Anton.

November 2013

Wat zit er in mijn rugzak (off-piste)

Kun je op de piste er nog aan ontkomen om een rugzak te dragen, off-piste wordt het al een heel ander verhaal. Op het moment dat je off-piste gaat moet echt iedereen een rugzak mee hebben. Ten eerste natuurlijk voor al het lawine-materiaal. Maar ook wat reservemateriaal is onontbeerlijk, want in off-piste terrein vast komen te zitten kan levensgevaarlijk zijn.

Schep en sonde
Het eerste wat sowieso in de rugzak hoort is je schep en een sonde. Dit om een eventueel lawineslachtoffer zo snel mogelijk te kunnen vinden (met de lawinepieps die om je lichaam zit) zeer precies te lokaliseren (sonde) en uit te kunnen graven (schep). Deze spullen zijn essentieel als je off-piste gaat.

Extra warme kleding
Een extra donsjas is op de pistes gewoon lekker. In off-piste terrein kan een extra warme jas van levensbelang zijn. Na een ongeluk of als het weer omslaat is warm blijven van groot belang. Daarom heb ik altijd een dun donsjasje in mijn rugzak.

Reserve materiaal
In off-piste terrein wil je niet vast komen te zitten. Op het moment dat je problemen met materiaal hebt en je komt daardoor vast te zitten kan dat snel een koude nacht betekenen. Er is geen pistedienst die de afdalingen sluit. Als je in de problemen komt dan ben je echt helemaal op jezelf aangewezen. Denk daarom aan een schroevendraaier-setje (speciale wintersport schroevendraaiers zijn ideaal met de verschillende bitjes), wat tie-wraps, ijzerdraad en wat gaffertape. Hiermee is heel veel te repareren.

EHBO en reddingsdeken
Omdat je op jezelf bent aangewezen zul je in het geval van een ongeval ook zelf de eerste hulp moeten doen. Dat betekent dat je een goede EHBO set nodig hebt. Deze moet compleet zijn maar hoeft niet overdreven vol te zitten. Vul deze met producten waar je wat mee kunt en die je nodig hebt tijdens een wintersportongeval. Een pincet is bijvoorbeeld weinig nuttig in de sneeuw. Maar een reddingsdeken kan in off-piste terrein van levensbelang zijn.

Thermosfles
Voor nood en voor ‘de lekker’ is een gevulde thermosfles ideaal. Een lekker kopje (gesuikerde) thee zorgt voor aardig wat energie. Energiedrankjes zijn er niets bij. Een lekker warm drankje kan als je moe en koud bent heerlijk zijn. In geval van nood, of na een lawine, is dit zelf extreem belangrijk. Een literfles is vaak zwaar en bijna overdreven. Een kleine thermosfles is voor veel doeleinden genoeg. Neem natuurlijk wel een stevige RVS thermos want als je een slechte thermosfles hebt kan een val natuurlijk natte gevolgen hebben voor de inhoud van je rugzak.

Eten
Het komt telkens op hetzelfde neer eigenlijk. Je bent op jezelf aangewezen. Dit geldt ook voor wat extra eten. Een paar calorieën kan van groot belang zijn om zeker te zijn dat je genoeg energie houdt. Als alles iets langer duurt dan gepland is het belangrijk om goed te blijven eten. Een paar muëslirepen, sportrepen of wat gelletjes doen wonderen als je even ‘laag op suiker’ zit. Ook zijn natuurlijke producten als noten en gedroogde vruchten ideaal.

Telefoon
Je telefoon mag je niet vlakbij je lawinepieps dragen. Dit kan tijdens het zoeken problemen met het lokaliseren opleveren. Maar toch is het belangrijk om een telefoon mee te hebben. Daarom zit je telefoon in je rugzak. Want als de bergredding gebeld moet worden heb je natuurlijk een telefoon nodig. Ook kun je familie of vrienden op de hoogte houden van je vorderingen. Mocht de tocht ietsjes langer duren kun je bellen.

Kaart- en oriëntatiemateriaal
Als je off-piste afdalingen ingaat waar je echt buiten het skigebied komt dan is het hebben van kaart- en oriëntatiemateriaal (kompas - gps) van groot belang. Want als je mis zit dan moet je jezelf wel kunnen oriënteren en dat is zonder dit materiaal bijna niet mogelijk. Erg weinig off-piste wintersporters hebben een goede kaart mee. De bergredding plukt elk jaar in ieder geval een hele groep verdwaalde wintersporters van de bergen.

Airbag
Echt de ‘keuze’ om dit mee te nemen heb je niet, want een airbag past alleen in een airbag rugzak. Dus je moet een speciale rugzak hebben. Het nut van airbags in lawines mag ondertussen duidelijk zijn. Hoe groter je namelijk bent in een bewegende lawine hoe meer kans je hebt om bovenin de lawine te blijven als deze tot stilstand is gekomen. Daardoor zul je niet bedolven raken en kun je snel gevonden worden. Als je veel en vaak off-piste skiet zorg dan dat je een rugzak hebt waar zo’n airbag inpast! Tegenwoordig zijn airbags te verkrijgen in alle soorten en maten.

Het moge duidelijk zijn: een off-piste rugzak moet groter zijn dan een pisterugzak. Dit omdat er duidelijk veel meer in moet kunnen. Alleen al lawine veiligheidsmateriaal heeft aardig wat plek nodig. Een piste-rugzak is al groot genoeg rond de 10-20 liter terwijl een off-piste rugzak krap is met 15 liter en vaak veel prettiger rond de 20-30 liter. Hiernaast is het natuurlijk van groot belang om een rugzak voor de aankoop te passen. Een rugzak moet lekker zitten en je niet in je bewegingsvrijheid belemmeren.