan freeriden. Vrijwel iedereen draagt een lawine-airbag, en belangrijker, de gidsen hebben het drukker dan ooit. Het is het beste dat je als vakantieskiër kan doen: de kennis die je zelf niet hebt inhuren zodat je deze mooie sport op een verantwoorde manier kunt beoefenen.

Verbinding met Warth en Schröcken
Vanaf dit seizoen kan je van de Weisse Ring een soort ellips maken. Na jaren getouwtrek wordt dan de Auenfeldjet geopend. Deze lift verbindt de gebieden van Warth/Schröcken met het gebied van Lech/Zürs. Het vergroot het skigebied van Lech tot een totaal van 190 kilometer piste. De complete Ski Arlberg telt nu zelfs 340 kilometer piste. Niet allemaal per lift met elkaar verbonden, maar wel met één liftpas toegankelijk. Het zal het gebied ongetwijfeld aantrekkelijker maken voor de echte kilometervreters. De vraag is echter: heeft Lech dat nodig? Waarschijnlijk niet. De sfeer in het dorp is zo uniek dat het ook met minder kilometer pistes wel populair zal blijven. Toch is de lift er gekomen. Met de verbinding van twee schitterende gebieden als resultaat. Want ook het skigebied van Warth en Schröcken is zeer de moeite waard om te bezoeken.

We dalen door het op 1660 meter hoogte gelegen Oberlech af. De pistes zijn loom, uitstekend geprepareerd en nodigen uit om lekker te carven. De hotelsatelliet van Lech trekt veel families. Het is volledig autovrij en onder de hotels ligt een compleet stelsel van wegen en gangen om de hotels te bevoorraden. Alles wordt er aan gedaan om de unieke sfeer te behouden. En dat lukt goed.

Feest in de gondel
Net op het moment dat we denken dat Lech z’n vooroordelen van champagne, bontjassen en luxe gaat bevestigen laat het dorp zich van z’n andere kant zien. Dat Lech sportief is hadden we op de berg al gezien. Jong en oud skiet veel buiten de piste en het niveau ligt veel hoger dan in veel andere skigebieden. Echt Oostenrijkse après-ski zoals we dat kennen vanuit Westendorf en Gerlos vind je niet in Lech, maar je hoeft niet per se aan de champagne. Er is ‘s avonds een feest georganiseerd op de top van de Rüfikopf. In een grote tent staat een DJ te draaien en op de omliggende bergen wordt een waanzinnige lichtshow geprojecteerd. Maar het mooiste komt nog. Bij de lift omhoog heb je twee keuzes. Of je stapt in de DJ gondel, waar je met vijftig man hossend en feestend naar boven wordt gebracht, of je stapt in de cinema gondel, waar je met twintig man een korte film kan bekijken in zitzakken. Heel bijzonder!

Is Lech mondain? Absoluut. Is Lech duurder dan gemiddeld? Zeker weten. Maar Lech is ook sportief, hip en trendy. En dat is misschien nou net wat je niet had verwacht van deze klassieker in de Arlberg.